Lietuviai – ne ES entuziastai

Beveik trečdalis didžiųjų Lietuvos miestų gyventojų dėl narystės Europos Sąjungoje sako pajutę gyvenimo pagerėjimą, beveik dviejų trečdalių teigimu, – niekas nepasikeitė. Dešimtadalis apklaustųjų teigia, kad jų gyvenimas pablogėjo.

Tai rodo savaitraščio „Veidas” užsakymu skambučių centro „Fonitel” balandžio 20-21 dienomis atlikta penkių didžiųjų Lietuvos miestų gyventojų apklausa, kurioje dalyvavo 500 respondentų.

Pagerėjimą labiausiai pajuto 18-29 ir 30-39 m. amžiaus apklausos dalyviai, taip pat patys vyriausi respondentai, kuriems per septyniasdešimt. Entuziastingiausiai nusiteikę studentai ir bendrovių vadovai.

Daugiausiai apklaustųjų (daugiau kaip 50 proc.) nusivylė šoktelėjusiomis kainomis. Vyriausi respondentai, kurie materialiai jau apsirūpinę, pastebi, kad stipriai kilo maisto prekių kainos. Jauniausių amžiaus grupių respondentai nepatenkinti stipriai kilusiomis nekilnojamojo turto kainomis.

Kiek daugiau nei ketvirtis respondentų teigė nusivylę per menku atlyginimų kilimu, o daugiau kaip 6 proc. apklausos dalyvių teigė, kad atsivėrus sienoms dalis jų artimųjų išjudėjo geresnio gyvenimo ieškoti svetur, tad jie jaučiasi vieniši. Labiausiai bendravimo stinga jauniausiems apklausos dalyviams.

Kone 70 proc. respondentų teigia, jog per trejus metus jie nepasinaudojo jokiais Lietuvos narystės ES privalumais. Šiek tiek daugiau nei 10 proc. respondentų per šiuos metus buvo išvykę svetur uždarbiauti, 15 proc. teigė daugiau keliavę, o 3,3 sakė gavę išmokas iš ES.

85,1 proc. apklaustųjų savo ateitį sieja su Lietuva. Nieko bendra su savo gimtąja šalimi ateityje nenori turėti tik šiek tiek daugiau nei dešimtadalis apklausos dalyvių. 3 proc. šiuo klausimu – neapsisprendę.

Lietuva į ES įstojo 2004 m. gegužę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.