Klausymasis ir kalbėjimas: padėkite vaikui to išmokti

Augantis vaikutis nuolat ko nors išmoksta, tuo pradžiugindamas tėvelius. Štai būdamas 12 – 18 mėnesių, vaikas jau moka keletą žodžių ir supranta paprastus nurodymus. Iki 2 metukų dauguma jau moka apie 100 žodžių. Tačiau tėveliai gali ne tik stebėti šiuos pasiekimus, bet ir padėti jam lavinti kalbos ir klausymosi įgūdžius. Tereikia šiek tiek noro bei kantrybės. Štai keletas patarimų.

Klausymosi svarba

Svarbu skatinti visus ankstyvuosius vaiko bandymus kalbėti ir niekada nesijuokti, kai jie ką nors pasako blogai. Tai gali numušti jų norą bandyti.

Vardinkite visus daiktus, į kuriuos rodo vaikas. Jis kopijuoja visus jūsų tariamus garsus ir žodžius – „tai tavo puodelis” arba „tai automobilis”. Taip jis mokosi kalbos.

Klausymosi patarimai

Skaitykite kartu. Tai padeda lavinti žodžių, kalbos ir klausymosi įgūdžius.

Atraskite laiko išklausyti. Šia veikla galite užsiimti prieš miegą arba vaikui maudantis.

Parodykite, kad jums įdomu klausytis. Užduokite atvirus klausimus ir pateikite užuominų, padėdami vaikui atsakyti.

Rodykite pilną dėmesį. Neklausykite vaiko tiesiog darydami ką nors kita. Tai taip pat gali numušti vaiko norą kalbėti. Jei negalite suteikti savo dėmesį tik jam, pasakykite, kad jums tereikia sudėti skalbinius į mašiną ir tada jį išklausysite.

Būkite kantrūs. Mažam vaikui gali prireikti šiek tiek laiko pasakyti tai, ką jis nori pasakyti. Neįsiterpkite pernelyg anksti bei neraginkite vaiko kalbėti greičiau.

Rodykite susidomėjimą. Peržiūrėkite piešinius ir klausykite istorijų, kurias vaikas nori papasakoti.

Užjauskite ir išklausykite. Kai vaikas nusiminęs, paaiškinkite jam, kaip žodžiais išreikšti neigiamus jausmus.

Bendros klausymosi problemos

Jie negali palaukti. Vaikai nemėgsta laukti ir gali pamiršti, ką bandė pasakyti. Jei esate užsiėmę ir žinote, jog vaikas nori su jumis pasikalbėti, pasakykite jam, kad būsite su juo po minutės, kai tik paskambinsite.

Jie nuolat įsiterpinėja. Vaiko pasaulyje viskas yra čia ir dabar. Tai, ką jis nori pasakyti, greičausiai jam yra svarbu, tačiau jei esate užsiėmę, galite paprašyti jo palūkėti. Tačiau jei taip nutinka dažnai, pagalvokite, ar pakankamai dėmesio skiriate vaikui.

Jie nenori kalbėti. Tėvai dažnai sako, jog vaikas nenori pasakoti apie savo dieną darželyje arba pas draugą. Klauskite atvirų klausimų, kurie reikalauja, ne paprasčiausio „taip” arba „ne”, o išsamesnio pasakojimo. Padrąsinkite, šiltai sureaguodami į jo atsakymus bei parodydami savo dėmesį.

Jie nenustoja kalbėti. Dauguma trimečių nenustoja klausinėti. Būkite kantrūs ir atsakinėkite – tai padeda vaikui mokytis. Mėgaukitės šiuo raidos etapu – tik maži vaikai mano, kad žinote visus atsakymus.

Jie nuolatos zirzlena. Nepakliūkite į spąstus, atsakydami į inkštimą, o suteikite dėmesį, kai jis kalba normaliai.

Jie bendrauja ne tik žodžiais. Kartais vaikai negali rasti tinkamų žodžių savo jausmams išreikšti. Stebėkite vaiko elgesį ir galvokite, ką jis bando pasakyti. Pavyzdžiui, blogas elgesys dažnai reiškia, kad vaikas blogai jaučiasi.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.