Kontaktų mugėje – naujų partnerių žvalgytuvės

Tarptautinės kontaktų mugės verslininkus vilioja ne tik galimybe praplėsti jų gaminamos produkcijos vartotojų būrį – kai kurie jų tokiuose renginiuose tikisi sudėtingesnių, brangesnių užsakymų

Pastaraisiais metais savo veiklą plėtusios metalo, plastiko apdirbimo, elektronikos, elektrotechnikos, mašinų ir įrenginių Lietuvos bendrovės savo laimėjimus pristatys šiandien ir rytoj Vilniuje vyksiančioje tarptautinėje verslo kontaktų mugėje. Renginiu norima supažindinti užsienio verslininkus su Lietuvos pramonės potencialu, šalies ūkio laimėjimais ir verslo aplinka.

Lietuvos ekonominės plėtros agentūros vykdomame tarptautiniame projekte dalyvaus daugiau kaip 200 įmonių iš Lietuvos ir užsienio. Žada atvykti Skandinavijos atstovai, vokiečiai, austrai, prancūzai, slovakai, slovėnai, kaimynai latviai ir estai, belgai, olandai, vengrai, italai ir anglai.

Dairysis mašinų gamintojų

Viena iš mugės dalyvių – Vilniuje įsikūrusi įmonė „Arginta”. Kontaktų mugėje įmonė ieškos partnerių, kuriems reikėtų pagaminti sudėtingų gaminių. Ši nedidelė moderni įmonė atlieka įvairius metalo pjovimo, lankstymo, frezavimo darbus, projektuoja nestandartinius gaminius, technologines sistemas ir vandens valymo įrenginius bei gaisro gesinimo sistemas. „Mugėje norime užmegzti ryšius su mašinų gamintojais, kuriems reikėtų sudėtingų ir didelių konstrukcijų. Galime jas suprojektuoti, pagaminti ir surinkti, – sakė „Argintos” pardavimo vadybininkė Šarūnė Petrauskaitė.

Pasak jos, „Arginta” jau dvejus metus intensyviai dirba eksportui, atlieka Švedijos, Olandijos ir kitų šalių mašinų, ypač popieriaus pramonės, gamintojų užsakymus.

„Dalyvaujame visose tarptautinėse parodose. Ypač mus domina Skandinavijos šalys, nes ten išplėtota mašinų pramonė”, – aiškino pašnekovė.

Anot Š.Petrauskaitės, 2006 metais įmonės apyvarta buvo 4,5 mln. eurų. Šiemet planuojama uždirbti daugiau, nes vasarą „Arginta” persikels į baigiamas statyti gamybines patalpas. Tuomet vien gamybos plotai padidės nuo dabartinių 1,5 tūkst. kvadratinių metrų iki 4 tūkst. kvadratinių metrų. Patalpose bus daugiau modernių metalo apdirbimo staklių, tad ir gamybos pajėgumas padidės.

Į mugę – taupumo sumetimais

Tomas Jaskelevičius, montavimo ir remonto paslaugas teikiančios įmonės „Iremas” komercijos vadybininkas, teigė į kontaktų mugę vyksiantis taupydamas laiką ir pinigus. „Kontaktų mugė – tai galimybė tiesiogiai pabendrauti su vienoje vietoje susibūrusiais potencialiais užsakovais. Mano užduotis – mugėje susitikti su 20 potencialių užsakovų”, – sakė T.Jaskelevičius.

Anot pašnekovo, ši kontaktų mugė – ne pirmoji, kurioje jam tenka dalyvauti. T.Jaskelevičiaus teigimu, į tokius renginius susirenka visi panašių interesų turintys verslininkai. Todėl neprireikia tuščiai „šaudyti” mėginant susisiekti su pavieniais potencialiais partneriais. „Važinėti pas kiekvieną jų atskirai kainuoja nepalyginti daugiau laiko ir pinigų, nei apsilankyti kontaktų mugėje”, – kalbėjo T.Jaskelevičius.

Teigdamas, kad lietuviai užsieniečiams gali pasiūlyti gaminių už nedidelę kainą, po Vilniuje vyksiančios kontaktų mugės pašnekovas viliasi praplėsiantis partnerių iš Skandinavijos, Vokietijos ir Didžiosios Britanijos būrį. Šios valstybės – tikslinės „Iremo” rinkos. Ambicijų įsitvirtinti kitose valstybėse, T.Jaskelevičiaus tvirtinimu, „Iremas” neturi, nes gabenant produkciją į tolimesnes šalis smarkiai padidėja transportavimo išlaidos.

Anot T.Jaskelevičiaus, sutarčių mugėse „Iremas” nesudaro, mat įmonė negamina standartinių gaminių. Tačiau, pašnekovo tikinimu, po tokių mugių 2-3 jos dalyviai tampa įmonės partneriais.

Užsakymai – kad tobulėtų

Lietuvos inžinerinės pramonės asociacija „Linpra” taip pat dalyvaus kontaktų mugėje. Anot „Linpros” direktoriaus Henriko Mykolaičio, į mugę vykstama planuojant užmegzti bendradarbiavimą su į renginį atvykusiomis kitų valstybių panašaus profilio asociacijomis bei verslo skatinimo agentūromis.

„Lietuvos įmonėms reikia kontaktų, darbų, kurie skatintų tobulėti. Dabar šalies įmonės užsakymų turi užtektinai. Tačiau mūsų įmonėms reikia užsakymų sudėtingiems gaminiams, kuriuos sunkiau pagaminti, bet galima daugiau uždirbti. Daugiau uždirbdamos įmonės galėtų ir atlyginimus savo darbuotojams kelti”, – sakė H.Mykolaitis.

Anot jo, asociacija stengiasi padėti įmonėms tarptautinėse parodose ir mugėse megzti pažintis, plėtoti tarptautinius ryšius, kurie jas išvestų į modernių gamintojų rangą. „Jau nebeužtenka vielas lankstyti ar metalą pjaustyti. Reikia plėtoti konstravimo darbus, bandymus”, – samprotavo pašnekovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.