Svečiuosis lenkų jaunimo burlaivis

Rytoj ir poryt, gegužės 4-5 dienomis, Klaipėdoje viešės didžiausias Lenkijos burlaivis „Dar Mlodziezy”. Juo atplaukia apie 130-ies jaunų žmonių įgula, norinti susipažinti su Klaipėda, Klaipėdos universitetu ir Lietuvos jūreivystės kolegija.

Lenkų laivas atvyksta rytoj 10 val. ir stovės Kruizinių laivų terminale, išvyksta poryt 19 val. Jį iškilmingai pasitiks Karinių jūrų pajėgų orkestras. Klaipėdiečiai ir miesto svečiai turės galimybę apsilankyti laive ir iš arčiau susipažinti su kasdieniu laivo įgulos gyvenimu. Jie laukiami gegužės 4 d. (penktadienį) 13-16 val. ir 18-21 val., o gegužės 5 d. (šeštadienį) 10-17 val.

Didžiausias ir žymiausias Lenkijos burlaivis „Dar Mlodziezy” pastatytas Gdansko laivų statykloje 1982 m. Lenkijos jūreivystės akademijai skirto laivo projektą parengė įžymus laivų dizaineris Zygmuntas Chorenas. Didelę dalį lėšų, reikalingų laivo statybai, surinko ir paaukojo Lenkijos jaunimas.

„Dar Mlodziezy” – tristiebis mokomasis laivas, vienas iš žymiosios burlaivių šeimos, kuriai priklauso ir „Mir” (pastatytas 1987 m.), ir „Druzhba” (1987 m.), ir „Pallada (1988 m.), „Khersones” (1988 m.), ir „Nadezhda (1989 m). „Dar Mlodziezy” – vienas greičiausių burlaivių pasaulyje, jo vidutinis greitis – 11 mazgų, maksimalus greitis – 12,35 mazgo (1 mazgas – 1,852 km/h).

Laivo konstrukcija ir įranga pritaikyta ilgiems žygiams (maksimali žygių nuo uosto iki uosto trukmė – 60 dienų). Laivas nuolat dalyvauja burlaivių šventėse ir įvairiose regatose, „The Tall Ships Races” lenktynėse. Buriavimo žygių metu apie 150 studentų iš Lenkijos ir kitų šalių atlieka praktiką ir rengiasi darbui laivyne.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.