Baltieji rūmai kėlė tostus už karalienę Elzbietą II

Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) ir JAV prezidentas George`as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) pirmadienį per oficialią vakarienę Baltuosiuose rūmuose kėlė tostus už tvirtus abiejų šalių ryšius.

„Mūsų partnerystė visada bus siejama su laisvės gynimu ir gerovės skleidimu”, – per iškilmingą valstybinę vakarienę sakydama tostą G.W.Bushui teigė karalienė.

Atsakydama į JAV prezidento tostą, per kurį jis aukštino istorinių sąjungininkių „bendras vertybes”, 81 metų monarchė kalbėjo apie Irako ir Afganistano keliamus iššūkius, taip pat klimato pokyčius ir kovą su skurdu.

Ir Jungtinės Valstijos, ir Didžioji Britanija „skaudžiai nukentėjo, pakliuvusios į tarptautinio terorizmo rankas”, sakė ji, bet pabrėžė, kad suvienijusios jėgas su savo draugais Europoje ir už jos ribų, senos sąjungininkės gyvuos toliau.

„Kartais mes galime nesutikti, bet visada turime išlikti vieningi”, – teigė Elizabeth II, veikiausiai netiesiogiai užsimindama apie didelį britų visuomenės nepritarimą ministro pirmininko Tony Blairo (Tonio Blero) paremtam G.W.Busho sprendimui įsiveržti į Iraką.

Per savo paties vakarienės tostą G.W.Bushas atidavė pagarbos duoklę karalienės įsipareigojimui per ilgą karaliavimo laiką išlaikyti transatlantinį aljansą. „Esame tikri, kad anglų ir amerikiečių draugystė truks šimtmečiais”, – sakė jis.

„Mūsų aljansas yra įsišaknijęs mūsų bendruose įsitikinimuose. Kartu mes remiame jaunas demokratijas Irake ir Afganistane”, – pažymėjo G.W.Bushas.

Savo kalbą jis užbaigė pakeldamas taurę už Elizabeth II ir „mūsų tvirtus sąjungininkus, narsius Jungtinės Karalystės žmones”.

Kiek anksčiau prieš vakarienę Britanijos monarchę ir jos 85 metų vyrą, princą Philipą (Filipą) ant pietinės Baltųjų rūmų pievelės per nuostabią saulėkaitą pasveikino maždaug 7 tūkst. svečių.

Penktadienį pora lankėsi Virdžinijos valstijos Džeimstauno mieste, kur buvo minimas pirmos pastovios Naujojo Pasaulio gyvenvietės 400 metų jubiliejus.

Netoli Baltųjų rūmų gatvės šviestuvų stovai buvo papuošti Angliją, Škotiją ir Šiaurės Airiją simbolizuojančiomis Sąjungos bei JAV vėliavomis. Akylą apsaugą aplink prezidento rezidenciją, kurią 1814 metais buvo sudeginę britų kariai, užtikrino sraigtasparniai ir snaiperiai.

Per ceremoninę karalienės šešių dienų vizito kulminaciją Baltieji rūmai vakaro banketui, kuris buvo pirmasis renginys su frakais per šešerių metų G.W.Busho prezidentavimą, ištraukė savo geriausius porceliano ir krištolo indus.

Elizabeth II per vakarienę vilkėjo balta vakarine suknele su mėlyna juosta ir buvo užsidėjusi tiarą su deimantais, kurie žėrėjo nuo fotografų blyksčių. Pirmoji JAV ponia Laura Bush (Lora Buš) vilkėjo turkio spalvos Oscaro de la Rentos (Oskaro de la Rentos) suknelę.

L.Bush sakė, kad jai ir valstybės sekretorei Condoleezzai Rice (Kondolizai Rais) G.W.Bushą, savo rančoje Teksase mėgstantį leisti laiką su džinsais ir kaubojaus batais, teko įtikinėti apsivilkti oficialią džentelmeno aprangą.

„Daktarė Rice ir aš įtikinome jį apsivilkti (fraką), nes pamanėme, kad jei kada nors turėsime pobūvį su frakais, tai jis bus vienintelis”, – prieš banketą žurnalistams sakė L.Bush.

Tarp 134 vakarienės dalyvių buvo JAV viceprezidentas Dickas Cheney (Dikas Čeinis), C.Rice ir JAV štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Peteris Pace`as (Piteris Peisas). Iš aukšto rango demokratų dalyvavo tik Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelosi).

Karališkoji pora, kuri namo išvyks antradienį, Bushams dar surengs atsakomąją vakarienę, apsilankys NASA kosminių skrydžių centre, viename vaikų medicinos centre ir padės vainiką prie Antrojo pasaulinio karo nacionalinio memorialo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.