Sodininkai laidoja šių metų derlių

Dvi pirmąsias gegužės naktis smarkokai spūstelėjęs šaltis sugniuždė daugelį šalies sodininkų.

Skaičiuojama, kad kai kuriuose soduose prarasta iki 70 procentų būsimo derliaus. Jau aišku, kad šiemet menkai derės obelys, vyšnios ir slyvos.

Praėjusios savaitės vieną naktį daugelyje Lietuvos rajonų temperatūra buvo nukritusi iki 5 laipsnių šalčio. O Švenčionių ir Ignalinos rajonuose žemė pasidengė iki centimetro storio sniego danga.

Panevėžio rajono bendrovė „Dembavos medelynas” skaičiuoja praradusi mažiausiai pusę viso būsimo obuolių derliaus. Bendrovės soduose gegužės 1-osios ir 2-osios naktį buvo atšalę iki 5-7,5 šalčio. Esant tokiai temperatūrai nušalo net ir tie obelų žiedai, kurie nebuvo spėję prasiskleisti. Yra vilties, kad šalnos nepakenkė vėlyvesnės vegetacijos medžiams.

„Mūsų sodai labai nukentėjo – „nuvirė” visų ankstyvesnių obelų veislių žiedai. Kaip šalčiai paveikė vėlyvesnes veisles, paaiškės vėliau – jeigu obelys menkai žydės, vadinasi, ir jos nušalo, – dienraščiui „Sekundė” sakė „Dembavos medelyno” direktorė Vitalija Kuliešienė. – Akivaizdu, kad pusę būsimo derliaus tikrai jau praradome”.

Apie bendrovės praradimus Keravos, Dembavos ir Velžio soduose matyti iš pajuodusių pumpurų ir žiedų. Sodininkai pastebėjo: nors šaltis atsitraukė, naujų juodulių vis dar randasi. Labiausia liūdina ankstyvųjų „Bogatyr”, „Auksis”, „Lobo” veislių obelys.

„Žiedus ir pumpurus „nuvirinusio” šalčio apsilankymą primena vis daugiau mirštančių žiedynų – kas kartą randame naujų didesnės nei iš pradžių buvo matyti žalos įrodymų, – apgailestavo V. Kuliešienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.