Kūrybinėms industrijoms – palaikymas iš ES

„Europos kultūra yra ne tik reikšmingiausias šalių identiteto išsaugojimo veiksnys, ji tampa ir svarbiu ekonominiu veiksniu”, – sakė į Vilnių atvykusi Europos Komisijos Švietimo ir kultūros generalinio direktorato generalinė direktorė Odile Quintin. 2007 balandžio 20 d . Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje Informacijos centre vykusioje apskritojo stalo diskusijoje su kultūros veikėjais ir įvairių renginių bei kultūrinių iniciatyvų operatoriais p. Odile Quintin persakė ir Europos Komisijos pirmininko Jose Manuelio Baroso išsakytą nuostatą, kad kultūra dabar yra svarbesnė nei ekonomika, ir jo pasiryžimą kultūros sferą paversti prioritetine ES sritimi. Kūrybinių veiklų augimo ir jose dirbančių žmonių skaičius tai liudija – kultūros ir kūrybinis sektorius dabar ES sukuria per 3 proc. BVP ir jis stabiliausiai auga, skirtingai nuo pačių šalių ūkio augimo.

„Kultūros ir kūrybinio sektoriaus vaidmuo vis tebėra pakankamai ignoruojamas”, – tokias išvadas daro Europos Komisijos inicijuotas tyrimas, kurį atliko organizacija KEA European Affairs (su pačiu EK tyrimu galima susipažinti www.durys.org/lt/?pid=81). Vilniuje Odile Quintin pranešė, kad šiuo metu Europos Komisija rengia manifesto pobūdžio dokumentą, nustatantį dialogą su kultūros ir kūrybinėmis industrijomis. Šis dokumentas – pirmas Europos Komisijos bandymas atidžiau pažvelgti į kultūros procesą. Jis turėtų pasirodyti gegužės mėn. Tai, patikino EK Švietimo ir kultūros generalinio direktorato generalinė direktorė, bus ne vien rekomenduojamojo pobūdžio dokumentas, bet ir primygtinai skatinantis kreipti dėmesį į šiuo metu sparčiausiai ES augančią kūrybos industrijų sritį. Numatoma ES šalyse stebėti, kaip jose vystoma kultūros sfera, ir tai bus vienas svarbių šalies vertinimo rodiklių. „Kadangi ES šalyse kultūra palikta pačių šalių politikai, šis kreipimasis būtų „švelnus” įrankis padėti šalims plėtoti kūrybos industrijas”, – sakė Odile Quintin.

Taip pat išklausiusi Lietuvos organizatorių pastabų apie problemas administruojant ES programas, direktorė patikino, kad šiuo metu gerokai paprastinamas paraiškų ir ataskaitų mechanizmas, po metų jis vėl bus tikrinamas ir taisomas.

Odile Quintin taip pat turėjo progos susipažinti su Vilniaus kūrybinėmis industrijomis. Apsilankiusi šiuo metu renovuojamoje Menų spaustuvėje ji įvertino šį kaip vieną ambicingiausių Vilniaus kultūros projektų ir pasidžiaugė, kad prie to prisideda ir ES struktūriniai fondai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.