B. Lubys: Lietuva turi valdyti 51 proc. naujos atominės elektrinės

Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Bronislovas Lubys mano, kad Lietuva turi valdyti ne mažiau kaip 51 proc. naujos atominės elektrinės (AE), tiek pat nacionalinio investuotojo ir elektros skirstomojo tinklo akcijų. Be to, jo įsitikinimu, yra skleidžiamas mitas, kad Lietuva viena pati gali negauti reikiamų kreditų naujos Ignalinos AE statybai. Savo daliai reikiamą paskolą gali gauti net viena „Lietuvos energija”, tačiau dėl to reikia padirbėti.

Seimo Ekonomikos komiteto, „Lietuvos pažangos” forumo ir Seimo Europos informacijos centro surengtoje Europos savaitės diskusijoje apie Nacionalinės energetikos strategijos (NES) įgyvendinimą bei kitais klausimais B. Lubys aiškino, kad neteisingai interpretuojamas LPK požiūris į privataus kapitalo dalyvavimą atominės elektrinės projekte.

LPK prezidentas pažymėjo, jog pramonininkai yra už privataus kapitalo įsiliejimą į projektą, tačiau pagal nekorupcines ir skaidrias sąlygas.

LPK energetikos komiteto pirmininko pavaduotojas Pijus Ralys išsamiau paaiškino pramonės atstovų požiūrį į NES ir atkreipė parlamentarų bei atsakingų pareigūnų dėmesį, kad strategijoje numatyti darbai vėluoja. Uždarius Ignalinos AE antrąjį bloką Lietuva gali pajusti energijos badą. Dėl to jau dabar būtina plėtoti hidroenergetiką, atnaujinti pramonės įmonių termofikacines elektrines, ypač 210 megavatų galios Mažeikių elektrinę. Anot P. Ralio, pramonės termofikacinių elektrinių rekonstrukcija turi būti numatyta NES planuose.

Vyriausybės Seimui pateiktame įstatymo projekte numatyta, kad Lietuva valdys 34 proc. naujos jėgainės akcijų. Už jos statybą bus atsakingas nacionalinis investuotojas, kuris bus steigiamas valstybės valdomos „Lietuvos energijos” pagrindu, įtraukiant valstybės valdomus „Rytų skirstomuosius tinklus” bei privačią elektros energijos skirstymo bendrovę VST. Numatoma, kad valstybė valdys ne mažiau kaip 51 proc. nacionalinio energetikos investuotojo akcijų.

Forumas Seimo Europos informacijos centre surengtas Lietuvos įstojimo į ES trečiųjų metinių proga. Seimo pirmininko Viktoro Muntiano, atidariusio forumą, teigimu, tai jau tampa tradicija. Anot jo, asocijuotų verslo struktūrų ir politikų bendradarbiavimas bei vis labiau strateginiu ir inovaciniu tampantis verslo atstovų požiūris šalies pažangai labai svarbus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.