V.Jankauskas tirpdo dujininkų pelną

Kainų ir energetikos kontrolės komisija dujininkams leis užsidėti 5-7 proc. antkainį už gamtines dujas ir išimčių taikyti nežada

Seimui priėmus naują Gamtinių dujų įstatymą, įtvirtinantį dujų kainų reguliavimą ir laisviesiems vartotojams, siūloma nustatyti kitokias dujų tiekėjų pelno bei viršutinių tiekimo kainų ribų skaičiavimo taisykles. Vakar Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisija susikvietė visas suinteresuotas šalis, tačiau naujos metodikos dar nepatvirtino. Anot komisijos pirmininko Vidmanto Jankausko, pasvėrus visus už ir prieš tai ketinama daryti po savaitės. „Įstatymas liepia reguliuoti visas tiekimo kainas, ir mes tai turėsime padaryti. Laikas spaudžia, tad kol kas sutarėme patvirtinti laikiną skaičiavimo metodiką, kurią vėliau koreguosime. Mes dabar siūlome, kad pelno marža dujų pardavimui būtų skaičiuojama taip pat, kaip ir transportavimo antkainis. Ji galėtų būti nuo 5 iki 7 proc.”, – po posėdžio sakė V.Jankauskas.

Jis taip pat teigė, kad dabar bus priimta laikina viršutinių gamtinių dujų kainų ribų nustatymo metodika, kuri galios apie pusmetį. Viršutinės dujų kainų ribos turi būti perskaičiuotos iki liepos 1 dienos, o vartotojams jos turi būti paskelbtos likus mėnesiui iki naujų kainų įsigaliojimo – iki gegužės pabaigos.

Išimčių nebus

Iki Gamtinių dujų įstatymo priėmimo daugiausia kalbėta apie pelno maržos apkarpymą kontroversiškai vertinamai „Dujotekanai”. Šios įmonės parduodamų dujų antkainis nebuvo reguliuojamas ir šiems metams buvo patvirtintas 23 procentų V.Jankauskas pabrėžė, kad nustatytas antkainis galios visoms įmonėms, tarp jų ir „Lietuvos dujoms”. Pastarosios įmonės, kurios 37,1 proc. akcijų valdo Rusijos gigantas „Gazprom”, atstovai pabrėžia, jog naujai nustatytas antkainis kirsis su privatizavimo sutartimi. Pagal ją įmonei paliekama laisvė nusistatyti pelno maržą iki 15 procentų.

Posėdyje dalyvavęs Ūkio ministerijos atstovas Vladas Gagilas siūlė „Lietuvos dujoms” palikti bent 10 proc. pelno maržą, tačiau Kainų ir energetikos kontrolės komisija su tuo nesutinka.

„Įstatyme parašyta, kad kainos reguliuojamos, tad jas nustatysime visoms įmonėms vienodai. Nė vienai įmonei tokios didelės maržos nesame davę, todėl nemanau, kad „Lietuvos dujoms” bus daroma išimtis”, – sakė V.Jankauskas.

Bijo tapti nekonkurencingi

„Lietuvos dujų” Dujų apskaitos ir prekybos skyriaus viršininko pavaduotojas Mindaugas Kirslys teigė, kad tokia maža komisijos siūloma pelno marža neleis įmonei lanksčiai elgtis.

„Pavyzdžiui, kai kuriais mėnesiais mes gauname dujas pigiau ir galime parduoti mažesnėmis nei rinkos kainomis, net pasilikdami didesnį antkainį. Kitais atvejais, kai mazutas būna pigesnis už gamtines dujas, mes negalime net minimalaus pelno gauti. Tuomet reiks dirbti nuostolingai. Būsime nekonkurencingi”, – teigė jis. Anot M.Kirslio, komisijos siūloma viršutinių kainų nustatymo metodika labai paviršutiniška ir nepamatuota, o dujininkams taikomas prievartos modelis vartotojams nieko gero neduos.

Tuo metu Šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Vytautas Stasiūnas mano, kad dujininkai nepagrįstai vartoja konkurencijos sąvoką. „Per 80 proc. suvartojamo kuro sudaro gamtinės dujos, taigi kitoms kuro rūšims sunku konkuruoti. Kai pakeisime paveldėtą sistemą ir panaudosime daug didesnę vietinio kuro dalį, bus galima kalbėti apie konkurenciją kuro rinkoje”, – teigė V.Stasiūnas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.