Atstovų Rūmai priėmė įstatymą dėl karinių veiksmų Irake finansavimo su pajėgų išvedimo terminu

JAV Atstovų Rūmai trečiadienį pritarė įstatymo projektui, kuriame numatyta skirti papildomų lėšų kariniams veiksmams ir iki kitų metų kovo 31 dienos išvesti iš Irako visus kovos veiksmuose dalyvaujančius amerikiečių karius.

Įstatymo projekte, kurį demokratų kontroliuojami žemieji Kongreso rūmai patvirtino 218 balsų prieš 208, numatyta kariniams veiksmams papildomai skirti 124 mln. JAV dolerių.

Prezidentas George’as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) žadėjo vetuoti bet kokį įstatymo projektą, kuriame numatytas JAV pajėgų išvedimo iš Irako terminas.

Manoma, kad Senatas ketvirtadienį pritars šiam įstatymo projektui. Tuomet jis bus nusiųstas į Baltuosius rūmus. Jei prezidentas įvykdys savo grasinimą, tai bus antras jo vetuotas įstatymo projektas per daugiau nei šešerius G.W.Busho darbo šiame poste metus.

„Šįvakar Atstovų Rūmai balsavo už nesėkmę Irake, ir prezidentas vetuos šį įstatymo projektą”, – sakė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Dana Perino.

Atstovų Rūmų narys demokratas Johnas Murtha (Džonas Merta) iš Pensilvanijos, vadovaujantis pastangoms nutraukti karą, sakė, jog ironiška, kad šis įstatymo projektas G.W.Bushui bus nusiųstas antradienį, praėjus lygiai ketveriems metams, kai prezidentas JAV lėktuvnešyje paskelbė, kad misija Irake įvykdyta.

Atstovų Rūmai įstatymo projektą priėmė netrukus po to, kai Kapitolijuje apsilankė JAV pajėgų Irake vadas, kuris informavo įstatymų leidėjus apie padėtį šioje šalyje. Baltieji rūmai tikėjosi, kad šis susitikimas sustiprins paramą prezidento pozicijai.

Tačiau demokratai nepakeitė savo nuomonės.

„Šis įstatymo projektas prezidentui yra pasitraukimo iš pilietinio karo Irake strategija, kurios jis iki šiol neturėjo”, – sakė Atstovų Rūmų Lėšų skirstymo komiteto pirmininkas, demokratas iš Viskonsino Davidas Obey (Deividas Oubis).

Demokratai, paskatinti visuomenės nepasitenkinimu Irako karu, kuris tęsiasi jau daugiau nei ketverius metus, pasinaudojo įstatymo projektu dėl papildomo finansavimo, kad nustatytų Pentagonui privalomą terminą pradėti pajėgų išvedimo iš Irako procesą – tai turi būti padaryta iki spalio 1 dienos.

Priešingai nei ankstesniame šio įstatymo projekto variante, kurį Atstovų Rūmai priėmė praėjusį mėnesį, trečiadienį patvirtintame projekte nėra nustatytas privalomas visų kovos veiksmuose dalyvaujančių pajėgų išvedimo terminas. Įstatymo projekte minima karių išvedimo proceso užbaigimo data – kovo 31 diena – yra tik „tikslas”.

Chaosas

Tačiau respublikonai sakė, kad bet kokie pajėgų išvedimo terminai suvaržys JAV pajėgų vadų veiksmus ir padrąsins priešus Irake.

„Galime pasitraukti iš Irako, kaip pasielgėme su Libanu, Vietnamu, Somaliu, ir palikti po savęs chaosą”, – sakė Atstovų Rūmų respublikonų lyderis Johnas Boehneris (Džonas Boneris) iš Ohajo.

Po susitikimo su įstatymų leidėjais JAV pajėgų Irake vadas generolas Davidas Petraeusas (Deividas Petreusas) žurnalistams sakė, kad Bagdade pavyko sumažinti tarpkonfesinės nesantaikos išprovokuotų nužudymų skaičių. Be to, pasak jo, pasiekta pažangos mėginant įtikinti konfesines grupes bendradarbiauti Anbaro provincijoje.

Tačiau generolas sakė, kad „al Qaeda” sudavė kelis rimtis smūgius. „Al Qaeda” gebėjimas toliau rengti šiurpias ir didelio atgarsio sulaukiančias atakas, žinoma, yra rimta kliūtis”, – pabrėžė jis.

Iš įstatymo projekte numatytų 124 mln. JAV dolerių maždaug 100 mln. dolerių skirti kariniams veiksmams Irake ir Afganistane šiais metais. Šios lėšos, be kita ko, bus skirtos įgyvendinti ir G.W.Busho įsakymą papildomai nusiųsti į Iraką maždaug 30 000 karių, kurie turi padėti pažaboti beveik visą šalį apėmusį smurtą.

Kongresas kariniams veiksmams šiais metais jau anksčiau yra skyręs 70 mln. dolerių.

Demokratai nori, kad likę pinigai būtų skirti vidaus programoms, pradedant geresne skurstančių šeimų vaikų bei veteranų sveikatos priežiūra ir baigiant pagalba ūkininkams, nukentėjusiems nuo gamtos stichijos šėlsmo.

Įstatymo projekte numatyta, kad dalis amerikiečių kontingento galės pasilikti Irake ilgiau ir tęsti irakiečių karių apmokymą bei vykdyti kovos su terorizmu misijas.

Šiuo metu Irake tarnauja apie 146 000 amerikiečių karių. Be to, laukiama kontingento pastiprinimo, kurį atsiųsti nurodė G.W.Bushas.

Nuo karo pradžios 2003 metų kovą žuvo daugiau nei 3 300 JAV karių ir dešimtys tūkstančių civilių irakiečių bei kariškių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.