Gelgaudiškio dvaras ilgisi tikrojo šeimininko

Nykstantis Gelgaudiškio dvaras galėtų praversti miestelio bendruomenei, tačiau valdininkai neskuba šalinti tam trukdančių kliūčių

Šakių rajono Gelgaudiškio miesto gyventojai nesulaukia, kada valdininkai tesės pažadą išbraukti garsųjį Gelgaudiškio dvarą bei šalia jo esantį parką iš privatizuojamų objektų sąrašo.

Prašė prezidento

Kaip LŽ teigė miesto bendruomenės centro „Atgaiva” pirmininkas Edmundas Rinkevičius, jie jau daugiau kaip treji metai prašo, kad Gelgaudiškio dvaro pastatas bei šalia jo esantis parkas būtų perduoti Šakių rajono savivaldybei arba miesto bendruomenei. Nors valdininkai tai padaryti žada, jokių veiksmų iki šiol nesiėmė.

„Mes net prezidentui Valdui Adamkui, kai šis lankėsi mūsų mieste, įteikėme prašymą, kad kuo skubiau dvaras būtų išbrauktas iš privatizuojamų objektų sąrašo”, – teigė E.Rinkevičius. Jis pabrėžė, kad šalies vadovas – paskutinė miestelio gyventojų viltis.

Norėtų atstatyti

1999 metais Valstybės turto fondui (VTF) perduotą Gelgaudiškio dvaro sodybą, kurią sudaro išlikę XIX amžiaus pirmojoje pusėje statyti neoklasicizmo stiliaus rūmai, buvusi oranžerija, kumetynas ir kiti pastatai, buvo numatyta išparduoti kaip atskirus objektus. Bandymas parduoti visą kompleksą baigėsi nesėkme.

Pernai pavasarį gelgaudiškiečiams, padedant Šakių savivaldybės ir Marijampolės apskrities vadovams, pavyko pasiekti, kad prasidėjusį privatizavimo procesą Privatizavimo komisija sustabdytų, nors jau buvo numatyta varžytinių data.

„Atgaiva” yra iškėlusi idėją griūvančius dvaro sodybos pastatus pritaikyti miestelio bendruomenės reikmėms. „Manau, kad atstatytame dvare vietos atsirastų ne tik specialiajai mokyklai, gal galėtų būti įkurtas ir kraštotyros muziejus, Panemunių regioninio parko turizmo informacinis centras, meno mokykla, galbūt galėtų persikelti ir seniūnija”, – kalbėjo E.Rinkevičius.

Gelgaudiškiečių sumanymui pritaria ne tik vietos valdžia, bet ir Kultūros ministerija, Kultūros paveldo departamentas, tik kol kas iki galo neaiški VTF pozicija.

„Jie sutinka, kad dvaras būtų išbrauktas iš privatizuojamų objektų sąrašo ir perduotas savivaldybei, bet tik tada, kai jis bus įtrauktas į 2007-2013 metais Europos Sąjungos fondų lėšomis atstatomų kultūros vertybių sąrašą. Tačiau kiti valdininkai mums aiškina, kad į šį sąrašą dvaras gali būti įtrauktas tik tada, kai bus išbrauktas iš privatizuojamų objektų sąrašo”, – pabrėžė „Atgaivos” pirmininkas.

Kompleksas apleistas

Pirminiais skaičiavimais, komplekso atstatymas ir daugiau kaip 100 hektarų užimančios sodybos pritaikymas bendruomenės reikmėms gali kainuoti apie 16 mln. litų. Tačiau baiminamasi, kad užtrukus diskusijoms ši suma padidės. Mat neprižiūrimi pastatai vis sparčiau nyksta.

Gelgaudiškio gyventojai pasakojo, kad kone kiekvieną vakarą prie rūmų atvažiuojantys jaunuoliai siaučia sodybos pastatuose. „Kai tik pamatome praardytas sienas, jas užmūrijame, surenkame prie pastatų paliktas šiukšles. Bet tai viskas, ką galime padaryti”, – sakė E.Rinkevičius.

Gelgaudiškiečiai paramos apsaugoti dvaro sodybą teigė prašę ir rajono valdžios, ir vietos policijos, bet kol kas jos nesulaukė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.