Dėl nebaigto aplinkkelio – „popierinis” karas

Panevėžio rajono gyventojai Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos specialistams bando įrodyti esantys svarbesni už žoles, vabalus ir net lūšis

Panevėžio rajono Karsakiškio miestelio, kurį kerta magistralė Panevėžys-Daugpilis, gyventojų svajonei nebūti nuodijamiems automobilių išmetamųjų dujų trukdo pašonėje plytinčios vadinamosios mezochitinės pievos.

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba kelininkams neduoda leidimo baigti jau pradėtą tiesti Karsakiškį juosiantį aplinkkelį. Šio miestelio gyventojai piktinasi, kad specialistams pievos yra svarbesnės už žmones. Per Karsakiškį einančioje automagistralėje, kuria per parą važiuoja iki dešimt tūkstančių automobilių, kasmet įvyksta iki dešimt avarijų, pusė jų – tragiškos.

Pasak Karsakiškio seniūnės Nijolės Gaižiūnienės, jis yra vienintelis Lietuvos teritorijoje miestelis, per kurio vidurį eina magistralė Panevėžys-Daugpilis. Pastaruoju metu šiuo keliu naudojasi itin daug krovininių automobilių, per Pskovą važiuojančių į didžiuosius Rusijos miestus.

„Mūsų seniūnijos pastatas įsikūręs kiek atokiau nuo šios magistralės, tačiau nuolat girdžiu automobilių dundesį, jaučiu vibraciją. Kaip turi jaustis šalia magistralės gyvenantys žmonės? Jie nuolat baiminasi dėl vaikų, nes išlėkę iš kiemo šie gali kaipmat papulti po automobilių ratais”, – nuogąstavo seniūnė.

N.Gaižiūnienė teigė, jog padėti Karsakiškio gyventojams buvo sumaniusi dar sovietų valdžia. Paskutiniais jos valdymo metais buvo pradėtas tiesti Karsakiškio aplinkkelis, tiksliau tariant, miestelio pašonėje buvo pastatytas didžiulis tiltas per Lėvenį. Dabar per šį tiltą krovininiai automobiliai važiuoja į Karsakiškio karjerus atsivežti žvyro. Žmonėms šis tiltas nelabai reikalingas, juo naudojasi vos kelių kaimų žmonės.

Pasak seniūnės, pasikeitus valdžiai aplinkkelio statyba nutrūko. „Pernai kelininkai, gavę Europos Sąjungos lėšų, pradėjo platinti kelią, vedantį iš Panevėžio į Daugpilį. Tikėjomės, kad jie imsis ir aplinkkelio tiesimo. Deja, iš kelininkų sužinojome, kad aplinkkelio nebus, nes tiesti jo neleidžia Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba. Mat išsiaiškinta, kad sovietų valdžia aplinkkelį pradėjo tiesti neleistinoje vietoje”, – pasakojo N.Gaižiūnienė.

Seniūnė pabrėžė, kad Karsakiškio žmonės surinko parašus ir išsiuntė juos Aplinkos apsaugos bei Susisiekimo ministerijų valdininkams. „Tikimės palankaus atsakymo, tačiau koks jis bus – nežinia”, – sakė ji.

Panevėžio rajono savivaldybės mero pavaduotojas Vytautas Rapolas Gritėnas teigė girdėjęs, jog nutiesus Karsakiškio aplinkkelį išnyktų kažkokios retos žolės. Anot jo, šiuo metu visa Panevėžio rajono valdžia pasirengusi kovoti ir įrodyti, kad žmonės yra svarbesni už pievas, vabalus ar lūšis. Kol kas vyksta „popierinė” kova, o Panevėžio rajonas viliasi ją laimėti.

Šios savivaldybės ekologė Sigita Biveinienė LŽ teigė, jog tada, kai iš ES buvo gauta lėšų keliams tiesti, buvo atliktos poveikio aplinkai vertinimo procedūros. Ji paaiškino, kad mezochitinėmis vadinamos žmogaus neliestos, gražiai žydinčios, įvairiausių augalų pilnos pievos. Šias pievas palietus žmogaus rankai kiltų grėsmė joms išnykti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.