Demokratijai įtvirtinti – anoniminės anketos

Kas penkerius metus aukštųjų mokyklų dėstytojai privalo dar kartą įrodyti savo kompetenciją. Aukštojo mokslo įstatymas įpareigoja atestuotis.

Anoniminės studentų apklausos jau tapo tradicija ne tik universitete, bet ir kolegijose. Taip siekiama įtvirtinti demokratiją ir gerinti studijų kokybę.

Nori jaunų

Klaipėdos universitete (KU) dabar rengiamasi eilinei dėstytojų atestacijai. Vakar buvo paskutinė diena, kai dėstytojai galėjo pateikti reikiamus dokumentus Personalo skyriui. Specialisto tinkamumas vertinamas pagal daugybę kriterijų, tačiau, kaip tvirtino universiteto atstovai, studentų nuomonė – svarbiausia.

„Studentų įvertinimas reikalingas tam, kad dėstytojas neužmigtų ant laurų. Taigi kas penkerius metus jis renkamas naujai kadencijai. Tokia tvarka jau gyvuoja mažiausiai dešimtmetį”, – sakė KU Humanitarinių mokslų fakulteto dekanas, doc. dr. Rimantas Balsys.

Aukščiausiais balais vertinamas dėstytojas neslėpė, kad studentai būna negailestingi.

„Jaunuoliai nepageidauja, kad jiems dėstytų vyresni kaip 65 – erių metų žmonės. Jie nori jaunų, o senuosius linkę nustumti”, – apgailestavo pašnekovas.

Vertina balais

Atestacijos anketos dalinamos visiems studentams.

Dekanas R.Balsys užtikrino, kad informacija konfidenciali.

Anketos po apklausos patenka į dekano seifą arba yra saugomos fakultetų studentų atstovybių archyvuose.

„Dėstytojai anketų matyti negali. Jie gali susipažinti tik su bendromis išvadomis. Pirmiausia specialistus vertina fakulteto atestacinė komisija. Remiantis jos įvertinimu ir studentų nuomone, galutinį palaiminimą suteikia universiteto rektorius”, – aiškino KU studentų sąjungos prezidentė Goda Zobėlaitė.

Jeigu į dekano ar katedros vedėjo vietą pretenduoja keli kandidatai, renkamas tas, kuris surinko daugiau balų. Maksimalus dėstytojo įvertinimas – 5 balai.

Tačiau, pasak R.Balsio, kai kuriuose fakultetuose trūksta kvalifikuotų specialistų, todėl kartais rinktis nelabai yra iš ko.

KU Studijų departamento direktorius doc. dr. Arvidas Masiulis nesuprato studentų pretenzijų dėl to, kad apsiribojama vien anketomis.

„Studentų nuomonė yra tik vienas iš daugelio kriterijų, į kuriuos atsižvelgiama vertinant dėstytojo kvalifikaciją. Tačiau tai nereiškia, kad jų valios nėra paisoma. Studentų balsai svarbūs kiekvienam dėstytojui, o apklausos tik padeda užtikrinti demokratiją”, – sakė A.Masiulis.

Svarbi kokybė

Apklausos populiarios ne tik universitete, bet ir kolegijose.

Klaipėdos socialinių mokslų kolegijoje studentams anketos dalinamos kartą per metus.

„Norime sužinoti, kaip studentai vertina studijų proceso organizavimą, kokybę, programos turinį, santykius su dėstytojais, atmosferą”, – vardijo kolegijos direktoriaus pavaduotoja akademinei veiklai Neringa Čekanavičienė.

Anketų duomenis analizuoja ir svarsto kolegijos administracija. Su išvadomis supažindinami ir studentai, ir dėstytojai.

Ypatingą dėmesį kolegijos vadovybė skiria pirmojo kurso studentams. Siekiama sužinoti, su kokiomis problemomis susiduria ką tik mokyklas palikę jaunuoliai, ar jiems patinka studijuoti.

Anot N.Čekanavičienės, apklausos naudingos ir kolegijai, ir patiems studentams.

Klaipėdos verslo ir technologijų kolegijoje (KVTK) studentų nuomonės klausiama dukart per metus.

„Ką tik nepriklausomi ekspertai vertino mūsų kolegijos lygį, rengiant bakalauro specialistus. Jie atsižvelgė ir į studentų nuomonę. Mums ji taip pat labai svarbi, nes kasmet turime daug naujų programų, kurias turi įvertinti ir patys studentai. Negalime sustoti, tobulinti studijų kokybę būtina”, – tvirtino KVTK direktorius Artūras Kiguolis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.