Kas ryja mūsų laiką

Ar kada nors susimąstėte, kiek laiko užima namų tvarkymas? Kasdienė švaros penkiaminutė per metus atima 61 valandą, arba pusšešto mėnesio vidutinės statistinės namų šeimininkės gyvenimo. Pusės valandos grindų plovimas du kartus per savaitę – tai 52 valandos per metus, pora valandų kassavaitinio generalinio tvarkymosi – 104 valandos… Iš viso – pusantrų gyvenimo metų, kurių kiekviena sekundė skirta tik tvarkymuisi.

Kam mes tvarkomės? Viena vertus, mažiname įkvepiamų dulkių kiekį, naikiname kenksmingus mikroorganizmus, neleidžiame veistis parazitams. Kita vertus, neleidžiame senti daiktams, kurie mus supa. Ir galop dėl estetinių sumetimų – norime, kad namuose būtų gražu.

Tačiau svarbus tik pirmasis faktorius, visa kita galima pasiekti neleidžiant daiktams dulkėti, o kad namai džiugintų akį, tereikia žinoti kelis dalykus.

Vengti ir nepirkti

Venkite baltos, geltonos ir auksinės spalvos paviršių. Nepirkite vienspalvių mėlynų, juodų, tamsiai žalių ir ryškiai raudonų baldų – ant jų matyti kiekviena dulkelė. Nenaudokite juodų, tamsiai mėlynų ar tamsiai žalių keraminių plytelių, antraip kasdien turėsite šveisti kalkių nuosėdas. Tinkamiausia spalva bendrojo naudojimo patalpoms – dramblio kaulo.

Virtuvės grindys turėtų būti margos, kad neerzintų menkiausi nukritę trupinėliai, kol galėsite paimti šluotą. Margas kilimas svetainėje nebus beviltiškai sugadintas iš rankų iškritus salotų dubeniui ar sudužus vyno stiklinei.

Viskas vienoje vietoje

Bet kuri šeinmininkė pasakys, kad tvarkyti mažą „kiaulidę” lengviau nei didelį tarsi švarų kambarį. Vadinasi, reikia padaryti taip, kad dulkes traukiantys daiktai būtų vienoje vietoje – tarkime, batų lentynėlės, pačiūžos, dviratis, rogutės, įrankų dėžė puikiausiai tilptų koridoriaus kampelyje.

Dar vienas jėgas siurbiantis objektas – kambariniai augalai. Jie džiugina akį, bet juos reikia persodinti, laistyti, tręšti, juos apspinta vabzdžiai.

Jei gėlės sustatytos po visus kambarius, jų priežiūra tampa našta, o sugrupavus jas viename kampelyje iš karto tampa lengviau tvarkytis.

Griebti, kas arčiau padėta

Žmonės įpratę daiktus dėti (kišti, grūsti) ne į jų vietas, o ant visko, kas po ranka. Niekas nelips ant kėdės, kad ant aukštai kabančios lentynos padėtų megztinį, o knygas dės vieną ant kitos nors ir trim eilėm, bet ne ten, kur joms kadaise buvo numatyta vieta – į antresoles. Todėl lentynas reikėtų kabinti ten, kur patogu, o ne ten, kur jos gražiai atrodo. Būtiniausius daiktus reikia laikyti prieinamiausiose vietose, net jei jie gadina visą vaizdą. Vis vien jie ten atsidurs.

Nekaupti ir nesaugoti

Šlamšto saugyklos namuose atrodo siaubingai. Tai ir kartoninės dėžės ant antresolių, ir „elegantiški” plastikiniai maišai, ir įmontuotos spintelės… Visas tas „turtas” pamažu „ėda” erdvę ir išstumia visa, kas gyva. Todėl jei daikto nenaudojate, išmeskite jį arba kam nors padovanokite.

Griežtas „ne”

Jį reikėtų tarti visiems sunkiai valomiems daiktams: minkšto medžio rūšims; popieriniams tapetams; velvetui ir aksomui; vienspalviams tamsiems ar šviesiems audiniams; vandeniui neatspariems dažams; reljefiniams ar korėtiems stalviršiams; šviesių spalvų kilimams; ilgo plauko kiliminėms dangoms; natūralaus pluošto kilimėliams; kilimams su spaustu raštu; chromuotiems paviršiams; figūrinėms durų rankenoms; raižytiems medžio ornamentams; stiklinėms durims; dušo kabinoms; žaliuzėms; užuolaidoms nuo musių; krištoliniams šviestuvams; medžiaginiams gaubtams; lovų baldakimams; dekoratyvinėms pagalvėlėms; siuvinėtoms staltiesėms ir staltiesėlėms; raižytiems baldams, lubų lipdiniams.

Nėra spintelės – nėra problemos

Jums įkyrėjo kasdien tvarkyti spintelę prieškambaryje, nuolat užverčiamą raktais, pirštinėmis, batų šaukštais, šukomis, senais laikraščiais ir t.t? Nesinervinkite – paprasčiausiai panaikinkite ją. Nėra vietos netvarkai – nėra ir netvarkos.

Štai kur šuo pakastas

Amerikos grindų dangos institute apskaičiuota, kad 80 procentų purvo į namus prinešama batais. Nėra nieko paprasčiau, kaip sutrumpinti švarinimosi laiką nupirkus tinkamą kilimėlį prie durų. Tai turi būti ne seno maišo nuokarpa, ne besišeriantis kempininis kilimėlis ir ne guminukas su įspaustomis raidėmis „Sveiki atvykę!”

Geras kilimėlis šiurkštus, pagamintas iš nailono, vinilo ar gumos pagrindu. Jis trinamas elektrinasi ir dulkes traukia kaip magnetas, be to, puikiai sugeria skystą purvą, o dulkių siurbliu išvalomas be jokio vargo.

Patiesalėlio ilgis turi būti ne mažesnis kaip keturi žingsniai. Teisingai parinktas jis sutaupo 200 valandų tvarkymosi per metus – savaitę atostogų prie jūros. Tai ne blefas – mokslininkai viską apskaičiavo tiksliai.

Antikvarinės priemonės

Ar galima subjauroti vonią? Nužudyti viryklę ir šaldytuvą? Galima, jei pernelyg švarinsitės. Abrazyviniai mliteliai, rūgštys – baisūs purvo ir daiktų priešai. Vadinasi, kvaila taupyti perkant buitinės chemijos priemones – geriausia rinktis brangesnes, bet gerų gamintojų, ir koncentruotas – jos atsieina pigiau nei skiestos, užima mažiau vietos ir lieka ne tiek daug panaudotos taros.

Netaupykite valomosioms servetėlėms ar kempinėms. Jos valo itin greitai bei efektyviai.

Ir dar vienas paprastas patarimas: valomąsias priemones laikykite vienoje vietoje. Tada nereikės lakstyti po visus namus ir ieškoti, kur nukišote skudurėlį ar flakoną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.