Teismas atsisakė pripažinti mokslų daktarą bendradarbiavus su sovietų saugumu

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas ketvirtadienį paskelbė, kad nepakanka įrodymų, kad sociologijos mokslų daktarą Arvydą Virgilijų Matulionį būtų galima tapatinti su sovietų specialiuoju agentu „Ivanausku”.
Teismas paliko galioti Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą, kuriuo buvo panaikintas Asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, veiklos vertinimo tarpžinybinės komisijos sprendimas viešai paskelbti duomenis dėl A.V.Matulionio.

Šis Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas, pranešė teismo atstovė spaudai.

Teismas konstatavo, jog duomenų išvadai dėl pareiškėjo tapatumo su buvusiu SSRS specialiųjų tarnybų agentu „Ivanausku” nepakanka. Byloje nėra visiškai jokio objektyvaus rašytinio įrodymo, iš kurio galima būtų spręsti, kad minėtas agentas buvo pareiškėjas A.V.Matulionis.

Liustracijos komisija anksčiau pripažino, jog tiesioginių įrodymų nėra, tačiau šių asmenų tapatumą grindė aplinkybėmis, jog agentas „Ivanauskas” ir A.V.Matulionis dirbo Filosofijos, sociologijos ir teisės institute. Pagal profesiją agentas esąs sociologas, A.V.MAtulionis taip pat. Abiejų asmenų kelionių į užsienį laikas sutampa.

Teisėjų kolegijos nuomone, tokie duomenys nagrinėjamu aspektu galėtų būti netiesioginiais ir papildomais įrodymais. Tačiau objektyvus ir subjektyvus nedviprasmiškas, ar nekeliantis abejonių įrodymas dėl agento „Ivanausko” tapatumo su pareiškėju nebuvo pateiktas.

Mokslų daktaro byla anksčiau buvo grąžinta komisijai nagrinėti iš naujo. Tada teismas buvo buvo nurodęs, jog bylos nagrinėjimo iš naujo metu būtina rinkti ir vertinti naujus įrodymus ne tik apie pareiškėjo, kaip galimo agento „Ivanausko” darbą, visuomeninę veiklą, pažinčių ratą, keliones, bet ir apie asmenis pažinojusius pareiškėją, bendravusius su juo. Ši teismo nuoroda iš esmės nebuvo įvykdyta.

Asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusiomis SSRS specialiosiomis tarnybomis, veiklos vertinimo tarpžinybinei komisijai nesurinkus ir nepateikus įrodymų, teismas neturėjo teisinio pagrindo analizuoti, ar A.V.Matulionis bendradarbiavo su buvusiomis SSRS specialiosiomis tarnybomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.