Tinkamas tinkas tinkamoje vietoje

„Artimiausiu metu planuoju tinkuoti namo vidų. Lubos – keramzito blokelių, sienos – plytų ir akytojo betono. Ar turėčiau naudoti skirtingų rūšių tinką?” – klausia Michalas Kowalskis.

Į šį klausimą atsako įmonių grupės „Atlas” atstovė Anna DYDYCZ.

Medžiaga, iš kurios pastatytos sienos ir lubos, yra labai svarbu pasirenkant tinkamą tinką. Trumpai tariant, pagrindas ir tinkas turi „derėti vienas su kitu”. Pavyzdžiui, didesnės izoliacijos medžiagą, šiuo atveju akytąjį betoną, geriausia būtų padengti panašių ypatybių tinku. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į individualias pagrindo savybes: lygumą, priekibos laipsnį.

Keramzitui ir plytoms – tradicinis tinkas

Tiek luboms iš keramzito blokelių, tiek sienoms iš plytų tinkuoti galime naudoti tinkavimo skiedinį „Atlas”. Tai įprastas cemento skiedinys, skirtas tinkuoti. Jį galima dengti 6-30 mm storio sluoksniu. Į skiedinio sudėtį įeina skirtingos granuliacijos skalda, cementas bei priedai, suteikiantys plastiškumą bei palengvinantys apdorojimą.

Paviršiaus dailinimo būdas priklauso nuo norimos panaudoti tinko kategorijos. Jeigu tinką naudosime sienos paviršiui apdoroti, reikės šį išlyginti, pavyzdžiui, gipso glaistu. Tinką reikia dengti dviem sluoksniais. Pirmiausia tepamas tinkas. Jam ėmus stingti, bet dar nespėjus medžiagai sukietėti, atliekamas vadinamasis viršutinis užtepimas. Po to reikia nugremžti skiedinio perteklių ir lygiai paskirstyti tinką per visą paviršių.

Kas dera su akytuoju betonu?

Sienas iš akytojo betono tinkuoti galima, kaip minėjome, tinku, turinčiu panašių į akytąjį betoną ypatybių. Šiuo atveju, tai „Atlas KB-Tinkas”. Šio skiedinio komponentai užtikrina labai gerą izoliaciją, kartu ir pralaidumą garams, panašų į akytojo betono. Sluoksnio storis gali būti nuo 2 iki 8 mm. Prireikus galima tinkuoti storesnį sluoksnį, kartais „KB-Tinkas” padengiamas dviem sluoksniais, tik privalu paisyti technologinės pertraukos. Bendras tinko storis neturi būti didesnis kaip 15 mm.

Ekologiškai

Kitas būdas – „ekologiškasis”, kai naudojamas gipsinis tinkas, pavyzdžiui, „Naujo Nidos Slėnio” gaminiai: „Tempo” ir „Sprint”. Abiejų pagrindinė sudedamoji dalis – natūralus gipsas. „Tempo” gaminys yra sunkesnis, tinka tik sienoms tinkuoti. „Sprint” – lengvesnis, tad juo galima tinkuoti ir lubas. Be abejo, prieš pasinaudojant bet kuriuo iš jų būtina prieš tai atitinkamai paruošti pagrindą. Jis turi būti stabilus, nesugeriantis, išvalytas nuo purvo ir dulkių likučių bei laisvų dalelių, galinčių sumažinti tinko priekibą (adheziją), be to, paviršius turi būti atitinkamai gruntuotas.

Naudojant tradicinį tinką (nelygu poreikis), galima gauti skirtingo lygumo paviršių, kuris techniškai nusakomas kategorijomis – nuo 0 iki IV. Galutinei sienų ir lubų apdailai galima naudoti gipso glaistus, tokius kaip „Gipsar Uni”, „Gipsar Max”, „Gipsar Perfekt” arba „Gipsar Uniplast”. Tačiau užglaisčius reikia palaukti mažiausiai 28 dienas, kad tinkas galėtų gerai sukibti su pagrindu bei išdžiūti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.