„CBA Aibės” grupė stiprina prekybos tinklą Latvijoje

Daugiausia parduotuvių Baltijos šalyse turinti mažmeninės prekybos grupė „CBA Aibė” Rygoje įsteigė logistikos centrą, kuris užsiims didmenine prekyba ir prekių tiekimu Latvijos „Aibe” tinklo parduotuvėms. Tai padidins tinklo konkurencingumą, paskatins plėtrą bei leis centralizuoti prekių tiekimą Lietuvos ir Latvijos tinklo nariams.

„Prieš ketverius metus centralizavę prekių tiekimą Lietuvoje, sugebėjome padidinti savo rinkos dalį, net ir itin aršios konkurencijos sąlygomis. Investicija ne tik pasiteisino, bet ir suteikė konkurencinių pranašumų – būtent tai ir paskatino Latvijoje kurti analogišką centrą. Be to, įsteigus logistikos centrą Rygoje, kursime centralizuotą prekių tiekimo sistemą tarp dviejų valstybių. Planuojame centralizuotai užsakinėti visą 996 prekybos vietoms reikalingą prekių kiekį, taip sumažindami tiekimo sąnaudas”, – pasakojo „CBA Aibė” tinklo koordinatorės „Aibės mažmena” direktorius Audrius Leščinskas.

Logistikos centrą Rygoje įsteigė Latvijos „Aibe” tinklo veiklą koordinuojanti SIA „LTK Aibė” ir 77 tinklui priklausančios smulkios ir vidutinio dydžio Latvijos prekybos įmonės. Jos į naujo centro kūrimą investavo 1,55 mln. litų (310 tūkst. latų). Už šias lėšas išnuomotos patalpos, sukurta prekių sandėliavimo ir logistikos sistema, kompiuterizuotas prekių užsakymas. Logistikos centras pirminiame etape užims 3000 kvadratinių metrų plotą. Lietuvoje „Aibė” parduotuvėms centralizuotai prekes pradėta tiekti įkūrus logistikos centrą Kaune – į jį investuota 1,72 mln. litų ir šiuo metu jis užima daugiau nei 5000 kvadratinių metrų plotą.

Pasak A.Leščinsko, šio projekto naudą pajus visos „CBA Aibė” grupės parduotuvės tiek Lietuvoje, tiek Latvijoje bei šių šalių gamintojai. Net smulkiausiems gamintojams atsivers keliai į kaimyninės valstybės smulkias ir vidutinio dydžio prekyvietes.

„Lietuvos gamintojams iki šiol neapsimokėjo gabenti savo produkcijos kiekvienai Latvijos tinklo „Aibe” parduotuvei atskirai. Atidarius logistikos centrą, gamintojams bus paprasčiau patekti į kaimyninės valstybės smulkiąsias ir vidutinio dydžio parduotuves. Per šį centrą užsakomos prekės pasieks visas tinklui priklausančias parduotuves”, – tvirtino A.Leščinskas.

Tikimasi, jog 501 Latvijoje veikianti parduotuvė per logistikos centrą užsisakys apie 30 proc. visos parduodamos produkcijos (daugiau nei už 11,5 mln. litų kiekvieną mėnesį). Lietuvoje veikiančioms 495 „Aibė” parduotuvėms centralizuotai šiuo metu tiekiama apie 25 proc. visų užsakomų prekių.

Centralizuota tarpvalstybinė tiekimo sistema leis keisti ir vardinių „Aibės” prekių gamybos strategiją, sumažinant jų gamybos kaštus. „Iki šiol Latvijos ir Lietuvos „Aibės” gamino tik jiems reikalingą vardinės produkcijos kiekį – sukūrus centralizuotą tiekimo sistemą, planuojame diferencijuoti gamybą ir gaminti abiejų šalių tinklo parduotuvėms reikalingą prekių kiekį vienoje vietoje. Tai leis sumažinti vardinių prekių gamybos sąnaudas”, – sakė A.Leščinskas.

Logistikos centras Rygoje pradės veikti trečiąjį šių metų ketvirtį.

„CBA Aibė” grupės, kuriai priklauso Lietuvos tinklas „CBA Aibė” ir Latvijos tinklas „Aibe”, pardavimai pernai išaugo 20,9 proc. iki 1,103 mlrd. litų (319,34 mln. eurų), o šiemet planuojamas 10 proc. apyvartos augimas iki 1,2 mlrd. litų. Grupei priklauso 996 prekybos taškai Lietuvoje ir Latvijoje.

Lietuvos prekybos tinklo „CBA Aibė” apyvarta pernai siekė 636 mln. litų (184,35 mln. eurų), o Latvijos „Aibe” – 466,1 mln. litų (139,92 mln. eurų).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.