Garsioje byloje – netikėtos kliūtys

Nustatyti Lietuvoje užaugintų kanapių paskirtį kriminalistams trukdo reagentų stygius. Todėl nesitikima greito sprendimo baudžiamojoje byloje, kurioje linksniuojama ir garsaus aktoriaus Ramūno Rudoko pavardė.

Maištininku prisistatančio vilniečio Edgaro Babanovo bandymas Rokiškio rajono laukuose užsiauginti kanapių baigėsi baudžiamąja byla. Dabar Rokiškio rajono apylinkės teismui E.Babanovas mėgina įrodyti Europos Sąjungos (ES) teisės normų, leidžiančių auginti pramoninės paskirties kanapes, viršenybę prieš Lietuvos įstatymus. Bylą nagrinėjanti teisėja Nijolė Bražiūnienė prisipažįsta, kad jos baigtis nebus greita.

Augino prie magistralės

Kanapių pasėlius, augančius Rokiškio rajono Obelių seniūnijos Mataučiznos kaime, policijos pareigūnai aptiko pernai lapkritį. Narkotinių medžiagų turinti kultūra buvo pasėta šešių hektarų lauke, plytinčiame už penkių kilometrų nuo Rokiškio. Nuo magistralės, jungiančios Lietuvą su Latvija, lauką skyrė vos kilometras.

Kanapių lauką aptikusi policija išsiaiškino, kad kanapės buvo auginamos Obelių žemės ūkio bendrovės iš valstybės išsinuomotoje žemėje. Kol buvo susekti augintojai, trečdalį kanapių lauko jau buvo spėta nukulti, o sėklos suvežtos į Obelių žemės ūkio bendrovės, vadovaujamos Raimondo Obolevičiaus, sandėlius.

Rokiškio rajono policijos iniciatyva dalį šių sėklų ištyrę Panevėžio vyriausiojo policijos komisariato Kriminalistinių tyrimų tarnybos ekspertai nustatė, kad E.Babanovo augintos kanapės yra narkotinės paskirties. Kanapių augintojas ir ikiteisminio tyrimo tyrėjams, ir bylą tyrusiam prokurorui, ir Rokiškio rajono apylinkės teismui įrodinėja ką kita.

Sėkla – iš Prancūzijos

Pasak E.Babanovo, 2006-ųjų balandį su sugyventine Rita Gelombickaite maždaug už 1000 eurų jiedu Prancūzijoje nusipirko 300 kilogramų pramoninės paskirties kanapių sėklų. Padedamas kanapių gamintojų asociacijos prezidentu prisistatančio, iš Rokiškio kilusio aktoriaus Ramūno Rudoko, E.Babanovas iš Obelių žemės ūkio bendrovės išsinuomojo šešis hektarus žemės, ją išdirbo, o vėliau kanapėmis apsėjo Obelių žemės ūkio bendrovės technika.

Tačiau kanapių augintojams derliumi pasidžiaugti neteko – jį konfiskavo, o vėliau sunaikino Rokiškio rajono policija. Kadangi kanapės yra įtrauktos į psichotropinių bei narkotinių medžiagų sąrašą ir jas auginti griežtai draudžiama, šios kultūros augintojai buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Ikiteisminis šios bylos tyrimas truko daugiau nei penkis mėnesius.

Vadino iššūkiu

Bylos pradžioje LŽ korespondentei E.Babanovas aiškino, o vėliau Rokiškio apylinkės teismui pakartojo, kad kanapėmis užsėtas laukas jam esąs iššūkis. „Kodėl visa Europos Sąjunga augina kanapes, jų augintojai gauna didžiules išmokas, o Lietuva atsisako šios vertingos kultūros?” – traukė pečiais E.Babanovas. Teismą šis vyriškis įtikinėjo, kad tokios paskirties, kaip jo augintos, kanapės yra naudojamos gaminant higienos ir kosmetikos produkciją, iš jų pluošto siuvami drabužiai, gaminamas popierius.

Kai Panevėžio vyriausiojo policijos komisariato (VPK) ekspertai nustatė, jog E.Babanovo augintose kanapėse rasta narkotinių medžiagų, vyriškis primygtinai tvirtino, kad jos – pramoninės kilmės. E.Babanovas pateikė tai liudijantį jo augintų kanapių ekspertizės išrašą, pateiktą Chemijos instituto (teismo šis dokumentas neįtikino, buvo suabejota, ar instituto laboratorijoje buvo ištirtos būtent Mataučiznos kaime augintos kanapės – aut.).

Teisiamasis taip pat primygtinai tvirtino, kad auginti pramonines kanapes ES įstatymai leidžia. Jis pabrėžė, kad ES įstatymai viršija lietuviškuosius, todėl sakė esąs bet kuriuo atveju teisus kanapėmis užsėjęs Mataučiznos kaimo lauką.

Bandys tirti stiebelius

Teisėja N.Bražiūnienė kanapių augintojų bylos nagrinėjimą atidėjo. LŽ ji prisipažino, jog tikėtina, kad šios bylos nagrinėjimas užtruks. Anot teisėjos, neabejotina, kad ES įstatymai, leidžiantys auginti pramonines kilmės pluoštines kanapes, yra viršesni už Lietuvos įstatymus, draudžiančius bet kokių kanapių auginimą. Todėl Rokiškio apylinkės teismui, nagrinėjančiam kanapių augintojų bylą, šiuo metu svarbiausia išsiaiškinti, kokios kilmės kanapes E.Babanovas ėmėsi auginti.

Būtina ištirti šių kanapių stiebelius. Tai padaryti turi Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centras. Tačiau, teisėjos žiniomis, šiuo metu minėtame centre nėra stiebeliams tirti reikalingų reagentų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Garsioje byloje – netikėtos kliūtys"

  1. duke

    „Rokiškio rajono policijos iniciatyva dalį šių sėklų ištyrę Panevėžio vyriausiojo policijos komisariato Kriminalistinių tyrimų tarnybos ekspertai nustatė, kad E.Babanovo augintos kanapės yra narkotinės paskirties”
    (o koks THC % buvo kanapese, ar virsijo nustatyta THC maximuma kulturinese kanapese?)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.