Šilumos tiekėjai atsiskaitys savivaldybėms

Seimas nusprendė, kad šilumininkai privalės teikti informaciją savivaldybėms. Seimo Audito komiteto narys Artūras Skardžius mano, jog tokia įstatymo pataisa pažabos šilumos įmonių ir Kainų komisijos žaidimus.

Vakar dauguma Seimo narių balsavo už Energetikos įstatymo pataisą, įpareigojančią energetikos įmones teikti informaciją ne tik valstybės institucijoms, bet ir savivaldybėms. „Šilumos ūkius išsinuomojusios bendrovės privalės pranešti savivaldybėms, kaip nustato šilumos kainas, kokias sąnaudas įtraukia į tarifą, ir kitą informaciją. Tai reikėjo padaryti, nes savivaldybių merai jau senokai skundžiasi, kad informacija nuo jų slepiama”, – sakė Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Pranas Vilkas. Seimas taip pat nustatė, jog energetikos įmonių informacija apie sąnaudas, susijusias su veikla, kurios kainos yra reguliuojamos, bus vieša. „Kalbama apie informacijos valdymą. Investicijų, kuro kainų ir kitų dalykų įskaičiavimą į šilumos tarifus. Jei šiluma brangs, savivaldybės bent jau žinos, ar tai daroma pagrįstai, ar kaina patvirtinama vienašališkai susitarus su šilumos tiekėjais”, – kalbėjo Savivaldybių asociacijos vadovas ir Druskininkų meras Ričardas Malinauskas.

Ignoravo vietos valdžią

Pernai šoktelėjus šilumos kainoms įsiplieskė konfliktas tarp savivaldybių, Valstybinės kainų ir energetikos komisijos bei šilumos tiekėjų. Savivaldybių atstovai liejo nuoskaudas dėl šilumininkų elgesio ir Kainų komisijos narių arogancijos. Šilumos ūkius privačioms bendrovėms išnuomojusios savivaldybės piktinosi, kad nuo jų slepiama šilumos kainų skaičiavimo metodika, kad šilumos bendrovės neteikia jokių reikiamų duomenų, Kainų komisija gina šilumininkų interesus, o jos net niekas nekontroliuoja. „Druskininkai jau pusantrų metų negali gauti informacijos apie šilumos kainų didėjimą. Galbūt jos kilo pagrįstai, bet kai neturi informacijos, atsiranda visokių minčių. Prašėme informacijos Kainų komisijos, tačiau ji parašė, jog tai turi padaryti įmonė. Pastaroji pranešė, kad pagal galiojančius įstatymus neprivalo to daryti. Dabar pasisamdėme advokatus”, – pasakojo R.Malinauskas. Jo manymu, dėl susiklosčiusios situacijos kalčiausias buvo ydingas įstatymas.

Turėjo paslapčių

Šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Vytautas Stasiūnas teigė, jog Seimo palaiminta Energetikos įstatymo pataisa neturės jokios įtakos šilumininkams, nes jie nieko neslėpė ir teikė savivaldybėms visą reikiamą informaciją. Tačiau Seimo Audito komitetas, kaip sakė jo narys A.Skardžius, įsitikino, kad energetikos bendrovės savivaldybėms būtinos informacijos neteikė. Komitetas nuo kovo atlieka tyrimą, ar pagrįstai brangsta šiluma ir karštas vanduo. „Atrodo, verslininkai su Kainų komisija žaidžia savus žaidimus, o turinys slepiamas nuo savivaldybių, atstovaujančių piliečių interesams. Į šilumos kainą be jokio pagrindimo įtraukiamas kitoks kuro kaloringumas arba, tarkim, nustatant įrenginių amortizacijos laikotarpį pasirenkamas minimalus terminas. Kažkur dingo įmonių nesuvartotos dujos. Viskas perkeliama į kainą”, – dėstė A.Skardžius.

Jis užsiminė, kad patys Kainų komisijos nariai yra prisipažinę Audito komitetui, jog pirmininkas neretai priima ekonomiškai nepagrįstus sprendimus. „Piktnaudžiavimą lemia viešumo stoka. Jei prezidentas pasirašys įstatymą, dalį problemos pavyks išspręsti”, – teigė A.Skardžius.

Seimo Audito komiteto narys ir savivaldybių atstovai mano, kad kita problemos dalis bus išspręsta, kai atsiras Kainų komisiją kontroliuojanti institucija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.