Britai už „al Qaeda” įkvėptų išpuolių planavimą nuteisti kalėti iki gyvos galvos

Pirmadienį penki britai už sąmokslą visoje Didžiojoje Britanijoje surengti „al Qaeda” įkvėptas bombų atakas prieš visuomeninius taikinius, per kurias galėjo žūti šimtai žmonių, buvo nuteisė kalėti iki gyvos galvos.

„Jiems skirtos bausmės yra visam gyvenimui. Kai kurie iš jūsų arba jūs visi galite niekada nebesulaukti laisvės”, – teismui sakė teisėjas Michaelas Astillas (Maiklas Astilas).

„Visuomenė jus laiko žiauriais, nuožmiais nepritapėliais”, – teigė jis.

Sąmokslininkai šiuos išpuolius planavo prieš virtinę taikinių, pradedant naktiniais klubais, traukiniais ir baigiant prekybos centru.

Gauja bomboms ketino panaudoti 600 kg amonio nitrato trąšų ir surengti sprogimus iš keršto už Didžiosios Britanijos paramą Jungtinėms Valstijoms po 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolių, teigė prokurorai.

„Sunkaus mūsų policijos ir saugumo tarnybų dėka penki pavojingi teroristai dabar sėdi už grotų”, – žurnalistams sakė vidaus reikalų ministras Johnas Reidas (Džonas Reidas).

„Tai ne pirmas kartas, kai jiems pavyko užkirsti kelią labai rimtai grėsmei šioje šalyje. Tai nesibaigianti užduotis, ji tęsiasi toliau”, – pažymėjo jis.

Anksčiau dieną teismas Omarą Khyamą (Omarą Chjamą), Waheedą Mahmoodą (Vahidą Mahmudą), Anthony Garcią (Entonį Garsiją), Jawadą Akbarą (Džavadą Akbarą) ir Salahuddiną Aminą (Salahudiną Aminą) pripažino kaltais dėl to, kad kartu su kanadiečiu Mohammedu Mominu (Mohamedu Mominu) jie rezgė sąmokslą surengti sprogimą, galėjusį sukelti grėsmę žmonių gyvybėms.

A.Garcia ir O.Khyamas taip pat buvo pripažinti kaltais turėjus daiktų terorizmui – trąšų, o O.Khyamas dar buvo nuteistas dėl aliuminio miltelių, reikalingų sprogmenims, turėjimo.

Prieš teismą stoję vyrai visus kaltinimus neigė.

O.Khyamo brolis Shujah Mahmoodas (Šudža Mahmudas) ir dar vienas vyras – Nabeelas Hussainas (Nabilas Husainas) dėl dalyvavimo sąmoksle buvo išteisinti.

Per ilgiausią teismo procesą dėl terorizmo, trukusį daugiau kaip vienerius metus, prokurorai tvirtino, kad 2004 metais suimtiems teisiamiesiems tereikėjo susitarti dėl taikinio. Jeigu jie būtų įgyvendinę savo planus, jų ataka būtų tapusi pirmoji, kurią surengė pačioje Britanijoje užaugę teroristai.

Policija įtariamuosius sulaikė likus metams ir keturiems mėnesiams iki 2005 metų liepos 12-osios išpuolių Londono transporto sistemoje, per kuriuos žuvo 52 žmonės.

Pagrindinis prokurorų liudytojas buvo Pakistane gimęs amerikietis Mohammedas Babaras (Mohamedas Babaras), Niujorke prisipažinęs dėl nusikaltimų, susijusių su teroristine veikla. Jis tvirtino, kad buvo kaltinamųjų bendrininkas ir padėjo jiems gauti medžiagų sprogmenims.

Pasak prokurorų, vyrai svarstė išpuolių taikiniais pasirinkti didžiausią Londono naktinį klubą „Ministry of Sound”, dujų, vandens, elektros tiekimo įrengimus, sinagogas, traukinius, lėktuvus ir didelį prekybos centrą „Bluewater”, esantį į rytus nuo sostinės.

M.Babaras teigė, kad kai kurie įtariamieji taip pat svarstė galimybę apnuodyti greitojo maitinimo užkandinių maistą ir alų, geriamą per futbolo rungtynes.

„Vienintelė protinga išvada yra ta, kad už (šio sąmokslo) slypi „al Qaeda”, – teigė aukšto rango kovos su terorizmu detektyvas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.