Verslo užmojai – tik stipriausiems

Susiruošusiems pradėti nuosavą verslą belieka pasiraitoti rankoves. Teks daug ir sunkiai dirbti. Verslo pasaulyje išlieka tik stipriausi, originaliausi ir įžūliausi. Nors ne vienų metų patirtį turintys verslininkai tikina, kad žmogiškumo pamiršti nevalia. Nes vieną dieną pakilęs į aukštumas, jau kitą gali nugarmėti į bankrotą.

Nuosavo verslo pradžią apsunkina žinių stoka ir biurokratinės kliūtys.

Vertina pagal išvaizdą

„Siekdamas sėkmingo verslo Lietuvoje, turi ir iš kailio išsinerti, ir iš proto išsikraustyti”, – visai rimtai kalbėjo klaipėdietė verslininkė Eugenija Odebrecht.

Ji prisipažino, kad dabar bijotų pradėti nuosavą verslą, nes pasikeitė ir sąlygos, ir žmonės.

„Pradėti verslą prieš penkiolika metų ir dabar – du skirtingi dalykai. Pradedantiesiems tenka įveikti ne tik biurokratines kliūtis, bet ir atsainų valdininkų požiūrį.

Nesuteikiama jokių lengvatų, nuo pirmos dienos turi pradėti mokėti mokesčius. Trumpai tariant, dar nepradėjus, jau nebesinori nieko daryti”, – sakė Klaipėdos verslininkų senamiesčio sąjungos pirmininkė.

Restoranų tinklo „Taravos Anikė” savininkės teigimu, vargina ir netikrumas dėl ateities, nuolatinė rizika. Tai, ką turi šiandien, gali greitai prarasti.

Anot pašnekovės, Lietuvoje žmogus apskritai vertinamas ne pagal jo darbus, o pagal tai, kas jis yra, su kuo bendrauja, kaip atrodo. Jeigu tavęs nerodo televizija, jei nesi žinomo žmogaus giminaitis, prasimušti itin sunku.

Idėjų ieško svetur

Trijų restoranų savininkė E.Odebrecht – viena žinomiausių uostamiesčio verslininkių.

Siekdama išlaikyti klientus ir pritraukti naujų, ji nuolat ieško naujovių, kuriomis galėtų nustebinti lankytojus.

„Turiu daug domėtis, keliauti, atsivežti naujos patirties. Kai pritrūksta idėjų, važiuoju į Hamburgą ir „valkatauju” po galerijas. Norėdama nustebinti savo klientus, pati nustembu”, – prisipažino veikli moteris.

Verslininkų organizacijos vadovė tvirtino, kad verslininkas turi degti noru būti geriausias, nes vidutinybėms versle nėra ką veikti.

Verslo konsultacijas ir mokymus organizuojančios bendrovės „Mercuri International” direktorius Saulius Patašius pastebėjo, kad Lietuvos verslininkai jau suvokia žinių svarbą. Prieš penkerius ir daugiau metų juos reikėjo įtikinėti, kad siektų daugiau žinių.

„Mokančių dirbti yra daug. Tačiau mokančių dirbti geriau už kitus – ne. Jei būsi toks, kaip kiti, neišliksi. Galėsi konkuruoti tik kaina, kurią tektų nuolat mažinti, kol prieitum iki badmečio”, – sakė pašnekovas.

Klaipėdiečiai – lankstesni

S.Patašius pasidžiaugė, kad pradedantieji verslininkai ieško naujų idėjų, paslaugų, kuriomis galėtų nustebinti išrankų vartotoją.

Seminarus vedantis specialistas pripažino, kad Klaipėdos verslininkai labiau prisitaiko prie rinkos pokyčių.

„Klaipėdos krašte labai daug smulkiojo verslo. Tai ir gerai, ir nelabai. Gerai todėl, kad smulkiesiems verslininkams lengviau reaguoti į rinkos pokyčius, prisitaikyti. Tačiau jie nuolat stumdomi stambiųjų verslininkų. Idealu, kai rinkoje vyksta pasiskirstymas. Juk to, ką gali didelis, negali mažas ir atvirkščiai. Tada visi turėtų ką veikti”, – aiškino S.Patašius.

Bendrovės vadovas kaip vieną didžiausių sunkumų, pradedant nuosavą verslą, įvardijo žmonių paiešką. Rasti gerų darbuotojų – nelengva užduotis.

S.Patašiaus nuomone, tai tinginių laikmetis, todėl surasti norintį dirbti žmogų sudėtinga.

Moko ieškoti idėjų

Pradedantiesiems verslininkams pirmiausiai reikėtų keisti mąstymą. Anot S.Patašiaus, dažnai pradedama ne nuo to galo.

„Pirmiausiai reikia gerai apgalvoti, kokią prekę gaminsi ar kokią paslaugą teiksi. Gamybai reikės daugiau investicijų. Bent pusmetį negalima tikėtis jokių gerų rezultatų. O pelno galima laukti ne anksčiau kaip po dvejų metų”, – sakė verslo konsultavimo bendrovės direktorius.

S.Patašius skubėjo nuraminti tuos, kurie tikisi, kad verslo konsultavimo įmonės specialistai išmokys , kaip daryti verslą. Į mokymus, kurie trunka iki keturių dienų ir kainuoja kelis tūkstančius litų, ateinama pasisemti naujų idėjų.

Pašnekovas pastebėjo, kad sėkmę pagavę verslininkai neretai pamiršta toliau stengtis. Jiems svarbu prisivilioti klientų. Tačiau kitą kartą atėję jie vėl tikisi gauti tokią pat kokybišką paslaugą. Jeigu jos negauna, nusivilia.

Trūksta kantrybės

Daugiau nei du dešimtmečius nuosavą verslą turintis klaipėdietis Donatas Botyrius įsitikinęs, kad verslininkui nepakanka matyti tik savo kiemą. Jis turi domėtis valstybės reikalais, politika, sekti pasaulio verslo tendencijas, išmanyti įstatymus.

„Matau nemažai verslininkų, kurie pradėdami neįsigilino į įstatymus, todėl dabar klimpsta skolose ir tąsosi po teismus. Todėl reikia nuo pat pradžių tartis su institucijų specialistais ir pasirūpinti geru buhalteriu”, – dėstė verslininkas.

Jis vadovauja Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos Klaipėdos skyriui, kuriam šiuo metu priklauso apie 500 verslo liudijimus turinčių žmonių ir juridinių asmenų.

D.Botyriaus nuomone, verslininkas turi gerai išmanyti visą gamybos technologiją, turėti patirties ir…kantrybės. Jos daugeliui ir pritrūksta, nes klaidingai manoma, kad rezultatai bus matomi iš karto.

„Ir, žinoma, daug juodo darbo. Nuosavą verslą turintis žmogus turi būti pasirengęs bent kelerius metus neskaičiuoti darbo valandų”, – sakė D.Botyrius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.