Seimas neišbrenda iš liustracijos pelkės

Valdančioji parlamento mažuma sulaukė opozicijos frakcijų perspėjimo: jei ji nebalsuos dėl liustracijos įstatymų pataisų, sulauks panašaus atsako priimant svarbius Vyriausybės pateiktus projektus

Vadinamieji liustracijos įstatymai ir toliau skaldo Seimą.

Vakar dėl jų projektų priėmimo susirinkusi pasitarti seniūnų sueiga išsiskirstė nieko nenutarusi. Tiek valdančiosios koalicijos, tiek opozicijos frakcijos toliau laikosi skirtingų nuomonių dėl pačių įstatymų reikalingumo. Savo požiūrį į šį opų klausimą valdantieji jau ne kartą išreiškė apskritai nedalyvaudami balsavime.

Į gegužės 8-osios Seimo plenarinių posėdžių darbotvarkę įrašytas prezidento Valdo Adamkaus dekreto, kuriuo jis prieš savaitę vetavo vieną iš liustracijos įstatymų pataisų dėl KGB rezervininkų, pateikimas. Parlamentarai balsuodami turės apsispręsti, ar svarstyti grąžintą įstatymą iš naujo, ar laikyti jį nepriimtu. Pastaruoju atveju vienam iš Seimo komitetų gali būti pavesta parengti naują projektą arba sudaryta speciali darbo grupė.

Keršys nebalsuodami

Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnė Irena Degutienė yra įsitikinusi, kad liustracijos įstatymų projektai nebus priimti tol, kol valdantieji sąmoningai nedalyvaus balsavime ir ardys kvorumą.

„Ketinome atrasti sprendimo būdą, ką darysime toliau su liustracijos įstatymu. Jo neradome todėl, kad valdančioji mažuma toliau tikina nedalyvausianti balsavime, jei projektai bus įtraukti į darbotvarkę. Pradedame svarstyti, ar ir mums verta dalyvauti priimant įstatymus, kurie yra labai reikalingi ar ateina iš Vyriausybės. Žinoma, tai nėra sprendimo būdas”, – po seniūnų sueigos sakė I.Degutienė.

Pasak konservatorės, ne visų frakcijų seniūnai yra įsigilinę į vadinamųjų liustracijos įstatymų projektus, todėl juos blokuoja.

Piktinasi destrukcija

Panašios pozicijos dėl liustracijos įstatymų priėmimo laikosi ir liberaldemokratai. Pasak frakcijos seniūno Valentino Mazuronio, tai, kaip elgiasi socialdemokratai, liberalcentristai ir valstiečiai liaudininkai, norėdami apginti KGB rezervininkus, yra destruktyvu ir griauna normalų Seimo darbą. „Frakcijos turėtų balsuodamos priimti vienokį ar kitokį sprendimą, o ne boikotuoti”, – įsitikinęs parlamentaras. Pasak jo, turėti savo nuomonę – kiekvieno parlamentaro teisė, tačiau ginti ją reikia korektiškai.

„Jokio sutarimo neradome. Iš socialdemokratės Irenos Šiaulienės išsakytos nuomonės supratau, kad destrukciją jie laiko politinės kovos priemone ir ja naudojasi mėgindami sutrukdyti priimti liustracijos įstatymus”, – vakar LŽ sakė V.Mazuronis.

Jis teigė, kad liberaldemokratai siūlys antradienį kartu su prezidento veto svarstyti ir visus kitus liustracijos įstatymus.

Būtina nauja formulė

„Nieko konkretaus, tik pasikeitėme nuomonėmis”, – apie diskusijas seniūnų sueigoje LŽ sakė Socialdemokratų frakcijos seniūnė I.Šiaulienė. Paklausta, kodėl valdančioji mažuma, užuot savo nuomonę išreiškusi balsuodama, iš viso nedalyvauja balsavime, parlamentarė atsakė: „Mes žaidžiame pagal Seimo statuto taisykles.”

Pasak parlamentarės, socialdemokratai dėl liustracijos įstatymų balsuotų tik tuomet, jei būtų parengta nauja jų „formulė”, nepažeidžianti žmogaus teisių, taip pat tiksliai suformuluotas sovietų saugumo rezervininko apibrėžimas. „Tai buvo pavesta dviem Seimo komitetams, tačiau kol kas jie nieko nepadarė. Matyt, kol Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nuomonė nesikeis, nieko nebus”, – sakė I.Šiaulienė. Parlamentarė prognozavo, kad svarstant V.Adamkaus veto frakcijų nuomonė iš esmės nesikeis.

Reikia baigti

„Mes aiškiai pasisakome, kad Liustracijos įstatymas būtų priimtas”, – LŽ sakė Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys. Paklaustas, kaip vertina valdančiosios mažumos pasirinktą taktiką – dalyvauti posėdyje, bet nebalsuoti dėl liustracijos įstatymų, „darbietis” pripažino, kad ir tokia forma galima išsakyti savo požiūrį. „Man atrodo, kad visi Lietuvos žmonės mato, kas ką daro ir kas ką gina”, – sakė K.Daukšys.

Parlamentaras yra įsitikinęs, kad Seimas pagaliau turėtų susiimti ir vieną kartą baigti spręsti visus liustracijos klausimus. „Lietuva jau pavargo nuo šito reikalo”, – sakė frakcijos seniūnas. Pasak jo, jei valdantieji vis dėlto nebalsuos, tai juk ir opozicija gali imtis tam tikrų priemonių, pavyzdžiui, nebalsuoti dėl kitų įstatymų. „Ne, mes nieko nešantažuojame, tačiau valdantieji turėtų susiprasti, kad negalima tokiu būdu blokuoti įstatymų”, – įsitikinęs K.Daukšys.

Išeitis yra

Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas mano, kad liustracijos įstatymų paketą būtų galima priimti, jei parlamentarai atskirtų daugiausia diskusijų keliančią įstatymo pataisą dėl KGB rezervininkų darbinės veiklos apribojimo.

„Problema kyla dėl to, kad yra tam tikri Strasbūro Žmogaus Teisių Teismo reikalavimai, tačiau kartu – ir mūsų politinių frakcijų norai ir siekiai. Žinoma, kai vienoje vietoje yra keli dalykai, suderinti pozicijas labai sunku. Jei pavyktų atskirti, kas susiję su žmogaus teisių reikalavimais, nuo tų politinių tikslų, kurie suformuoti mūsų vidaus gyvenime, bendrą sprendimą, manau, rastume”, – sakė V.Muntianas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Seimas neišbrenda iš liustracijos pelkės"

  1. Pivrikis

    Socialdemokratams ir valstiečiams priimti liustracijos įstatymą tas pats kaip pasirišti po kaklu juodus kaklaraiščius su baltos kaukolės emblema.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.