Pirmoji Lietuvoje mobili kompiuterių klasė neįgaliesiems sulaukė populiarumo

Lygiai prieš metus Lietuvos paraplegikų asociacijos (LPA) ir bendrovės „Microsoft Lietuva” įkurta pirmoji Lietuvoje mobili kompiuterių klasė judėjimo negalią turintiems žmonėms šiemet ir vėl keliauja į Lietuvos pajūrį. Šie mokymai jau tapo kasmetiniai – gegužės mėn. mobili klasė antrus metus iš eilės keliaus į LPA stovyklavietę Monciškėse, Palangos raj., kur iki rudens jos teikiamais privalumais galės naudotis judėjimo negalią turintys žmonės, na o rudenį ir žiemą ji bus perkelta į Vilnių ir Kauną.

„Kompiuterinis raštingumas yra vienas iš įgūdžių, padedančių judėjimo negalią turintiems žmonėms palengvinti kasdienį gyvenimą ir konkuruoti darbo rinkoje. Tačiau didelė dalis neįgaliųjų dėl fizinių ar finansinių kliūčių neturėjo galimybės savarankiškai išmokti dirbti kompiuteriu,”– sakė LPA projektų koordinatorius Juozas Bernatavičius.

Jau metai kaip judėjimo negalią turintiems žmonėms ugdyti gebėjimus naudotis informacinėmis technologijomis padeda Lietuvos paraplegikų asociacijos ir „Microsoft Lietuva” įsteigta mobili kompiuterių klasė, kuri keliauja po Lietuvą ir įvairiuose šalies miestuose rengia kompiuterinio raštingumo kursus. Per praėjusius metus kompiuterinio raštingumo įgūdžius šioje kompiuterių klasėje įgijo ar patobulino per šimtas neįgaliųjų.

Mobili kompiuterių klasė visų pirma keliavo į neįgaliųjų reikmėms pritaikytą vasaros stovyklavietę Monciškėse, Palangos raj., kur kompiuterinio raštingumo kursai vyko visą stovyklavietės veikimo sezoną – nuo gegužės iki spalio. Spalį klasė buvo pervežta į Kauną – šiame mieste taip pat buvo rengiami kompiuterinio raštingumo kursai. „Džiaugiamės, kad ir šiais metais turėsime galimybę gilinti kompiuterines žinias” – sakė J. Bernatavičius.

Lietuvos paraplegikų asociacija vienija per 500 judėjimo negalią turinčių žmonių. Dauguma asociacijos narių yra jauni žmonės – amžiaus vidurkis neviršija 32 metų. Judėjimo problemų turintiems žmonėms kompiuterinio raštingumo kursai padėjo atrasti naujas galimybes ar net pakeitė jų gyvenimus.

Vienas iš tokių žmonių – mobilios kompiuterių klasės lektorius, judėjimo negalią turintis 26 m. Tomas Velička. „Studijuodamas universitete patyriau sunkią stuburo traumą. Deja, dėl šio nelaimingo atsitikimo turėjau nutraukti mokslus. Universitete studijavau informacines technologijas, o mobilioji klasė paskatino mane tęsti mokslus. Išlaikęs specialius kursus, pats tapau kursų lektoriumi. Baigęs universitetą įsidarbinau duomenų bazės operatoriumi IT paslaugas teikiančioje įmonėje”, – pasakoja Tomas.

„Kompiuteris socialinėje nuošalėje atsidūrusiems žmonėms yra viena iš galimybių sugrįžti į aktyvų gyvenimą, bendrauti, lygiomis teisėmis varžytis darbo rinkoje. Todėl jau trečius metus iš eilės Lietuvoje įgyvendiname „Neribotų galimybių” programą – vadinamąją „Unlimited Potential Community Technology Skills” – iniciatyvą, kuria siekiame lavinti minėtų grupių atstovų gebėjimus naudotis informacinėmis technologijomis”, – sakė „Microsoft Lietuva” generalinis direktorius Mindaugas Glodas.

M. Glodo nuomone, projekto, įgyvendinto kartu su LPA atveju, žodžiai „neribotos galimybės” įgauna dar svaresnę prasmę, nes kompiuteris ir internetas žmonėms, turintiems judėjimo negalią, gali iš tiesų apčiuopiamai palengvinti kasdienybę.

Pagal minėtą programą nevyriausybinės organizacijos 64 pasaulio valstybėse skatinamos kurti bendruomenėms skirtus informacinių technologijų (IT) mokymo centrus, kurie būtų prieinami paramos stokojančioms visuomenės grupėms. Įgyvendindama šią iniciatyvą, „Microsoft” siekia didinti kompiuterinį šalies gyventojų raštingumą bei skatinti didesnį IT prieinamumą visoms socialinėms grupėms.

Lietuvos paraplegikų asociacijos projektui įgyvendinti „Microsoft” per dvejus metus skyrė per 86 tūkst. litų. Už šiuos pinigus buvo įsigyta pamokoms vesti reikalinga įranga. Kompiuteriuose buvo įdiegta reikalingiausia programinė įranga – operacinė sistema „Windows” ir biuro programų rinkinys „Microsoft Office”. Kita dalis skirtų lėšų buvo panaudota mobiliojoje klasėje dirbančių instruktorių rengimui ir atlyginimams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.