NATO „rimtai susirūpinusi” Rusijos paskelbtu sutarties moratoriumu

NATO ketvirtadienį išreiškė rimtą susirūpinimą Rusijos prezidento Vladimiro Putino sprendimu sustabdyti Rusijos dalyvavimą Įprastinės ginkluotės Europoje sutartyje (ĮGE).

NATO generalinis sekretorius Jaapas de Hoopas Schefferis (Japas de Hopas Scheferis) sakė, jog Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas per susitikimą su NATO ministrais Osle patvirtino V.Putino žodžius, kad Rusija sustabdo šios sutarties vykdymą.

„Ta žinia buvo sutikta su susirūpinimu, rimtu susirūpinimu, nusivylimu ir apgailestavimu, – per spaudos konferenciją sakė J.de Hoopas Schefferis. – Sąjungininkai laikosi nuomonės, kad ĮGE yra vienas Europos saugumo kertinių akmenų”.

Po kelių minučių S.Lavrovas per kitą spaudos konferenciją teisino šį Rusijos žingsnį.

„Manau, kad mums negali nekelti nerimo NATO karinės infrastruktūros artinimosi prie mūsų sienų faktas”, – sakė jis.

Pasak S.Lavrovo, Rusija vykdė minimą sutartį ir dabar atėjo laikas NATO pademonstruoti savo ketinimų rimtumą. „Jei mūsų partneriai to nepadarys, mes pasitrauksime iš sutarties”, – perspėjo jis.

ĮGE netrukus po šaltojo karo NATO valstybės, kurių tada buvo 22, ir Varšuvos pakto šalys. Jos tikslas – sumažinti įprastinę ginkluotę. Tik Baltarusija, Kazachstanas, Rusija ir Ukraina ratifikavo ir vykdė atnaujintą 1999 metų versiją.

NATO ilgą laiką reikalavo, kad prieš tai, kai jos narės ratifikuos naująją versiją, Rusija išvestų savo likusias pajėgas iš Gruzijos ir Moldovos.

Sakydamas savo metinį pranešimą Rusijos parlamentui V.Putinas sakė, kad NATO narės, pasirašiusios minimą sutartį 1990 metais, jos nevykdo, o JAV planai Lenkijoje ir Čekijoje statyti priešraketinės gynybos sistemos elementus tik blogina padėtį.

V.Putinas pareiškė, kad Rusija apsvarstys visiško pasitraukimo iš sutarties variantą, jei per jo pasiūlytas derybas su NATO šalimis nebus patenkinti Rusijos reikalavimai.

Rusija mano, kad planas dislokuoti Lenkijoje ir Čekijoje priešraketinio „skydo”, kuris, Vašingtono teigimu, turi apsaugoti Europą nuo „piktadarių valstybių” atakų, dalis, kelia grėsmę jos nacionaliniam saugumui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.