Rusija per Estiją puola visą ES, sako Talinas

Puldama Estiją Rusija puola visą Europos Sąjungą (ES), antradienį vakare pareiškė Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Paetas (Urmas Pejetas).

„Tokiu būdu Europos Sąjungos ir Rusijos santykiai šiuo metu yra itin sunkioje padėtyje”, – pažymėjo ministras.

Estijos diplomatijos vadovas pranešė, kad ketvirtadienį pateiks vyriausybei siūlymą dėl priemonių, kurias ES, Estijos nuomone, galėtų taikyti Rusijos atžvilgiu.

Pasak U.Paeto, šios priemonės turi taip paveikti Rusiją, kad Maskva nutrauktų savo išpuolius, nebesikištų į kitų valstybių vidaus reikalus ir vykdytų Vienos konvenciją dėl diplomatinių santykių.

„Priemonės turi paveikti visus ES ir Rusijos santykius. Mūsų nuomone, būtina, kad Europos Sąjunga sureaguotų į Rusijos žingsnius su maksimalia jėga”, – pabrėžė ministras.

Kaip aiškino U.Paetas, tai gali reikšti įvairių ES ir Rusijos derybų pristabdymą ar atsisakymą pradėti derėtis.

„Reikia visiškai rimtai apsvarstyti klausimą dėl ES ir Rusijos viršūnių susitikimo perkėlimo”, – sakė jis.

U.Paetas sakė, kad prezidentas, premjeras ir jis pats informavo partnerius apie susidariusią padėtį. Paramą Estijai jau pareiškė tiek ES narės ir partnerės NATO, tiek ir šioms organizacijoms nepriklausančios šalys.

U.Paetas savo oficialiame pareiškime pažymėjo, kad „Bronzinis karys ir vandalizmas Taline yra Estijos reikalas, bet koordinuota Rusijos veikla prieš Estiją yra visos ES reikalas”.

U.Paetas apkaltino Rusijos ambasadą Taline kurstant neramumus, kurie kilo po to, kai iš sostinės centro į Karių kapines buvo iškeltas Bronzinis karys ir buvo pradėti sovietų karių kapų Tenismegio kalvoje kasinėjimo darbai.

„Prieš neramumus Taline ir kituose Estijos miestuose Rusijos ambasados nariai labai keistose vietose, tokiose kaip Talino botanikos sodas, susitiko su neramumų kurstytojais”, – sakė U.Paetas.

Jis pridūrė, kad virtinė kibernetinių išpuolių, dėl kurių vyriausybė buvo priversta laikinai uždaryti savo interneto svetaines, buvo surengta per Rusijos administracijos kompiuterius, įskaitant prezidento Vladimiro Putino kanceliarijos kompiuterius.

Tuo tarpu atvykusi Rusijos faktų nustatymo delegacija metė kaltinimus Estijos valdžiai, kad viename sandėlyje priešais Talino uostą pareigūnai kankino šimtus per riaušes sulaikytų žmonių.

„Daugelis nevyriausybinių organizacijų ir žurnalistų mums sakė, kad daug žmonių patyrė siaubingus kankinimus po balandžio 27-osios ir 28-osios įvykių”, – sakė vienas rusų delegacijos vadovų Leonidas Sluckis.

„Nesunku įsivaizduoti, nes 1,2 tūkst. žmonių buvo sulaikyti ir sugrūsti čia, – sakė jis prie minėto sandėlio komplekso. – Tai nepriimtina šalyje, kuri priklauso Europos Tarybai”.

Dėl šio ginčo smarkiai pablogėjo Maskvos ir Talino santykiai.

Policija pranešė, kad per riaušes Taline, kurių dalyviai išdaužė Menų akademijos langus, įsilaužė į Nacionalinį teatrą ir plėšė parduotuves, buvo sulaikyta beveik tūkstantis žmonių. Dauguma sulaikytųjų jau paleisti, sakė policijos atstovas.

Pasak Estijos užsienio reikalų ministro, Rusijos televizija pranešė, „kad Estijos policija žudo sulaikytus asmenis ir kad Estijos gynybos pajėgoms buvo įsakyta šaudyti rusus”. „Visa tai yra akivaizdus melas”, – sakė U.Paetas.

Į Estiją atvykę Rusijos įstatymų leidėjai paragino Estijos premjerą Andrų Ansipą atsistatydinti dėl minėto paminklo perkėlimo. Jie teigė, kad paminklas buvo supjaustytas į dalis, o paskui Karių kapinėse vėl sumontuotas.

Jie taip pat užsipuolė Estiją dėl sunkiosios technikos naudojimo kasinėjant buvusią paminklo stovėjimo vietą, kur buvo atkasta 12 karstų su mažiausiai šešių sovietų karių palaikais.

U.Paetas, savo ruožtu, apkaltino Kremlių tuo, kad jis moka jaunuoliams, kurie vykdo ambasados Maskvoje apsiaustį.

„Tiems, kurie yra visiškai apgulę mūsų ambasadą Maskvoje, Kremlius už tai moka atlyginimą, nuo 550 iki 1 000 rublių (54-99 litus) už pamainą”, – pareiškė jis.

Antradienį, žodžių karui intensyvėjant, senojoje Bronzinio kario stovėjimo vietoje buvo baigti kasinėjimo darbai, pranešė Gynybos ministerija.

Pagrindinėse Estijos karių kapinėse, į kurias buvo perkeltas paminklas, antradienį ryte Rusijos delegacija padėjo vainikus ir uždegė žvakutes milijonams sovietų karių, žuvusių per Antrąjį pasaulinį karą, atminti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.