Prekybininkai vartotojams teikia nepilną informaciją apie šviežių vaisių ir daržovių kokybę

Praėjusių metų pirmojo ketvirčio ir šių metų to paties laikotarpio patikrinimų duomenimis, vartotojų informavimas apie vaisių ir daržovių kokybės reikalavimus prastėja.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba per pirmąjį šių metų ketvirtį patikrino 1879 šviežių vaisių ir daržovių prekybos įmones dėl kokybės ir ženklinimo reikalavimų atitikimo. Per šį laikotarpį gauta ir ištirta 14 vartotojų skundų dėl vaisių ir daržovių kokybės, iš kurių visi skundai pasitvirtino.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausiojo specialisto Franco Komarovskio, patikrinta 80 tonų šviežių vaisių ir daržovių. Iš jų nustatytų kokybės reikalavimų neatitiko 11 proc., ženklinimo reikalavimų neatitiko 68 proc. visų vaisių ir daržovių patikrinto kiekio. 2006 metais tuo pačiu laikotarpiu atlikto patikrinimo duomenimis ženklinimo pažeidimai sudarė 58 proc.

Valstybinės kontrolės metu dėl netinkamos kokybės ir ženklinimo sustabdyta 6,3 t vaisių, daržovių realizacija. Daugiausiai nustatyta – nekokybiškų obuolių –1,8 t, bulvių – 0,93 t, apelsinų – 0,75 t, mandarinų – 0,79 t, agurkų – 0,52 t, vynuogių – 0,43 t.

„Netinkamai realizuojami paženklinti obuoliai iš Lenkijos. Iš patikrintų 1,8 t lenkiškų obuolių 85 proc. neatitiko reikalavimų: nenurodyta kilmės šalis, kokybės klasė, nesurūšiuoti pagal dydį”, – tvirtino specialistas. Dažniausiai su pažeidimais buvo realizuojami mandarinai, kurių kilmės šalis – Ispanija ir Italija.

Pasak F. Komarovskio, iš viso agurkų buvo patikrinta 4,1 tonos, iš jų lietuviškų – 1,96 tonos. Lenkiškų agurkų kokybės pažeidimų sudarė – 77 proc., olandiškų – 48 proc. – agurkai buvo suvytę, mechaniškai pažeisti, pasikeitusi spalva, vandeningas minkštimas, su gedimo požymiais. Estiški, ispaniški, lietuviški, olandiški, lenkiški agurkai buvo netinkamai paženklinti. Ženklinimo reikalavimus atitiko turkiškų agurkų siunta.

Net 36 proc. įvežtinių bulvių iš Olandijos buvo netinkamai paženklintos, nenurodyta realizuojamu bulvių veislė. Šeštadalis lietuviškų bulvių neatitiko kokybės reikalavimų (gumbai pažaliavę, deformuoti, mechaniškai pažeisti, rauplėti).

„Pažymėtina, kad ūkio subjektai, vykdantys mažmeninę prekybą vaisiais ir daržovėmis, nesilaiko nustatytų reikalavimų, kad būtų užtikrinta jų kokybė bei teisingai paženklinti. Dažnai vaisių, daržovių įvežta supakuota produkcija iš Europos Sąjungos šalių ar iš trečiųjų šalių tiesiai iš sandėlių be jokio išankstinio paruošimo tiekiama į prekybos sales. Produkcija yra su pažeidimais, neperrinkta. Dažnai vaisių, daržovių produkcija netinkamai ar visiškai nepaženklinama. Tokie pažeidimai nustatyti MAXIMA LT, UAB didžiuosiuose prekybos centruose”, – apie situaciją aiškino F. Komarovskis.

Nemažai pažeidimų tikrinimo metų buvo nustatyta UAB „Rimi Lietuva” prekybos centruose. Specialisto teigimu, šiose parduotuvėse buvo prekiaujama suvytusiais, apipuvusiais lietuviškais burokėliais, suskilusiais gūžiniais kopūstais, pradėjusiais pūti lenkiškais obuoliais. Pomidorai, vynuogės, mandarinai neperrūšiuoti. Netinkamai paženklintos realizuojamos citrinos, pomidorai, paprikos ir bulvės. Ženklinime nenurodyta kilmės šalis, kokybės klasė, o bulvėms nenurodytas veislės pavadinimas.

Patikrinus prekybos centrą „Leader Price” Grigiškėse, nustatyta, kad prekiaujama nekokybiškais lietuviškais agurkais, nustatyta net 30 proc. agurkų su puviniais. Agurkų ženklinime nenurodyta kokybės klasė, kilmės šalis. Laiku neperrinkinėjamos citrinos, mandarinai.

„IKI” prekybos centre Architektų g., Vilnius, prekiaujama olandiškais agurkais, kurie neatitiko ir II klasės kokybės reikalavimų (minkšti, minkštimas vandeningas, pasikeitusi spalva). Nekokybiškų agurkų realizaciją buvo uždrausta.

Kaune, UAB „Samsonas” prekiavo nekokybiškais lenkiškais obuoliais, mechaniškai pažeistais lietuviškais kopūstais, minkštais, mechaniškai pažeistais itališkais kiviais. Prekybiniuose kioskuose T. Masiulio g. 1/M ir Gimbutienės g. 2, prekiauta bananais ir mandarinais be įsigijimo dokumentų, realizuojama paprika ir kriaušės iš Ispanijos su gedimo požymiais. Lenkiški obuoliai netinkamai paženklinti. Sustabdyta nekokybiškos produkcijos realizacija.

Nemažai stambesnių ir smulkesnių pažeidimų tikrinimo metu buvo nustatyta ir kituose Lietuvos apskrityse ir miestuose. Iš patikrintų 328 mažmeninės prekybos įmonių, nenustatyta pažeidimų prekiaujant vaisiais ir daržovėmis tik 64 parduotuvėse (20 proc.), tuo tarpu 2006 metais tai sudarė 25 proc., t.y. 5 proc. daugiau.

Vaisiais ir daržovėmis prekiaujančios įmonės buvo įpareigotos perrūšiuoti 5,41 t, tinkamai suženklinti 0,740 t, sunaikinti 0,140 t šviežių vaisių ir daržovių.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai už grubius pažeidimus skyrė administracines nuobaudas – 19 įspėjimų ir 40 įmonių nubaustos piniginėmis baudomis.

„Visos prekybos įmonės privalo užtikrinti realizuojamų vaisių ir daržovių kokybę ir ženklinimą, kad vartotojams būtų aišku, kokia vaisių ar daržovių kilmė, kokios jie kokybės klasės”, – sakė Maisto skyriaus vyriausiasis specialistas Francas Komarovskis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.