Kretingiškiai pirmąkart minėjo Europos dieną

Šiemet pirmą kartą minėti Europos dieną galimybę turėjo ir Kretingos gyventojai. Tiesa, idėja šventę perkelti į mažesnius regionus nebuvo itin palankiai sutikta.

Vakar Kretingoje prie ištiesto 200 kv. metrų spalvoto Europos Sąjungos (ES) žemėlapio vyko įvairūs renginiai: nuo šv. Mišių iki roko koncerto.

Visą dieną vykusios viktorinos, meninės akcijos, miesto bendruomenės atstovų pasisakymai, vietos roko merginų grupės „Supermergaitės” koncertas vaikus ir suaugusius kvietė daugiau sužinoti apie ES.

Pasak Klaipėdos Europos informacijos centro „Europe Direct” vadovės Dalios Urbutytės, šiemet pirmą kartą nuo 2000-ųjų gyvuojančią tradiciją renginius organizuoti Klaipėdos mieste nuspręsta decentralizuoti ir juos perkelti į mažesnius regionus.

„Nesąžininga, kad viskas vyksta tik regiono centre. Klaipėdiečiai ir taip turi daug galimybių apsilankyti įvairiuose renginiuose, o mažesnių miestelių gyventojai lieka nuskriausti. Vilnius nelabai suprato mūsų mintį minėti Kretingoje, bet, mes, klaipėdiečiai, lankstūs žmonės, tad tikimės šią idėją apginti ir kitąmet”, – sakė D. Urbutytė.

Kitąmet šią estafetę turėtų perimti kiti Klaipėdos apskrities rajonų centrai – panašios Europos dienos turėtų sulaukti ir skuodiškiai.

Noras apjungti ir mažesnius regionus nėra atsitiktinis. Minėti Europos dieną pradėta prieš 57 metus tuometiniam Prancūzijos užsienio reikalų ministrui Roberui Šumanui paskelbus planą, kuriame jis iškėlė bendros susivienijusios Europos idėją, kad ji būtų vieninga savo kultūriniais išskirtinumais, skirtingomis kalbomis bei identitetu.

Tiesa, be šiai datai minėti skirtų renginių uostamiestis neliko. Renginių maratonas prasidėjo kur kas anksčiau: Klaipėdoje organizuojamos konferencijos ir seminarai, skirti skirtingoms ES temoms: apie jėgaines, struktūrinių fondų panaudojimą bei kiti.

Vakar Klaipėdoje europarlamentaro Eugenijaus Gentvilo iniciatyva veikė vadinamasis euroinformacijos kioskas, kur praeiviams buvo dalijama informacija apie ES, jie galėjo užduoti klausimus bei sužinoti aktualijas.

Šiandien Klaipėdoje vyks seminaras-diskusija, skirta Europos šventėms minėti bei diskusijoms apie Lisabonos strategiją ir ES vertybes, apie krikščioniškosios ir musulmoniškosios Europos įtaką, sąsajas ir skirtumus.

Anot D. Urbutytės, palyginti su 2000 metais, užduodami žmonių klausimai tampa vis sudėtingesni, tad renginiai organizuojami orientuojantis į tam tikras žmonių grupes, kurie pageidauja diskutuoti ar išgirsti kompetentingo specialisto nuomonę.

Vakarykštė Europos diena Kretingoje labiau buvo orientuoja į vaikus bei tuos, kurie mėgsta žaisti ir linksmintis bei nori išgirsti elementarius atsakymus į klausimus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.