Žinybinio orkestro nariai sukilo prieš vadovą

Vidaus reikalų ministerijai pavaldaus reprezentacinio pučiamųjų orkestro muzikantai prabilo apie sunkias darbo sąlygas ir pernelyg griežtą vadovo būdą. Tačiau maestro mano, kad tokie priekaištai visiškai nepagrįsti.

Prieš savo vadovą sukilę Vidaus reikalų ministerijos (VRM) reprezentacinio pučiamųjų orkestro nariai reikalavo tvarkos, aiškumo ir pagarbos. Susikaupusias nuoskaudas jie vakar liejo per susitikimą su VRM atstovais – ministerijos Personalo departamento vadove Egle Bagdžiūnaitė, šio departamento specialistu Donatu Gailiumi.

Pakalbiuose taip pat dalyvavo Vilniaus miesto policijos darbuotojų profesinės sąjungos teisininkas Martynas Austys ir, žinoma, pats orkestro meno vadovas bei vyriausiasis dirigentas Algirdas Radzevičius.

„Jaučiamės kaip akli kačiukai: nežinome, nei kas esame, nei kur plaukiame”, – vakar per susirinkimą pareiškė vienas orkestro narių. Muzikantai tikino, jog tai pirmas atvejis per pusantrų metų, kai VRM atstovai ryžosi įsiklausyti į jų bėdas. Ministerija iš orkestro narių iki tol jau buvo sulaukusi šešių skundų, tačiau rimčiau narplioti reikalo esmę suskubo tik tuomet, kai du trečdaliai orkestrantų įstojo į minėtą profsąjungą.

Dvi bėdos

„Ruošdamasis susitikti su VRM atstovais buvau nuvykęs išsiaiškinti opiausių orkestro klausimų, – pasakojo M.Austys. – Man pasirodė, kad problemos ten kyla dėl dviejų priežasčių. Neaiškus orkestro statusas: jis nėra koncertinė įstaiga teisiniu požiūriu, todėl orkestrantai negali naudotis tokių įstaigų darbuotojams taikomomis socialinėmis garantijomis – jiems nepriklauso ilgesnės atostogos, muzikanto renta.”

Kita bėda, anot teisininko, – įstaigoje tvyrantis chaosas. Darbuotojai nežino, kada ir kur reikės koncertuoti, todėl negali planuoti laiko; nežino, kada sulauks laisvadienio už darbą savaitgaliais ar švenčių dienomis; į darbo laiką neįskaitomas pasirengimas ir instrumentų tvarkymas po repeticijos ar koncerto.

Nebegali šypsotis

Pasak pačių orkestrantų, jie uždirba 900 ar 1000 litų, nors repeticijos ir koncertai trunka ilgiau nei kitame ansamblyje, kuriame atlikėjai gauna dvigubai didesnį atlyginimą.

VRM orkestro nariai skundėsi nesantys amatininkai, kad po kelias valandas trunkančių repeticijų pajėgtų linksmai šypsotis per koncertą, vykstantį tą pačią dieną. Kitas Lietuvoje žinomas meno kolektyvas esą pasirodymo dieną repetuoja ne ilgiau kaip valandą.

VRM atstovai negalėjo paaiškinti, kodėl orkestras neturi koncertinės įstaigos statuso. Prieš kelerius metus orkestrantai neteko socialinių garantijų teikusio pareigūnų statuso.

Griežtas muzikantams

Vilniaus miesto policijos darbuotojų profesinė sąjunga sulaukė ir kitokių skundų. Orkestrantai neigiamai atsiliepė apie savo vadovo elgesį. „Vienas muzikantas prašė išleisti jį mokymosi atostogų, nes turėjo laikyti egzaminą ar įskaitą, – pasakojo M.Austys. – Vadovas neišleido. Tada žmogus kreipėsi į medikus ir gavo nedarbingumo pažymėjimą. Orkestro vadovas paskambino mokymosi įstaigai ir sužinojo, kad muzikantas laikė egzaminus. Orkestrantas buvo atleistas už pravaikštas, o jo pateiktas nedarbingumo pažymėjimas palaikytas „suklastotu”. Žmogus susirado kitą darbą, nes nenorėjo bylinėtis.”

Būta ir kito panašaus incidento. Orkestro muzikantai Linas Avižienis ir Donatas Byčenka dar dirba vienoje mokyklų. Balandžio 14-ąją jie norėjo dalyvauti Panevėžyje vykusiame moksleivių konkurso finaliniame renginyje. Sutapo, jog tą pačią dieną orkestras turėjo pasirodyti Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pagėgių rinktinėje, todėl A.Radzevičius griežtai atsisakė išleisti muzikantus į Panevėžį.

VRM Personalo departamento vadovė siūlė A.Radzevičiui pasitarti su kolektyvu, kuris galbūt neprieštaraus, kad kolegos išvyktų. Maestro su orkestru nesitarė, o muzikantus į Panevėžį išleido kitą dieną. Todėl šie konkurse dalyvavo ne su savo grupe.

Neranda bendros kalbos

Keli orkestrantai LŽ guodėsi esą nežmonišku vadovo elgesiu. Bene labiausiai juos skaudina ir žeidžia vadinamosios „tualeto problemos”. Muzikantų teigimu, jiems keliaujant pasitaikydavo atvejų, kai A.Radzevičius neleisdavo vairuotojui sustabdyti autobuso, net jei orkestrantui skubiai prireikdavo „į mišką”. Vadovas liepdavo palaukti kelionės pabaigos, nors iki jos būdavo likę dar 100 kilometrų. „Kartais autobusas vėliau ir sustodavo, bet tik pamiškės aikštelėje, kur nėra normalaus tualeto. Dėl to ypač skundėsi moterys”, – profsąjungos narių papasakotas istorijas atskleidė M.Austys.

Šiuos žodžius LŽ vakar patvirtino keli orkestro nariai. Tačiau žmonės garsiai apie tai prabilo tuomet, kai A.Radzevičius trumpam paliko salę. Viena moteris pasakojo, kad kartą autobusą pavyko sustabdyti tik pagrasinus, jog gamtinį reikalą ji atliks tuojau pat.

Kaltinimus atmeta

Maestro A.Radzevičius muzikantų kaltinimus atmetė. „Melas! – išgirdęs apie pavaldinių priekaištus dėl tualeto pareiškė pašnekovas. – Suprantama, negalime dažnai be priežasties sustoti: kaip atrodys uniformuoti orkestrantai sutūpę pakelės krūmuose? Sustojame kavinėse, prieš koncertus lieka laiko pailsėti, atlikti reikalus. Jeigu ką labai prispiria, visada sustojame.”

A.Radzevičius netiesa pavadino ir teiginius, jog neišklauso savo pavaldinių. Jis nenorėjo sutikti, kad elgiasi nežmoniškai neišleisdamas orkestrantų valandai kitai svarbiu reikalu. „Kai man atneša išvykimą iš darbo pateisinantį dokumentą, išleidžiu”, – tvirtino maestro. A.Radzevičius sakė anksčiau dažnai išleisdavęs studentus laikyti egzaminų, įskaitų, tačiau dėl to esą ėmė murmėti vyresnieji orkestro nariai. Todėl dabar jis tik atsižvelgia į kitų muzikantų interesus. „Kodėl vieni žmonės turi groti, o kiti – būti kur nors kitur?” – stebėjosi orkestro vadovas.

Vakarykštį susirinkimą jis pavadino „susikaupusio pūlinio trūkimu”. „Ką galiu pakeisti? – kalbėjo orkestro krikštatėviu laikomas maestro. – Lėšų turime tik tiek, kiek jų skiria ministerija. Privalau paklusti jos reikalavimams. Ministerija ilgai nebuvo paskyrusi orkestro kuratoriaus. Skųstis, kad per daug reikia muzikuoti, manau, neprofesionalu. Darbui atsidavę menininkai kasdien groja aštuonias valandas ir nedejuoja. Daugelis orkestro dalyvių – mano buvę mokiniai.”

Tikimasi, jog vakarykštis susitikimas paskatins teigiamas permainas orkestre. VRM atstovai jo problemų spręsti dar kartą rinksis antrą gegužės savaitę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.