Sankt Peterburge atsiras „Lietuvių Peterburgas”

Šiandien Vilniuje ir Kaune prasideda prasideda Sankt Peterburgo dienos. Šio miesto meno kolektyvai į Lietuvą atvežė netradicinę programą, kuri sudomins ir džiazo, ir baleto, ir lėlių teatro mėgėjus.

Kai Lietuvoje jau mėgavomės pavasario saule, mes, grupė Vilniaus ir Kauno žurnalistų, išvykome į Sankt Peterburgą. Visą naktį keliavę traukiniu Sankt Peterburgą pasiekėme pilką šaltą rytą, kurį šildė pasitikusiųjų nuoširdumas. Vos įsikūrę viešbutyje miesto centre buvome pakviesti į ekskursiją čia gyvenusių lietuvių pėdsakais. Sankt Peterburgo turizmo firmos yra parengusios daug šio daugiataučio miesto teminių ekskursijų: „Suomių Peterburgas”, „Italų Peterburgas”, „Lenkų Peterburgas”, bet „Lietuvių Peterburgo” dar nėra. „Labai sunku atskirti XIX-XX amžiaus pradžioje čia gyvenusius lenkus ir lietuvius, net Mikalojus Konstantinas Čiurlionis mokydamasis mūsų mieste kalbėjo lenkiškai”, – sakė ekskursijos vadovas Igoris Vojevodskis. Pamatęs mūsų veiduose nusivylimą pažadėjo, kad bus ir ekskursija „Lietuvių Peterburgas”. Jis nuvežė prie namo, kuriame gyveno M.K. Čiurlionis, į tą rajoną, čia tebestovi bažnyčia, būta ir lietuviško turgaus. Vienu metu šiame mieste dirbo ir mokėsi apie 20 tūkst. lietuvių. Vien XIX amžiaus pabaigoje ir XX amžiaus pradžioje Sankt Peterburge studijavo apie šimtą lietuvių, tarp jų Simonas Daukantas, Kipras Petrauskas, Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, Antanas Baranauskas, Maironis ir daugelis kitų. Jų pėdsakų ieškojome dairydamiesi pro autobuso langą, nes vidurdienį stiprus, šaltas vėjas maišė lietų ir sniegą. Užtat kaip apsidžiaugėme kitą rytą išvydę giedrą dangų! Nepaisydami kelionės dienotvarkės puolėme fotografuoti, o kolegos iš televizijos – filmuoti saulės nutvieksto miesto.

„Lietuvą ir Sankt Peterburgą nuo seno sieja stiprūs ryšiai”, – per susitikimą pabrėžė Sankt Peterburgo gubernatorė Valentina Matvijenko. Pasak jos, per jau antrą kartą rengiamas Sankt Peterburgo dienas balandžio 25-27 dienomis Kaunas ir Sankt Peterburgas planuoja pasirašyti kultūrinio ir ekonominio bendradarbiavimo sutartį. Taip tikimasi paskatinti verslininkus drąsiau investuoti Sankt Peterburge, kuris yra parengęs labai įdomių investicinių projektų, pavyzdžiui, iki 2011 metų numatyta pastatyti naują 464 km greitąją magistralę su naujais tiltais, iki 2012 metų į modernaus daugiafunkcinio gyvenamojo ir verslo mikrorajono statybą numatyta investuoti 1,3 mlrd. JAV dolerių. Investiciniuose planuose – naujos prieplaukos, daugiafunkcinis stadionas, kultūros centras ir viešbučiai saloje „Naujoji Olandija”. Beje, Sankt Peterburge – tikras viešbučių statybos bumas, nes miesto administracija parengė programą „3X5”, kurios tikslas po penkerių metų sulaukti 5 mln. turistų (šiuo metu apsilanko apie 2 mln.) ir patekti į lankomiausių pasaulio miestų penketuką.

Šis antras pagal dydį Rusijos miestas caro Petro I įsaku pradėtas statyti 1703 metais. Šiemet gegužės 27 dieną jam sukaks 304 metai. Sankt Peterburgas (šv. Petro miestas) yra vienas gražiausių pasaulio miestų ir vadinamas Šiaurės Venecija, nes išsidėstęs 42 salose, kurios susidaro, kai Neva prieš įtekėdama į Baltijos jūros Suomijos įlanką išsišakoja, o į ją įsilieja apie šimtą upių ir kanalų. Vienoje salų (kadaise ji vadinta Zuikių sala) mums parodė pirmąjį miesto pastatą – carui Petrui I pastatytą pušies rąstų namelį. Saugant, kad drėgnas, žvarbus klimatas kuo ilgiau jo nesuardytų, caro namukas yra tarsi po gaubtu – didesnio namo viduje. Net sunku patikėti, kad auksu ir marmuru puoštų didžiulių rūmų miestas prasidėjo nuo šio mažyčio kuklaus namuko.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.