Pasieniečiai matys ir nelegaliai žvejojančius laivus

Antradienį Klaipėdoje Izraelio kompanijos „Elbit Systems Ltd” atstovai pristatė savo kompaniją ir pradedamą diegti Lietuvoje radiolokacinę teritorinės jūros ir Kuršių marių stebėjimo sistemą.

Projekto vertė per 33 mln. Lt, jis finansuojamas iš Šengeno priemonės programos lėšų. Sistema turėtų pradėti veikti jau šiemet iki rugsėjo 30 d. Renginyje dalyvavusio vidaus reikalų ministro Raimondo Šukio teigimu, ši sistema yra vienas iš svarbiausių Šengeno lėšomis finansuojamų objektų Lietuvoje.

Šios sistemos dėka valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) visą parą galės stebėti Kuršių marias ir 12 jūrmylių teritoriją Baltijos jūros teritoriniuose vandenyse. Turėdama tokią įrangą VSAT įgyvendins vieną iš Šengeno vertinimo komiteto rekomendacijų dėl tinkamos sienos apsaugos jūroje.

Pernai gegužę skelbtą atvirąjį tarptautinį konkursą laimėjo „Elbit Systems Ltd”. Tai privati Izraelio bendrovių grupė, kurios pajamos per metus – 1,7 milijardo JAV dolerių. 20 jos padalinių yra įsikūrę įvairiuose pasaulio miestuose. 25 proc. jos veiklos tenka JAV, kurios pajamos per metus – 400 mln. dolerių. Šiuo metu grupė turi 85 tūkst. darbuotojų, tarp kurių 50 proc. yra mokslininkai ir inžinieriai. Įvairiomis saugos sistemomis ji aprūpina ir JAV gynybos ministerijos sistemas, Izraelio armiją, garantuoja vandens ir sausumos sienos apsaugą. Jos sistemos saugo ir Portugalijos pakrantę, yra įrengtos įvairiuose oro uostuose. Ji dirba Ukrainoje, Graikijoje, Indijoje ir kt. Panašų konkursą kaip Lietuvoje ji laimėjo ir Lenkijoje.

„Elbit Systems Ltd” septyniose Lietuvos pajūrio vietovėse, pavyzdžiui, Šventojoje, Nemirsetoje, Rusnėje, įrengs specialius bokštus, kuriuose bus sumontuota moderniausia šiuolaikinė stebėjimo technika: naktinio ir dieninio matymo kameros, termovizoriai, kita būtina įranga. Iš viso bus pastatyti 6 bokštai. Dar viena stebėjimo sistemos dalis bus įrengta Nidos televizijos bokšte. Centrinė sistemos vadavietė su 6 darbo vietomis bus įkurta VSAT Pakrančių apsaugos rinktinės Kopgalio užkardoje, o vaizdas taip pat bus siunčiamas Karinėms jūrų pajėgoms ir Jūrų uosto kapitono tarnybai. Bokštai bus pastatyti taip, kad radarų antena būtų 50 m aukštyje virš jūros lygio.

Izraelio specialistų sumontuota ir Lietuvos pasieniečių naudojama technika turės integruotą automatinę laivų atpažinimo sistemą. Net ir mažiausi plaukiojantys objektai bus užfiksuoti ir stebimi iki kranto likus keturioms jūrmylėms. Užfiksavusi stebimą objektą vienu operatoriaus klavišo paspaudimu sistema į jį automatiškai nukreips dienines arba naktinio stebėjimo vaizdo kameras, taip pat apie jį pateiks kitą svarbią informaciją – koordinates, greitį, judėjimo kursą ir pan.

Izraelio atstovai patikino, kad jų sumontuota įranga yra visiškai nekenksminga aplinkai, šalia esantiems ir su ja dirbantiems žmonėms. Sistema, be savo tiesioginės paskirties, galės būti panaudota ir kitiems tikslams: aptikti pajūrio miškų gaisrus jų ankstyvojoje stadijoje, identifikuoti nelegalią žvejybą, koordinuoti gelbėjimo operacijas, padėti plaukikams, netgi žiemą pasiklydusiems stintų žūklės mėgėjams ir t. t.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.