Nors naktis Taline buvo rami, Estija kaltina Rusiją provokacija

Kaip praneša žiniasklaida, naktis iš šeštadienio į sekmadienį Taline buvo pakankamai rami. Pranešama tik apie vienas peštynes. Miesto gatvėse patruliavo nemažai policijos pareigūnų, iš oro stebėjo malūnsparnis.

Tačiau naktį iš penktadienio į šeštadienį buvo kilusios riaušės ir naktis buvo itin nerami. Didelė dalis riaušininkų – rusakalbiai. Tą naktį į nuovadą buvo pristatyta apie 100 jaunų žmonių. Kaip pranešė naujienų agentūros, trečdalis visų riaušininkų buvo neblaivūs.

Per tris neramumų dienas Estijos policija sulaikė jau apie 800 žmonių: ketvirtadienį bei penktadienio rytą – 200, iš kurių 27 buvo areštuoti, o nuo penktadienio vakaro iki šeštadienio ryto sulaikyta apie 600 asmenų, kurių 21 buvo areštuotas. Po incidento užregistruoti net 49 objektai, kurie nukentėjo nuo vandalų. Medikai pagalbą suteikė 96 asmenims, iš kurių 16 – policininkai, vienas pastarųjų guli ligoninėje. Per riaušes žuvo vienas Rusijos pilietis.

Estijos ministras pirmininkas Andrus Ansipas (Andrus Ansip) šeštadienį paragino visus elgtis ramiai ir santūriai. Premjeras pridūrė, kad negalima sėti nesantaikos, neapykantos vienas kitam, nes visuomenė to nenusipelnė. Andrus Ansipas išreiškė užuojautą visiems estijos piliečiams, kurių sveikata ar turtas tomis dienomis nukentėjo. Jis papbrėžė, kad monumentas nuo Tenismegio kalvos buvo išvežtas penktadienio ryte, kad vandalai negalėtų pasinaudoti galimybėmis pakurstyti nesantaiką. Kaip teigiama pranešime, monumentas nepažeistas.

Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Paetas (Urmas Paet) padėkojo Rygai už palaikymą ir pažymėjo, kad Estijos teisėsaugos pareigūnai kontroliuoja situaciją.

Kaip teigia Estijos Antifašistinio komiteto sekretorius Andrei Zarenkov, dauguma rusakalbių policijos pareigūnų teikia išėjimo iš darbo prašymus, kad negalėtų dalyvauti tramdymuose. Atsistatydinimo prašymus padavė ir jau ketina tai padaryti apie 350 policijos pareigūnų, kurie buvo verčiami mušti demonstrantus, protestuojančius prieš memorialo išmontavimą. Sekretoriaus teigimu, „jie neketina mušti vaikų ir nekaltų žmonių”.

Kaip praneša BBC, Estija dėl šių riaušių kaltina Rusiją, kuri išprovokavo tris dienas vykusius protestus dėl paminklo perkėlimo iš Talino centro. Kaip teigia Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Poetas, Kremlius pateikė provokuojantį pranešimą ir įsikišo į Estijos reikalus. Šeštadienį Rusijos Dūma pranešė, kad pirmadienį ketina į Taliną siųsti savo delegaciją, kuri domėsis sulaikytų Rusijos piliečių likimu. Estijos parlamentarai teigia, kad ši delegacija padės išspręsti kilusį nesusipratimą tarp dviejų šalių. Estijos valdžios sprendimu, monumentas turi būti perkeltas į karių kapines, o palaikai atpažinti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.