Aplinkos projektai – lyderiai tarp atsiliekančiųjų

Tokias priežastis nurodė Sanglaudos fondo priežiūros komitetas.

Kalta aplinka

Aplinkos ministerijos kuruojamų projektų įgyvendinimas iki šiol sulaukdavo bene daugiausia kritikos. Taip nutiko ir šįkart. Labiausiai priekaištauta dėl projektų, susijusių su sąvartynų ir šiukšlynų tvarkymu bei geriamo vandens ir nuotekų valymo sistemų atnaujinimu.

ES remiamus projektus administruojančios Aplinkos projektų valdymo agentūros vadovas Kastytis Tuminas teigė, jog atsiliekama dėl užtrukusio dokumentacijos rengimo bei kvalifikuotų projektuotojų stygiaus. „Dėl padidėjusio statybų masto šalies architektai ir projektuotojai apkrauti darbu. Todėl buvo nelengva rasti gerų specialistų. Ilgai užtrunka derybos su būsimaisiais rangovais, kurie užsiprašo didesnės kainos, nei numatyta skirti biudžete. Tenka su derėtis arba prašyti didesnio finansavimo”, – aiškino K.Tuminas.

Kasmet brangsta

Pašnekovas pripažino, kad Klaipėdos vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtros projektas, kuriam numatyta skirti per 75 mln. litų, pabrango 50 proc. Mat projektai buvo rengiami iki 2006 metų, kai darbo jėgos ir statybinių medžiagų kaina buvo kitokia nei dabar.

Brangiau kainuos ir Šiaurinio išvažiavimo iš uosto kelio projektas. Iš pradžių skaičiuota, jog jį įgyvendinti atsieis per 70 mln. litų. Tačiau, pasak Susisiekimo ministerijos Strateginio planavimo ir finansų departamento direktoriaus Arenijaus Jackaus, jau dabar matyti, kad tam reikės daugiau lėšų.

A.Jackaus tvirtinimu, EK pareigūnai nedramatizuoja padėties, kad kai kurie projektai pabrangsta nuo keliolikos iki keliasdešimties procentų.

Lėšas panaudosime

Europos Komisijos (EK) Regioninės politikos direktorato pareigūnė Judit Torokne Rozsa teigia, kad pagal ES fondų lėšų panaudojimą Lietuva yra vidurinė tarp 10 naujųjų ES šalių.

„Kol kas nematome grėsmės, kad kai kurių projektų įgyvendinimas vėluoja. Puikiai suprantame, kad parengti reikalingus dokumentus, organizuoti konkursus bei ruošti projektus atima daugiausia laiko, – sakė pareigūnė. – Šiuo metu atliekami konkretūs daugelio Lietuvos projektų darbai, kai kurių jų ir pabaiga matyti. Tikimės, kad iki 2010 metų visos Lietuvai skirtos lėšos bus panaudotos.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.