Senovę menantys sekreterai – klasikos gerbėjams

Kurdami interjerą, rinkdami jo stilių savo naujam ar remontuojam būstui vis susimąstome, kas geriau: klasika ar modernas? Ir dažniausiai apsistojame ties mintimi, jog nereikia krypti į kraštutinumus, o geriau rinktis šių stilių derinį ar tam tikrus akcentus. Viena iš tokių detalių gali tapti originalaus dizaino sekreteras, kuris bus ryškus klasikos akcentas jūsų namuose.

Vieniems sekreterai asocijuojasi su istoriniais laikais, kai jie buvo neatsiejama darbo kabineto dalis, ir šiuos baldus įsivaizduoja tik kaip antikvaruose tūnančius, jau nebenaudojamus rašomuosius stalus, senovėje labai mėgtus aristokratų. Kiti sekreterus vadina dailia bei praktiška saugykla, nes šio baldo stalčiuose buvo priimta laikyti svarbius dokumentus, testamentus, laiškus. Na, o tretiems tai tiesiog smagus klasikinio kabineto akcentas, kurį sudaro knygų spinta ir ištraukiamas arba atlenkiamas rašomasis stalas. Prie jo ne tik patogu dirbti – sekreterą uždarius jis gali virsti kitoms reikmėms naudojamu funkcionaliu svetainės ar miegamojo baldu.

Įsigeidus sekretero verta prisiminti, kad šį baldą nelengva įkomponuoti bet kokiame interjere.

Baldas rafinuotam interjerui

Baldų ir interjero salono vadovės Gytės Ragauskienės teigimu, sekreterai labiausiai dera klasikinio stiliaus interjere, retai – rafinuotu modernu „kvepiančiame” kambaryje. Vis dėlto rafinuoto stiliaus moderniame kambaryje sekreteras gali būti skoningu akcentu, primenančiu senesnius laikus. Dabar dažniausiai šis baldas laikomas miegamajame, vaikų arba darbo kambaryje. Kokiame kambaryje geriau pasistatyti šį baldą, priklauso nuo to, kokiu tikslu jį norėsite naudoti.

„Anksčiau sekreterai būdavo nedideli staliukai su daugybe slaptų stalčiukų, kuriuose damos slėpdavo savo meilės laiškus, prie to paties stalo ir rašydavo juos”, – pasakoja G.Ragauskienė. Sekreterų su slaptais stalčiukais vis dar galima rasti šalies prekyvietėse, bet tai jau tampa retenybe. Tokius senovinio stiliaus baldus gamina ir jais prekiauja tik firmos, užsiimančios klasikinių baldų arba baldų pagal užsakymus gamyba. Unikalių, vienetinių bei ilgaamžių sekreterų galima rasti senovinių baldų ir sendaikčių prekyvietėse, antikvariatuose.

Klasika brangi

Dabar gaminamų sekreterų įvairovė nemenka, tai priklauso nuo didėjančio poreikio. Tai gali būti tik gražus stalelis su stalčiukais ar rašomasis stalas. Šiuo metu prekybos vietose galima rasti ne tik tradicinių sekreterų, bet ir sekreterų-komodų, sekreterų-konsolių, sekreterų-rašomųjų stalų. Kartais parduotuvių kataloguose jie net nevadinami sekreterais, o paprasčiausiais darbo ar rašomaisiais stalais.

Dėl modelių įvairovės, klasikos ir gaminių retumo rinkoje gali tekti ir gerokai paploninti piniginę.

Prekybos salonuose, prekiaujančiuose pagal senovinius modelius gamintais baldais, sekreterai gali kainuoti nuo 3 tūkst. iki 15 tūkst. litų, antikvariatuose gali tekti pakloti ir daugiau nei 30 tūkst. litų. Pačių paprasčiausių ir kukliausių sekreterų modelių kartais galima įsigyti parduotuvėse ir už 1-2 tūkst. litų.

Išnyko kartu su buduaru

Besivaikančiuosius madų salono vadovė gali nuvilti: sekreterai nėra labai madingi. Šie baldai skirti daugiau ištikimiems klasikinio interjero stiliaus gerbėjams. Anot G.Ragauskienės, sekreterų mada iš šiuolaikinio žmogaus gyvenimo išnyko kartu su buduaro sąvoka.

Buduaru buvo vadinama turtingos moters asmeninė svetainė priimti artimiausiems žmonėms. Specifiniai ir buduaro baldai, vienas jų – sekreteras, kuris buvo tarsi privalomas šios nedidelės svetainės atributas. Dabar tokius buduarus dažniausiai galima išvysti senesniuose filmuose ar senųjų tradicijų besilaikančių žmonių namuose, o sekreteras išliko daugiau kaip kambario akcentas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.