Analitikai: mažmeninės prekybos bumas Latvijoje tęsis

Latvijos mažmeninės prekybos sektoriaus metinis augimas buvo didžiausias visoje Europos Sąjungoje (ES), o Baltijos šalies analitikai prognozuoja, jog bumas tęsis vis augant atlyginimams ir tęsiantis liberalioms kreditų dalyboms, praneša „EUbusiness”.

Per 12 mėnesių iki kovo Latvijos mažmeninės prekybos sektorius išaugo 27,7 proc. ir plėtojosi daugiau nei 10 kartų sparčiau, palyginti su 13 šalių narių euro zonos vidurkiu, praėjusią savaitę pranešė ES statistikos agentūra „Eurostat”.

Latvijos mokslų akademijos Ekonomikos instituto direktorė Raita Karnitė teigė, jog mažmeninio sektoriaus augimas siejamas su nuolatiniu pajamų augimu ir nuolatine didele infliacija.

„Žmonės nemano, kad dabar tinkamas laikas taupyti. Iš taupymo jokios naudos, o vartojimo prekių, tokių kaip automobiliai, butai ir kitos, poreikis didelis. Didelė paklausa ir modernioms vartojimo prekėms, kurių čia dabar gausu”, – sakė R. Karnitė.

Pernai Latvijos bendrasis vidaus produktas (BVP) išaugo 11,9 proc., o šiemet augimas turėtų sudaryti 9 proc.

Mažmeninė prekyba šalyje sudaro apie 21 proc. BVP.

„Kita išlaidų bumo priežastis – didelė infliacija”, verčianti vartotojus leisti savo pinigus šiandien, o ne rytoj, kai kainos jau greičiausiai bus didesnės”, – aiškino R. Karnitė.

Metinė infliacija kovą siekė 8,5 proc., labiausiai pasibaigus žiemos sezonui brango drabužiai ir avalynė.

Agresyvios bankų kampanijos skatina vartotojus imti paskolas, kurios taip pat prisideda prie mažmeninės prekybos sektoriaus bumo.

„Vartotojų kreditus bankai siūlo labai įkyriomis ir agresyviomis reklamomis”, – teigė R. Karnitė, tačiau prognozavo, jog bankų kreditai bus mažiau prieinami pasirodžius vyriausybės plano sumažinti infliaciją padariniams.

Kovą vyriausybė pristatė ambicingą planą iki 2010 metų infliaciją sumažinti iki 2,0-3,0 proc.

Su infliacija ketinama kovoti įvedant apribojimus asmeninių ir būsto paskolų išdavimui, taikant mokesčius nekilnojamojo turto sandoriams ir ribojant viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimų augimą.

Kai kurie mažmenininkai prognozavo, jog bumas jų sektoriuje tęsis. „Prognozuoju, jog augimas mažmeniniame sektoriuje tęsis per ateinančius keletą metų, nes maisto ir kitų prekių suvartojimas nuolatos auga”, – teigė „Rimi Latvia” valdybos pirmininkas Kristeris Akerbergas.

R. Karnitė taip pat prognozavo tolesnį bumą, tačiau ne tokį ilgą kaip K. Akerbergas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.