Taliniečių saugumas brangesnis už senus sovietinius paminklus, sako Estijos sostinės meras

Estijos Centro partijos lyderis ir Talino meras Edgaras Savisaaras (Edgaras Savisaras) tvirtina, kad jis didesnis estas nei ministras pirmininkas Andrus Ansipas ar buvęs gynybos ministras Jurgenas Ligi (Jurgenas Ligis), nes taliniečių saugumas jam brangesnis už senus sovietinius paminklus.

„Aš vis galvoju, kas autoritetingai galėtų paaiškinti Reformų partijai, jog teisūs buvo tie, kurie tvirtino, kad Jurgeno Ligi elgesys gynybos ministro poste nebuvo vertas valstybės veikėjo, nebuvo atsakingas. Juk dabartiniai įvykiai rutuliojasi pagal jo scenarijų”, – rašo E.Savisaaras savo elektroniniame dienoraštyje.

E.Savisaaras samprotauja, kas dar paaiškintų A.Ansipui, jog, ko gero, premjeras galų gale nebuvo itin išmintingas, ir kad nevertėjo pasikliauti „išmintinguoju Ligi”.

Pasak centristų lyderio, jam nesuprantama ir vieno žymiausių Rusijos ir rusų žinovų, reformatoriaus Igorio Griazino pozicija. Mero nuomone, dabar pastarasis turi unikalią galimybę paaiškinti partijos bičiuliui A.Ansipui ir likusiems, kur jie klysta, tačiau I.Griazinas, užuot taip pasielgęs, nusigręžia.

„Jie kaltina visus likusius. Tarsi nėra buvę politinių ambicijų ir Reformų partijos rinkiminės kampanijos, už kurios padarinius šiandien moka Talino centre esančių parduotuvių savininkai ir taikūs miestiečiai, kurių automobiliai verčiami ratais aukštyn, ir visa Estijos visuomenė”, – rašo E.Savisaaras.

Pasak jo, Reformų partijai trūksta valstybinio požiūrio, jos gretose nėra nė vieno valstybiškai mąstančio politiko, kuris šioje situacijoje išdrįstų garsiai pripažinti, kad ultranacionalizmas ir konfrontacijos politika buvo klaidingas partijos vadovybės pasirinkimas.

„Neatsirado plačių pažiūrų žmogaus, kuris pasakytų – esmė jau nebe Bronzinis kareivis, kurį mes išplėšėme iš žemės ir kurio perkėlimas turėjo padaryti mus laimingus (…) Metų metais gyvuojantis požiūris į rusus kaip į „antrarūšius” šiandien išsiliejo įvykiais gatvėse. Nepadės ir tai, kad premjeras įsižeidusius rusus išvadino narkomanais ir padugnėmis (nors tarp riaušių dalyvių yra ir tokių)”, – pažymėjo Talino meras.

Jis išsakė prielaidą, kad, rasi, vienintelis įžvelgia politikų kaltę.

Pasak E.Savisaaro, Centro partija Estijoje gyvenančių rusų akyse buvo viena didžiausio pasitikėjimo vertų politinių jėgų.

„Bet visuomenė turi suprasti – Centro partijai bus sunku padėti Estijai, jei į Ligi panašūs vanagai ir tokie bailiai, kaip Griazinas, leis vyriausybei tvirta ranka vesti Estiją į dar didesnę krizę”, – mano E.Savisaaras.

Buvęs gynybos ministras J.Ligi šeštadienį savo virtualiajame dienoraštyje Centro partiją pavadino vienintele grupuote, kurios aukšta savimonė palaikoma tik Rusijos platybių dėka.

Pasak J.Ligi, prasidėjus masinėms riaušėms E.Savisaaras negalvojo apie Estijos ateitį.

„Veltui šiandien laukiau, kad nevietinių Estijos gyventojų dievukas pasakys jiems ką nors tokio, kas juos paguostų ir nuramintų. Bet jis apkaltino Estijos vadovybę, kad ši paliko jo kunigaikštystę be apsaugos”, – pridūrė J.Ligi.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.