Brandos egzaminams – tarnybos paslapties skydas

Švietimo ir mokslo ministerija negali užtikrinti, kad brandos egzaminų užduotys nebus nutekintos ir šiemet. Taip šią savaitę pareiškė ministrė Roma Žakaitienė. Ministerija jau pasiūlė keisti kai kuriuos Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo punktus, o brandos egzaminų užduotis įslaptinti kaip tarnybos paslaptį.

Ieško žmogiškojo faktoriaus

„Saugok kiek tik nori, bet yra žmogiškasis faktorius”, – vakar PB teigė miesto Švietimo skyriaus vyriausiasis specialistas Eugenijus Kuchalskis. Taip tarnautojas reagavo į švietimo ir mokslo ministrės R.Žakaitienės pareiškimą, esą ir šiemet šimtaprocentinės garantijos, jog brandos egzaminų užduotys nebus nutekintos, nėra.

„Kaip sako liaudies išmintis, nuo vagių nepasislėpsi – visada atsiras žmonių, kurie mato kokią nors naudą ar turi pykčio. Taip kažkas paslysta ir egzaminų užduočių kelyje iki mokyklų”, – svarstė E.Kuchalskis.

Vyriausiojo specialisto įsitikinimu, daugiausia galimybių iš anksto paviešinti egzaminų užduotis yra jų kelionės į miestus ir rajonus pradžioje. „Į švietimo skyrius užduotys atkeliauja prieš pat egzaminą ir, mano manymu, čia yra visiškai saugios”, – tvirtino E.Kuchalskis.

Naujos saugumo priemonės

Kita miesto Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Akvilija Aleliūnienė šią savaitę dalyvavo Nacionaliniame egzaminų centre surengtame pasitarime, kuriame kalbėta ir apie brandos egzaminų užduočių saugumo priemones.

„Šiais metais egzaminų užduotys keliaus naujose pakuotėse, taip pat pirmą kartą jos bus plombuojamos”, – apie svarbiausias šių metų brandos egzaminų saugumo naujoves vakar dienraščiui pranešė A.Aleliūnienė.

Pasak vyriausiosios specialistės, egzaminų užduotys bus atvežamos kiekvieną rytą prieš egzaminą ir švietimo skyriuje saugomos iki atvykstant vyresniesiems vykdytojams bei egzaminų centrų direktoriams.

„Egzaminų užduočių nutekėjimo miesto mokyklose niekada nebuvo, šito nesitikime ir šiemet. Tai, kad kažkuriame kelionės etape tokių dalykų pasitaiko, mokiniams sukelia didžiulį nerimą. Mes neturime teisės to leisti – vaikai į egzaminą privalo ateiti ramūs, išsimiegoję ir pailsėję”, – samprotavo A.Aleliūnienė.

Turėtų tapti tarnybos paslaptimi

Trečiadienį Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto posėdyje švietimo ir mokslo ministrė R.Žakaitienė tvirtino, jog ministerija negali užtikrinti, kad brandos egzaminų užduotys nebus nutekintos ir šiemet. Ministrė apgailestavo, kad Valstybės saugumo departamentas esą vilkina pateikti išvadas dėl galimo brandos egzaminų įtraukimo į valstybės paslapčių sąrašą.

Komiteto nariai dėl to pažadėjo kreiptis į departamentą, taip pat į kitą savo posėdį kviestis Nacionalinio egzaminų centro direktorę.

Šiemet moksleivių žinių patikrinimo sistemai jau buvo kirstas smūgis – balandžio 24 dieną internete prieš prasidedant lietuvių kalbos įskaitai buvo paskelbtos įskaitos potėmės. Privalomąją lietuvių kalbos įskaitą balandžio 24-25 dienomis laikė apie 50 tūkstančių šalies abiturientų. Šį užduočių paviešinimo faktą savo jėgomis aiškinasi Švietimo ir mokslo ministerija.

Užduotis buvo galima ir nusipirkti

2006 metais dar prieš egzaminą buvo paviešintos valstybinio lietuvių kalbos brandos egzamino užduotys. Žiniasklaida tada gavo daug abiturientų elektroninių laiškų apie nesąžiningą lietuvių kalbos brandos egzamino laikymą – esą kai kam iš anksto buvo žinomos užduotys, jas buvo galima įsigyti už pinigus.

Pastarąjį užduočių paviešinimo faktą tiria Specialiųjų tyrimų tarnyba. Tačiau jos direktorius Povilas Malakauskas nesitiki, jog bus išaiškinta, kas pernai pardavinėjo egzaminų užduotis. Direktoriaus teigimu, tarnybai pradėjus tyrimą „buvo labai daug norinčiųjų pasakyti ir pasisakyti, tačiau vėliau norintieji dingo”.

Švietimo ir mokslo ministerija, siekdama išvengti egzaminų užduočių nutekinimo, pasiūlė keisti kai kuriuos Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo punktus, o brandos egzaminų užduotis įslaptinti kaip tarnybos paslaptį. Jeigu Vyriausybė ir Seimas pritars įstatymo pakeitimo projektui, brandos egzaminų užduotys bus prilygintos tarnybos paslapčiai ir įtrauktos į įslaptinamos informacijos kategorijų sąrašą. Taip pat bus sugriežtinta asmenų, rengiančių, saugančių ir gabenančių egzaminų užduotis, atsakomybė, griežčiau teks atsakyti ir atskleidusiesiems tarnybinę paslaptį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.