Kelionė į užsienį bus paprastesnė

Artėjant vasaros atostogoms, ne vienoje šeimoje ar klasėje brandinami planai pakeliauti, iš svetur atsivežti margų įspūdžių.

Pavyzdžiui, Kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų pagrindinės mokyklos mokiniai drauge su pedagoge Ulijana Petraitiene, kasmet apsilankantys kalnuose, šiemet džiaugsis Prancūzijos Alpėmis.

Namuose ir mokyklose laukiama birželio 1-osios. Nuo tada turėtų įsigalioti supaprastinta vaiko laikino išvykimo į užsienio valstybes tvarka.

Joje numatyta, kad jei vaikas svetur vyks su vienu iš tėvų, kito sutikimas nebereikalingas. Jei vaikas į užsienį vyks vienas, užteks bent vieno iš tėvų sutikimo.

Taip pat nebereikės Vaiko teisių apsaugos tarnybos sutikimo, kad globojamas vaikas galėtų laikinai išvykti į užsienį.

Užteks vaiko globėjams raštu informuoti Vaiko teisių apsaugos tarnybą apie globotinio laikiną išvykimą į užsienį.

Nuo birželio 1-osios numatyta palengvinimų grupėms, vykstančioms į ekskursijas, turistines ar kitokias organizuotas keliones.

Klaipėdos savivaldybės Vaiko teisių apsaugos tarnybos vyriausioji specialistė Eglė Gudonytė atkreipė dėmesį, kad mokiniams reikės turėti bent vieno iš tėvų arba globėjų sutikimus. Juos surinks vaikų kelionės organizatorius.

Lietuvos Respublikos pasienio kontrolės punkto pareigūnams pakaks pateikti parašu ir antspaudu patvirtintą išvykstančių vaikų ir juos lydinčių asmenų vardinį sąrašą.

„Noriu priminti, kad nuo birželio 1-osios įsigaliosiančioje Vaiko laikino išvykimo į užsienio valstybes tvarkoje vaikas yra asmuo ne iki 16, bet 18 metų”, – pabrėžė E.Gudonytė.

Jos nuomone, supaprastinta vaikų išvykimo į užsienį tvarka palengvins gyvenimą daugumai šeimų ir mokyklų, kurių atstovai dažnai vyksta svetur koncertuoti, dalyvauti sporto varžybose, kituose renginiuose.

„Iki šiol galiojanti tvarka sukeldavo daug ašarų. Ne vienas vaikas negalėjo išvykti į užsienį vien todėl, kad neturėdavo abiejų tėvų sutikimų. Pasitaikydavo atvejų, kad niekas nežinodavo, kur po skyrybų ieškoti tėvo”, – pridūrė Vaiko teisių apsaugos tarnybos vyriausioji specialistė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.