Geras grūdų derlius pigios duonos negarantuoja

Gerai peržiemoję žiemkenčiai leidžia tikėtis gero grūdų derliaus, o kartu ir mažesnės jų kainos. Tačiau tai nereiškia, kad atpigs duona.

Atsižvelgdami į tai, kad po praėjusios žiemos tik nedideli plotai žiemkenčių nušalę, šiemet ūkininkai tikisi gero grūdų derliaus. O šis, pasak žemės ūkio investicinės bendrovės „Agrovaldymo grupė” valdybos pirmininko Valento Šulskio, lems mažesnes grūdų kainas.

Nepaisant galimai mažesnių grūdų kainų, Šulskis spėja, kad duonos kainos nemažės, mat gamintojai patiria išlaidų didindami atlyginimus darbuotojams.

„Paprastai tai, kas pabrangsta, jau nebeatpinga. Nebent prekybininkai dėl mažesnės produktų savikainos rengtų akcijas”, – svarsto Šulskis.

Tuo metu „Klaipėdos duonos” generalinis direktorius Kęstutis Dulkis teigia, kad duonos kepėjų produkcijos kainą lemia ne grūdų, o miltų kaina. Be to, Dulkis nesutinka su teiginiu, kad pakilusios kainos retai nukrenta. „Duonos kaina susideda iš daugelio dalykų: miltų, dujų, benzino kainų, darbuotojų atlyginimų. Jei vienas kuris sumažėja, mažinti produkcijos kainos nepavyksta. Tačiau sumažėjus kelių sudedamųjų dalių kainoms produkcijos kaina koreguojama, nes veikia konkurencija”, – teigia Dulkis.

Visi moka vienodai

Raimundas Surdokas, „Kauno grūdų” produktų vadovas, sako, kad vertinant perspektyvą dabar, gero grūdų derliaus galima tikėtis. Pasak jo, tiek Lietuvoje, tiek aplinkinėse rinkose grūdų tikrai užteks. Tačiau prognozuoti grūdų kainas, Surdoko teigimu, kol kas per anksti: reikia išlaukti pavasarį, vasarą ir rugiapjūtę. Vis dėlto Surdokas įsitikinęs, kad šių metų grūdų kainos bus mažesnės nei dabar. „Šiuo metu tona grūdų kainuoja 500 litų. Sezono pradžioje už tokį kiekį grūdų reikėjo mokėti 380 litų. Tačiau tai – natūralu, nes sezono pradžioje kainos mažesnės, o senkant ištekliams jos didėja”, – kalba Surdokas.

Jo teigimu, grūdų kainoms įtakos turi ne tik gamta, bet ir rezervuose užsibuvę likučiai. Pasak pašnekovo, po prastos pernykštės vasaros jie nėra nedideli. Tačiau dėl žadamo gero šiųmečio derliaus menkas jų kiekis įtakos kainoms neturėtų daryti.

Pašnekovas sutinka, kad pasikeitusios grūdų kainos įtakos produkcijos kainoms nedarys, mat pirkdami grūdus iš ūkininkų visi konkurentai mokės vienodą kainą.

Kainos – rudeniop

Kaip keisis ir ar iš viso keisis grūdų kainos, paaiškės rugiapjūtės pradžioje. Šulskis mano, kad vasarą išvengus sausros grūdų kainos turėtų nusileisti iki 2004-2005 metų lygio. Tuomet tona kviečių kainuotų 330 litų, miežių – 320 litų. Pernai tona kviečių, Šulskio teigimu, kainavo 450-500 litų, rugių – 350-400 litų.

„Jei bus geras derlius, supirkėjams nereikės lenktyniauti, kad kuo skubiau supirktų grūdus, kaip buvo pernai. Šiemet grūdų augintojams gali tekti varžytis, kam juos parduoti”, – svarsto Šulskis.

Jis priduria, kad ne tik derliaus gausa koreguoja grūdų kainas. Anot pašnekovo, jei esant gausiam derliui didžioji jo dalis bus eksportuojama, grūdų kainos kils. Ir priešingai, jei stingant grūdų Lietuvoje jų bus importuojama, grūdų kainos nedidės. Mat importavus pigesnių grūdų jų branginti nebegali ir vietos ūkininkai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.