Prancūzijos prezidento rinkimus laimėjo Sarkozy

Konservatorių lyderis Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi) sekmadienį per antrąjį Prancūzijos prezidento rinkimų ratą žymia persvara nugalėjo savo varžovę socialistę Segolene Royal (Segolen Ruajal).

Keturių balsavusiųjų apklausas atlikusių institucijų duomenimis, paskelbtais netrukus po rinkimų pabaigos, 52 metų buvęs vidaus reikalų ministras N.Sarkozy surinko nuo 53 iki 53,2 proc. balsų ir pakeis po dvylikos metų iš šalies vadovo posto pasitrauksiantį Jacques’ą Chiracą (Žaką Širaką).

Sužinojęs apie savo pergalę N.Sarkozy pareiškė, kad „dabar metas grąžinti Prancūzijai tai, ką Prancūzija davė man”.

„Kartu mes imsime rašyti naują istorijos puslapį. Puslapį, kuris, esu tikras, bus didis ir bus puikus”, – sakė jis sakydamas kalbą savo džiūgaujantiems rėmėjams Paryžiaus centre.

Kreipdamasis į savo varžovę N.Sarkozy pridūrė: „Aš gerbiu ją ir jos idėjas, kurias pripažįsta tiek daug prancūzų. Gerbti ponią Royal tai gerbti milijonus, kurie balsavo už ją”.

Už 53 metų S.Royal, kuri tikėjosi tapti pirmąja Prancūzijos prezidente moterimi, balsus atidavė nuo 46,8 iki 47 proc. rinkėjų.

S.Royal pripažino pralaimėjusi Prancūzijos prezidento rinkimus ir palinkėjo savo varžovui geros kloties.

„Visuotinis balsavimas tarė savo žodį. Linkiu būsimam Respublikos prezidentui geriausios kloties vykdant misiją tarnauti visiems Prancūzijos žmonėms”, – sakė ji savo šalininkams Paryžiuje.

S.Royal padėkojo savo rėmėjams ir pareiškė liksianti su jais. „Aš ėmiausi atnaujinti politinį gyvenimą ir jo metodus, ėmiausi atnaujinti kairę”, – sakė ji.

Balsavime dalyvavo apie 85 proc. šalies piliečių – tai didžiausias rinkėjų aktyvumas nuo pat 1981 metų.

Oficialūs rinkimų rezultatai bus paskelbti netrukus po vidurnakčio.

N.Sarkozy, kuris pareigas turėtų pradėti eiti gegužės 16 ar 17, taps pirmuoju Prancūzijos prezidentu, gimusiu po Antrojo pasaulinio karo.

Tikimasi, kad premjeru jis paskirs buvusį darbo ministrą Francois Filloną (Fransua Fijoną).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.