Per tarptautines pratybas Zokniuose nutupdytas tariamai pavojingą krovinį gabenantis orlaivis

Per tarptautines pratybas Zoknių aviacijos bazėje penktadienį nutupdytas ir patikrintas tariamai pavojingą radioaktyvų krovinį gabenęs lėktuvas.

Pagal pratybų „scenarijų”, Lenkija informavo Lietuvą apie lėktuvą, kuriuo tariamai vežamas radioaktyvių medžiagų krovinys. „Pažeidėjui”, kurio vaidmenį atliko Lietuvos KOP transporto lėktuvas „An-26”, buvo įsakyta nutūpti Zokniuose.

Orlaivį žemėje apsupo Karo policijos pareigūnai, atvyko policija, ugniagesiai, medikai, Radiacinės saugos tarnybos bei Radioatyvių medžiagų tvarkymo agentūros specialistai. Lėktuve aptiktos tariamai radioaktyvios medžiagos buvo išvežtos saugoti. Pratybose dalyvavo 11 žinybų.

Orlaivio patikrinimo pratybas pagal Platinimo saugumo iniciatyvą (PSI) surengė Krašto apsaugos ir Užsienio reikalų ministerijos. Pratybose dalyvavo ar jas stebėjo daugiau kaip 20 valstybių atstovai.

Pratybų metu buvo tikrinamas Lietuvos pasirengimas užkirsti kelią masinio naikinimo ginklams (MNG) ar jų komponentams gabenti. Pratybos suteikė progą įvertinti, kaip Lietuvos žinybos geba kartu su kitomis valstybėmis keistis informacija apie įtartiną pavojingų krovinių gabenimą, oro transportu gabenamo pavojingo krovinio sulaikymą, jo patikrinimą ir kenksmingumo pašalinimą.

2003 metais JAV prezidento George W.Busho paskelbta Platinimo saugumo iniciatyva (Proliferation Security Initiative) siekia konkrečiomis priemonėmis kovoti su neteisėtu masinio naikinimo ginklų platinimu ir susijusių technologijų tiekimu „piktavalėms šalims” ar teroristams. Iniciatyva pabrėžia konkrečių veiksmų svarbą – iniciatyvą remiančios šalys yra pasirengusios sulaikyti ir perimti laivus, orlaivius ir antžeminio transporto priemones, įtariamas su masinio naikinimo ginklais susijusių krovinių gabenimu. Šiuo metu šią iniciatyvą remia daugiau kaip 80 valstybių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.