Patvirtinta ES parama Lietuvai 2007-2013 metams

Europos Komisija (EK) ketvirtadienį patvirtino Lietuvos 2007-2013 m. ES struktūrinės paramos panaudojimo strategiją. Tai įvyko anksčiau nei planuota. Buvo tikimasi, kad EK Lietuvos 2007-2013 m. ES struktūrinės paramos panaudojimo strategiją patvirtins gegužę ar birželį.

ES struktūrinė parama Lietuvai 2007-2013 m. sudaro daugiau kaip 23 mlrd. litų. Vyriausybė jau yra leidusi ministerijoms pradėti įgyvendinti nerizikingus projektus iki jų patvirtinimo, dėl kurių finansavimo nebūtų problemų derybose su EK ir kuriems galima gana tiksliai nustatyti skirtiną paramos sumą.

„Džiaugiuosi tokiu pripažinimu ir įvertinimu. Lietuva pateko į šalių grupę, kurios dokumentus Europos Komisijai pateikė pirmosios, be to, Lietuva tapo antrąja iš naujųjų ES narių ir penktąja ES šalimi, kurios strategija jau patvirtinta”, – sakė laikinai finansų ministro pareigas einantis Zigmantas Balčytis. Anot jo, projektų planavimas ir įgyvendinimas jau gali būti pradėtas.

EK jau yra patvirtinusi Maltos, Graikijos, Austrijos ir Danijos strategijas. Mūsų šalies strategija ir veiksmų programos, kurias numatoma patvirtinti liepą, Europos Komisijos iš karto buvo pripažintos atitinkančiomis reikalavimus. ES struktūrinės paramos panaudojimo strategijoje nustatyti svarbiausi šalies plėtros prioritetai, todėl jiems skiriamas papildomas finansavimas ES lėšomis.

Pasirenkant šiuos prioritetus aktyviai dalyvavo socialiniai – ekonominiai partneriai, buvo atsižvelgta į jų poreikius ir argumentuotas nuomones. Rengiant ir tvirtinant strategiją bei veiksmų programas, Lietuvoje vienintelėje iš naujųjų ES šalių didelį darbą atliko ir Seimas, kuris kartu su Vyriausybe išklausė daugybę skirtingų nuomonių ir ieškojo visiems priimtinų sprendimų.

Anot Z. Balčyčio, strategijos patvirtinimas svarbus ir dėl to, kad kartu patvirtinamas veiksmų programų skaičius ir jų biudžetai. Strategija bus įgyvendinama pagal keturias veiksmų programas.

Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programa (13,8 proc. – 3,2 mlrd. litų) siekiama pritraukti ir išlaikyti žmones darbo rinkoje, skatinti aktyvesnį mokymąsi visą gyvenimą, plėtoti aukščiausios kvalifikacijos darbo jėgą ir tobulinti viešąjį administravimą.

Ekonomikos augimo veiksmų programa (45,7 proc. – 10,7 mlrd. litų) skirta didinti aukštos pridėtinės vertės verslo lyginamąją dalį Lietuvos ūkyje, sudaryti palankią aplinką smulkiajam ir vidutiniam verslui bei inovacijoms ir efektyvinti ekonominę infrastruktūrą.

Sanglaudos skatinimo veiksmų programa (39,1 proc. – 9,2 mlrd. litų) skirta geriau išnaudoti regionų potencialą teikiant kokybiškas ir prieinamas viešąsias paslaugas, taip pat gerinti aplinkos kokybę.

Techninės paramos programa (1,4 proc. – 0,3 mlrd. litų) skirta šių trijų veiksmų programoms administruoti, valdymo ir kontrolės sistemai, vertinimui ir viešinimui.

Lietuvos pasirengimo darbai ir diskusijos dėl šių dokumentų truko beveik dvejus metus. Strategijai parengti buvo sudaryta speciali komisija, o vienuolika darbo grupių parengė veiksmų programas. Trečdalį darbo grupių narių sudarė socialiniai – ekonominiai partneriai, o procesą koordinavo Finansų ministerija.

Neformalus bendravimas su EK vyko nuo 2005 m., todėl iki oficialaus dokumentų pateikimo buvo pasiektas geras tarpusavio supratimas, o pirmasis formalus derybų susitikimas truko tik vieną dieną (2007 m. kovo 15 d.). EK neturėjo esminių pastabų – Lietuvos „namų darbus” iš esmės įvertino teigiamai ir diskutavo tik dėl specifinių aspektų ar techninių detalių.

Kol vyksta derybos su EK dėl veiksmų programų, yra rengiami jas detalizuojantys priedai, kuriuos numatoma patvirtinti netrukus po veiksmų programų patvirtinimo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.