Storulių labui – „Svorio kabinetai”

Didžiuosiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje – vakar pradėta programa „Svorio kabinetai”, skirta antsvorį turintiems žmonėms. „Svorio kabinetuose” dirbantys patyrę medikai – endokrinologai, dietologai, psichoterapeutai, kineziterapeutai – konsultuos teisingos mitybos, sveikos gyvensenos ir svorio reguliavimo klausimais.

Panevėžyje toks kabinetas duris atvėrė „Gyd. V.Bružienės ir kolegos” klinikoje. Čia turinčiuosius antsvorį konsultuos ir paskirs tinkamą gydymą gydytoja endokrinologė Regina Mikalkevičienė. Paslaugos mokamos.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2005 metais apie 16 proc. 20-64 metų Lietuvos gyventojų buvo nutukę ir net 49,1 proc. turėjo antsvorį. Didelis antsvoris ir nutukimas sukelia riziką susirgti tokiomis sunkiomis ligomis, kaip antai: cukrinis diabetas, arterinė hipertenzija, išeminė širdies liga, insultas, osteoartritas, sąnarių ligos ir net vėžys. Iki šiol Lietuvoje trūko profesionalios gydytojų pagalbos žmonėms,turintiems antsvorio ir nutukimo problemų.

„Nutukimą reikėtų laikyti ne išvaizdos trūkumu, kaip kad įprasta mūsų visuomenėje. Turime suvokti, kad antsvoris ir nutukimas – tai sveikatos sutrikimai, kurie trukdo pilnavertiškai gyventi ir gali kelti rimtą grėsmę sveikatai”, – sakė „Svorio kabinete” Vilniuje konsultuojanti medicinos mokslų daktarė, gydytoja endokrinologė Žydrūnė Visockienė.

Kaip teigia Ž.Visockienė, Lietuvoje šiai problemai spręsti skiriama per mažai dėmesio. Pacientai ir gydytojai nelaiko nutukimo liga, kurią reikia gydyti, todėl gydomos jau komplikacijos – hipertenzija, diabetas, sąnarių ligos. Pasak endokrinologės, nesusimąstoma, kad šias ligas galėjo sukelti būtent per didelis svoris. Dėl laiko stokos vizito pas gydytoją metu ir didelių ligonių srautų poliklinikose pacientai negauna išsamios, kvalifikuotos konsultacijos apie padidėjusį svorį. Dauguma medicinos įstaigų neturi šiuolaikinės diagnostinės aparatūros, reikalingos kūno sudėčiai nustatyti ir individualiam gydymo planui sudaryti. „Svorio kabinetuose” bus visa reikalinga diagnostinė įranga, pacientus konsultuos aukštos kvalifikacijos specialistai.

„Svorio kabinetuose” modernaus kūno sudėties nustatymo analizatoriumi specialistai galės tiksliai išmatuoti paciento organizmo riebalų masę, jų pasiskirstymą vidaus organuose, nustatys idealų svorį, rekomenduojamą vartoti kalorijų kiekį, biologinį amžių ir įspės apie gresiančius sveikatos sutrikimus. Kiekvienam pacientui bus parengiama individuali ilgalaikė svorio mažinimo programa, teikiamos sveikos mitybos ir sveikos gyvensenos rekomendacijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.