Poilsiautojai paplūdimiuose kol kas nepageidaujami

Pajūrio savivaldybės neskuba rengti paplūdimių poilsiautojams. Valdininkai tarsi teisindamiesi rodo į sinoptikus, kurie pranašauja vėsesnius orus.

Šį savaitgalį prie Baltijos plūstelės atvykėliai iš visos Lietuvos, tačiau pajūrio infrastruktūros tvarkymo darbai vyksta vangokai.

Savaitgalį gelbėtojų nebus

Nors orai netrukus atvės, Mėlynąją vėliavą turintys Nidos pliažai pradės veikti nuo gegužės 1-osios. Tą pačią dieną, o ne savaitgalį, darbą pradės ir gelbėtojai. Tad šį savaitgalį geriau nerizikuoti bristi į jūrą.

Neringos savivaldybės mero pavaduotojo Arūno Burkšo teigimu, darbą pradėti anksčiau gelbėtojams būtų sunku dėl biurokratinių procedūrų. „Nors Nidos pliažai paruošti – sutvarkyti takai, stovi persirengimo kabinos, tačiau gelbėtojai darbą pradės tik nuo pirmosios mėnesio dienos. Anksčiau sudaryti sutartis su jais būtų keblu – mūsų laukia ilgas savaitgalis, neaišku, kaip tektų mokėti už jų darbą. Be to, taryba lėšų jų algoms skyrė tik nuo gegužės 1-osios. Kita vertus, nemanau, kad rasis drąsuolių, norinčių maudytis vos 6 laipsnių temperatūros vandenyje.”

Oficialiai sezono pradžią gegužės pirmąją skelbianti Nidos centrinė gelbėjimo stotis duris atvers atsinaujinusi. Po remonto stoties medicinos punktas taps patogesnis poilsiautojams, nes įsikurs nebe antrame, o pirmame aukšte. Tiesa, Juodkrantės paplūdimiai dar ne iki galo sutvarkyti, tad ir gelbėtojų čia nebus.

Neringoje Juodkrantės, Preilos ir Nidos pliažams iš viso reikia 60 gelbėtojų. Čia kaip išganymo laukiama per vasarą norinčių padirbėti studentų.

Baigiamos kuopti šiukšlės

Šiemet turėtų pagerėti ir Klaipėdos gelbėtojų darbo sąlygos bei buitis. Už Europos Sąjungos lėšas įsigytos radijo ryšio priemonės palengvins susisiekimo galimybes, o naujuose vagonėliuose bus sudarytos geresnės buities sąlygos.

Tačiau šį savaitgalį besimaudančiųjų dar nestebės ir prireikus į pagalbą neatskubės nė vienas atletas. Priežastis paprasta – čia vasaros sezonas prasidės tik gegužės 15 d.

Tad ir poilsiautojų čia dar niekas nelaukia. Kol kas pajūryje kaukši stalių plaktukai ir burzgia šiukšles vežantys traktoriai. Klaipėdos paplūdimių tvarkytojams dar teks atlikti itin daug medienos darbų: suremontuoti sulaužytus suolus, šiukšliadėžes, takus, sutaisyti laiptus, kurie po žiemos beveik visur apardyti. Teigiama, kad paplūdimius labiausiai nusiaubė ne vėtros, o žmonės. Audra išardė tik medinius kopų takus, nes vanduo pasiekė net kopagūbrį. O įvairaus plauko perėjūnai sulaužė beveik visus suolelius, išvartė nuorodas. Melnragės ir Girulių pliažai didžiuojasi turintys Mėlynąją vėliavą, tačiau kol kas čia nestovi nė viena persirengimo kabina, o neseniai pastatytų šiuolaikiškų tualetų durys užrakintos. Užtat lauko išvietės iš tolo kviečia. Neparuoštos ir pakylos lauko kavinėms pačiame paplūdimyje įrengti.

Klaipėdos savivaldybės valdininkai tikina, kad iki šiltojo sezono pradžios paplūdimius pavyks visiškai sutvarkyti. Šiemet paplūdimių tvarkymui ties Giruliais, Smiltyne ir Melnrage skirta 447 tūkst. litų.

Palanga nori profesionalų

Didžiausiu šalies kurortu save vadinanti Palanga stengiasi pateisinti šį vardą, tad nepaisant artėjančių vėsesnių orų paplūdimiuose bus jau beveik visa reikalinga infrastruktūra.

Palangos savivaldybės Komunalinio skyriaus vedėjas Ignas Romualdas Večerskis tikino, kad bent jau takeliai aplink jūros tiltą ir į paplūdimius vedantys laiptai šį savaitgalį bus sutvarkyti, stovės ir persirengimo kabinos. „Jei atsirastų norinčiųjų išsimaudyti, šiemet jie turės kur persirengti. Kitaip laikraščiai trimituos, kad pliažai dar neparuošti. Pasimokėme iš savo klaidų”, – LŽ sakė I.R.Večerskis.

Tačiau gelbėtojų šį savaitgalį ir Palangoje nepamatysime. Ir ne tik dėl to, kad daugelis poilsiautojų iki birželio į jūrą nelenda. Kurorto vadovai tikisi, kad paplūdimio gelbėtojus čia šiemet pakeis profesionalai. Kol kas aišku, kad derybos su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos atstovais miesto valdžiai nepavyko. Šios tarnybos specialistai skęstančiųjų dar negelbės.

Palangos miesto vadovų manymu, profesionalų į pliažus pavyktų privilioti tik tada, jei jie į rankas gautų ne mažiau kaip tūkstantį litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.