BBC ir lietuvio žurnalisto tyrimas: emigrantai apgaudinėjami ir išnaudojami

Emigrantai darbuotojai apgaule viliojami į Didžiąją Britaniją ir sudaro naują augančią išnaudojamų vargingųjų klasę, parodė BBC tyrimas, praneša BBC.

Lietuvos žurnalistas Andrius Lekaitis dirbdamas slapta aptiko naują žmonių prekybos formą, nuolat mokamą nepakankamą atlyginimą ir išnaudojimą.

Žmonių prekybos ekspertų teigimu, kai kurių imigrantų darbuotojų darbo sąlygos yra „modernių dienų vergystė”.

Visos kompanijos, kurios buvo įtrauktos į tyrimą, neigė išnaudojančios darbuotojus.

A. Lekaitis, padėjęs atlikti „BBC News” tyrimą, apsimetė darbo Didžiojoje Britanijoje ieškančiu darbuotoju.

Jis sumokėjo šimtus svarų sterlingų agentūroms Lietuvoje ir Londone už pažadėtą darbą Hule, kurio vis neatsirasdavo.

Galiausiai jam buvo pasiūlytas darbas su licencijuota „Focus Staff Limited” Hule. Dvi savaites jam buvo mokamas mažesnis nei minimalus atlyginimas į skolą.

Po trečios savaitės žurnalistui už 20 valandų darbą pirmą savaitę buvo sumokėtas 97 svarų sterlingų atlyginimas, tačiau 50 svarų nuskaičiuota už apgyvendinimą. Nuskaičiuoti pinigai nebuvo rodomi ant atlyginimo lapelio, kas yra nelegalu. Be to, žurnalistas buvo verčiamas gyventi perpildytoje patalpoje.

Pasak „Gangmasters’ Licensing Authority” generalinio direktoriaus Maiko Vilsono (Mike Wilson), atlyginimų neišmokėjimas jau įsiskolinusiems darbuotojams įtartinai atrodo, kaip „pririštos darbo jėgos situacija, kuriai mes visiškai nepritartume”.

Tačiau „Focus Staff Limited” direktorius Maikas Kikensonas (Mike Dickenson) neigė bet kokią nelegalią veiklą.

„Aš savo darbuotojams moku tinkamą atlyginimą, – sakė jis. – Viskas, ką darau, yra legalu ir sąžininga”.

Anot Didžiosios Britanijos prekybos žmonėmis centro programų direktoriaus vyriausiojo konsteblio pavaduotojo Grehemo Maksvelo (Grahame Maxwell), Europos sienų atidarymas lėmė naujo tipo žmonių prekybą.

Jis sakė: „Tai yra gana aiškus darbo jėgos išnaudojimas, kai naudojama apgaulė ir žmonių judėjimas, tikintis gauti protingą ir tinkamą atlyginimą. Tai modernių dienų vergovė”.

„Anti-Slavery International” direktoriaus Aidano Makuadės (Aidan McQuade) teigimu, žmonių išnaudojimas turi daug požymių.

Tarp tokių pažymių yra apgavystė, gąsdinimas, dokumentų atėmimas, per didelės rinkliavos už gyvenamąją vietą ir transportą, nereguliaraus imigracijos statuso išnaudojimas arba faktas, kad darbdavys yra įsiskolinęs. Visa tai verčia darbuotojus dirbti sąlygose, su kuriomis jie nesutinka, sakė jis. Anot jo, „kai kurie šių mechanizmų atsispindi ir šiame „BBC News” tyrime”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

2 atsiliepimai į "BBC ir lietuvio žurnalisto tyrimas: emigrantai apgaudinėjami ir išnaudojami"

  1. gyte
  2. as

    tai kur kreiptis?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.