Dalintasi patirtimi su Vokietijos ekspertais kovojant su paukščių gripu

Siekiant atitinkamai pasirengti ir prisiimti atsakomybę už kovą su šia liga Lietuvoje, praėjusią savaitę Panevėžyje vyko bendros Lietuvos ir Vokietijos imituoto paukščių gripo pratybos. Pratybų metu buvo mokomasi, kaip ligos protrūkio atveju praktiškai taikyti ligos likvidavimo priemones. Buvo dalinamasi patirtimi su Vokietijos ekspertais, taikoma ir kitų ES šalių patirtis, diskutuota, kaip ją būtų galima pritaikyti Lietuvoje.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Kazimieras Lukauskas akcentavo, kad bendradarbiavimas su Vokietijos veterinarijos tarnybos ekspertais davė ypač reikšmingos patirties pasirengti kovai su šia liga. Nors mokymai buvo organizuoti jau dvejus metus, tačiau šiais metais buvo suteikta galimybė pasidalinti patirtimi su Vokietijos ekspertais, kurie sėkmingai organizavo paukščių gripo likvidavimą praėjusių metų pavasarį.

„Mokymai parodė, kad Lietuvos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, turėdama pajėgią laboratoriją yra gerai pasirengusi protrūkio atveju organizuoti ligos likvidavimą. Tačiau tuo pačiu metu yra aišku, kad kiekvienas protrūkis būtų tiek Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, tiek kitoms atsakingoms institucijos bei paukščių industrijai didelis iššūkis”, – sakė Vokietijos ekspertas Dr. Johannes Fiedler.

Anot Vokietijos eksperto, visi, kurie yra atsakingi, kad Lietuvoje sėkmingai būtų taikomos prevencijos priemonės bei ligos protrūkio likvidavimas, turėtų sau iškelti tikslą – kad kiekvienas iš mūsų esame atsakingas. Akcentuota, kad ypač paukščių laikytojai, kurie pastebėjo neaiškių ligos simptomų, dažnus paukščių kritimus arba sumažėjusį laikomų paukščių dėslumą, pirmiausia turėtų laiku konsultuotis su privačiu veterinarijos gydytoju, o šis savo ruožtu apie tai praneštų valstybiniams veterinarijos gydytojams, kad būtų užkirstas kelias tolimesniam ligos plitimui. „Vadinasi, pirmiausiai turi būti taikomi geriausi metodai greitam ligos atpažinimui ir jos plitimo sustabdymui. Mokymų metu buvo intensyviai diskutuota apie efektyvius paukščių žudymo metodus, kurie neprieštarauja gyvūnų gerovei tiek mažuose, tiek dideliuose ūkiuose”, – sakė Vokietijos ekspertas.

Tačiau paukščių gripo protrūkiai trijuose dideliuose ūkiuose Vengrijoje ir Didžiojoje Britanijoje, kurių metu buvo nužudyta apie 172 tūkst. paukščių, parodė, kad liga gali Europoje pasireikšti bet kuriuo metu ir bet kurioje vietoje. Vokietijos ekspertas pabrėžė, kad Lietuva taip pat nėra „saugi sala”, paukščių gripo sukėlėjai gali atkeliauti į šalį nelegalios prekybos keliu arba su užkrėstais paukštienos produktais. Todėl yra labai svarbu laiku identifikuoti sukėlėją tiek laukiniams, tiek naminiams paukščiams.

Europos Komisija įvertino, kad Europos Sąjungos mastu šiuo metu jos šalims narėms didelio pavojaus nėra. Per pirmąjį šių metų ketvirtį buvo ištirta apie 20 tūkst. mėginių, kuriuose didelio patogeniškumo paukščių gripo viruso nebuvo nustatyta.

Mokymuose dalyvavo Vokietijos ekspertai – Dr. J. Fiedler, dr. S. Zips, Dr. T. Froehlich, Dr. Diekmann, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius K. Lukauskas, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos, Panevėžio visuomenės sveikatos centro, Panevėžio vyriausiojo policijos komisariato, Panevėžio apskrities civilinės saugos departamento atstovai, apskričių, miestų ir rajonų valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų specialistai ir kt.

Praeitais metais buvo organizuoti dveji imituoto paukščių gripo ligos praktiniai mokymai Druskininkuose ir Kaišiadoryse.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.