Pabaigtas laukinių gyvūnų vakcinacijos nuo pasiutligės pavasarinis etapas

Lietuvoje praėjusią savaitę pabaigta pavasarinio etapo laukinių gyvūnų oralinė vakcinacija nuo pasiutligės.

Šių metų kovo pabaigoje oralinė vakcinacija nuo pasiutligės buvo pradėta nuo Baltijos jūros pakrantės, t. y. Klaipėdos rajone, ir buvo tęsiama etapais visoje Lietuvos teritorijoje. Šio etapo laukinių gyvūnų vakcinacija apėmė visą šalies teritoriją. Vakcinacijos nuo pasiutligės kampanijų metu išmėtyta 1,3 mln. jaukų su vakcina nuo pasiutligės.
Anot Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausiojo veterinarijos gydytojo, atsakingo už oralinės vakcinacijos nuo pasiutligės kontrolę, Antano Paliučio, šiais metais palankios oro sąlygos leido laiku atlikti oralinę laukinių gyvūnų vakcinaciją nuo pasiutligės.

Vakcinacijos efektyvumui kontroliuoti nuo praėjusių metų birželio mėnesio Nacionalinėje veterinarijos laboratorijoje atliekami laukinių gyvūnų vakcinacijos nuo pasiutligės efektyvumo tyrimai. Praėjusiais metais lapių ir usūrinių šunų vakcinacijos efektyvumas (tetraciklino žymeklis) buvo 62,5 proc. Tai rodo, kad daugiau nei pusė sumedžiotų laukinių gyvūnų buvo suėdę jaukus su vakcina, todėl, pasak A. Paliučio, šiais metais tikimasi dar geresnių rezultatų.

„Manome, kad per pastaruosius metus laiku ir sklandžiai atlikta oralinė vakcinacija duos teigiamų rezultatų kovojant su šia pavojinga užkrečiama gyvūnų liga. Pasiutligės likvidavimas sumažins riziką išplisti šiai ligai tarp naminių gyvūnų, nes dauguma atvejų pasiutligės užkrato šaltinis buvo laukiniai gyvūnai”, – teigė Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas.

Kitas oralinės vakcinacijos etapas nuo pasiutligės bus vykdomas rudenį – rugsėjo, spalio ir lapkričio mėnesiais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.