Pabrangę vadovėliai kėlė nerimą

Mokyklas privertė sunerimti padidėjusios vadovėlių kainos.

Švietimo įstaigose skubiai skaičiuojama, kiek ir kokiais vadovėliais atnaujinti mokyklinių knygų fondą.

Pasak Švietimo įstaigų ūkio tarnybos Metodinių priemonių skyriaus atstovės Margaritos Vabuolienės, Klaipėdos mokyklų užsakymus šalies leidykloms reikia pristatyti iki gegužės 10 dienos.

Jos nuomone, dėl pabrangusio gyvenimo šoktelėjusių vadovėlių kainų mokinių šeimos neturėtų pajusti.

Yra keli dalykai, leidžiantys neboti vadovėlių brangimo.

Pirmiausia – centralizuotas mokyklinių knygų pirkimas. Uostamiesčio švietimo įstaigų užsakymų perdavimas leidykloms per Metodinių priemonių skyrių, pasak M.Vabuolienės, leidžia sutaupyti apie 6 procentus lėšų – iš šiemet vadovėliams skirtų milijono 613 tūkstančių litų.

Jei mokykla savarankiškai užsisakytų, jai vadovėliai brangiau kainuotų.

Išlaidas pabrangusiems vadovėliams įsigyti kompensuoja ir padidėjęs mokinio krepšelis.

Šiemet vieno mokinio vadovėliams skirta 61,9 lito. Tai beveik 15 litų daugiau nei pernai.

Pasak uostamiesčio „Saulėtekio” pagrindinės mokyklos direktorės Birutės Bartašiūtės, turimas vadovėlių fondas bus papildytas trūkstamomis, taip pat pagal naujas ugdymo programas reikalingomis mokyklinėmis knygomis už 31 tūkst. 700 litų.

Direktorės pastebėjimu, palyginti su praėjusiais metais, leidyklų ,,Šviesa”, „Alma littera” ir ,,Briedis” vadovėliai pabrango 3 – 5 litais.

„Kasmet užsakomi ir specialiųjų poreikių moksleiviams skirti vadovėliai. Šiais metais išleidžiamų naujų II – IV klasių vadovėlių kainos, palyginti su praėjusiais metais, yra mažesnės”, – pridūrė B.Bartašiūtė.

Pasak jos, turimų mokinio krepšelio lėšų pakaks vadovėliams užsisakyti, mokiniams jų nereikės pirkti.

Panašiais pastebėjimais pasidalino ir Vytauto Didžiojo gimnazijos direktorius Stasys Ruiba. „Turimų lėšų pakaks vadovėlių fondui atnaujinti, gimnazistams mokyklinių knygų pirkti nebus jokio reikalo”, – tikino pedagogas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma .

1 atsiliepimas į "Pabrangę vadovėliai kėlė nerimą"

  1. xx

    Manau, kad leidyklos pelnasi iš vadovėlių leidybos. Nes pvz. Šviesos l-klos Sirtautų Lietuvių k. vadovėliai kainuoja dvi dalys po 24,90, tai jei butų viena knyga kainuotų 49 Lt, juk tai turetų būt geras leidinys, o ne plonais viršeliais, didžiuliais tiražais leidžiama knyga ir visos kainos tokios.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.