JT Saugumo Taryba svarsto galimus rezoliucijos dėl Kosovo ateities variantus

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba svarsto preliminarius naujos rezoliucijos dėl planuojamo Kosovo provincijos atsiskyrimo nuo Serbijos punktus, antradienį pranešė JAV ambasadorius.
Zalmay Khalilzadas (Zalmajus Chalilzadas) sakė, kad prieš kelias dienas su preliminariais rezoliucijos projekto punktais buvo supažindintos visos Saugumo Tarybos narės.

Pasak ambasadoriaus, dabar tariamasi, kada galima būtų surengti diskusijas dėl JT tarpininko Martti Ahtisaari (Marčio Ahtisario) parengto plano, kuriame numatyta albaniškai Serbijos provincijai suteikti nepriklausomybę prižiūrint JT.

„Su mūsų kolegomis tariamės dėl datos”, – žurnalistams sakė Z.Khalilzadas, kuris šį mėnesį pirmininkauja Saugumo Tarybai.

Pasak ambasadoriaus, jo nuomone, debatai galėtų būti surengti „per kelias ateinančias dienas”.

Saugumo Taryba svarsto du konkuruojančius rezoliucijos projekto variantus, kurių kopijas gavo naujienų agentūra AFP.

Saugumo Tarybos narės iš Vakarų pateikė „trylika punktų”, galinčių sudaryti privalomos rezoliucijos, kuri būtų priimta pagal JT Chartijos septintąjį skyrių, pagrindą.

Juose reiškiamas pritarimas M.Ahtisaari rekomendacijoms dėl Kosovo nepriklausomybės su tarptautine priežiūra pradiniame etape bei patvirtinamas „įsipareigojimas daugiaetniniam ir demokratiškam Kosovui, kuris turi padidinti regiono stabilumą”.

Tuo tarpu Rusijos parengtame teksto projekte neužsimenama apie M.Ahtisaari pasiūlymus ir raginama „be tolesnių atidėliojimų” įgyvendinti Saugumo Tarybos 1244-ąją rezoliuciją dėl Kosovo.

1999 metais priimta 1244-oji rezoliucija nustatė JT demokratinius standartus tokiose srityse, kaip daugiaetninės demokratinės visuomenės kūrimas, pagarba žmogaus teisėms ir mažumą sudarančių serbų saugumo užtikrinimas.

Rusijos diplomatas, pageidavęs neskelbti savo pavardės, patvirtino, kad Maskva ir toliau griežtai nepritaria M.Ahtisaari planui.

„Mes laikomės aiškios pozicijos, kad negalime paremti Ahtisaari plano, – sakė diplomatas. – Visiškai aišku, kad mes nepritarsime pozicijai, kurios neremia visos suinteresuotos šalys”.

Serbija ir Rusija griežtai priešinasi Kosovo nepriklausomybei, už kurią pasisako Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga. Serbija vietoje nepriklausomybės siūlo Kosovui „prižiūrimą autonomiją”.

Maskva grasino pasinaudoti savo veto teise 15-a narių turinčioje Saugumo Taryboje, kad užkirstų kelią patvirtinti M.Ahtisaari planą.

Tačiau Z.Khalilzadas sakė, kad Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose Vitalijus Čiurkinas jam neužsiminė apie veto galimybę.

„Jis su manimi nekalbėjo apie jokį veto, – sakė JAV ambasadorius. – Visos mūsų diskusijos iki šiol vyko bendradarbiavimo atmosferoje”.

Z.Khalilzadas sakė, kad Saugumo Tarybos narių apsilankymas Belgrade ir Kosove su faktų nustatymo misija praėjusį mėnesį „padėjo pastūmėti procesą į priekį”.

„Kol kas anksti kalbėti, bus veto ar ne, taip pat kuri šalis galbūt pasinaudos šia teise”, – sakė vienas rusų diplomatas, nenorėjęs skelbti pavardės.

Rezoliucijai priimti reikia mažiausiai devynių balsų. Be to, dokumento neturi vetuoti nė viena iš penkių tokią teisę turinčių Saugumo Tarybos narių. Veto teisę turi nuolatinės narės – Didžioji Britanija, Kinija, Prancūzija, Rusija ir JAV.

Vakarų šalių parengtame dokumento variante pripažįstama „padaryta pažanga” įgyvendinant JT nustatytus demokratinius standartus ir raginama toliau juos įgyvendinti.

Vakarų diplomatas, pageidavęs neskelbti savo pavardės, sakė, kad minėtus 13 punktų parengė Jungtinės Valstijos ir Vokietija, o jiems pritarė visos JT Saugumo Tarybai priklausančios Europos valstybės.

Vokietija nėra Saugumo Tarybos narė, bet šį pusmetį pirmininkauja Europos Sąjungai.

Vakarų šalių parengtame dokumento variante taip pat patvirtinamas „pasiryžimas netoleruoti jokių smurto apraiškų, provokacijų ar bauginimų” ir pabrėžiama būtinybė skubiau spręsti perkeltųjų asmenų ir pabėgėlių sugrįžimo problemą.

Sekmadienį Kosovo premjeras Agimas Ceku (Agimas Čeku) išreiškė viltį, kad Serbijos provincija labai greitai taps nepriklausoma, bet atmetė galimybę ateityje prisijungti prie Albanijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.