„Proto” tabletes gersime kaip kavą?

Tai panašu į mokslinę fantastiką: naujosios farmakologinės medžiagos darys žmones protingesnius. Tačiau būtent tokius preparatus ateityje, galimas daiktas, masiškai vartos studentai ir verslininkai, kad geriau išlaikytų egzaminą arba geriau atliktų vieną ar kitą darbą.

Valstybinis tyrimo institutas „Foresight” mano, kad „kognityviniai stimuliatoriai” per du artimiausius dešimtmečius gali tapti taip plačiai vartojami kaip kava. Šie preparatai padės žmonėms greičiau mąstyti, lengviau atsipalaiduoti ir geriau išsimiegoti.

Didžiosios Britanijos sveikatos ministerija taip susirūpino tokių medžiagų plitimu, kad Medicinos mokslų akademijai pavedė įvertinti galimas jų vartojimo pasekmes. Dalis iš jų Britanijoje skiriama narkolepsijai arba dideliam nuovargiui gydyti.

JAV šiuos preparatus jau nelegaliai internetu perka tie, kurie su jų pagalba tikisi įveikti darbo krūvį mokymo įstaigoje arba biure.

Neseniai Kembridžo universiteto mokslininkai ištyrė modafilino – vaisto, Britanijoje skiriamo žmonėms, nevalingai pasineriantiems į sapną, – poveikį ir nustatė, kad jis pagerina darbingumą.

Išgėrus šio preparato, dviejų valandų laikotarpiu sveiki savanoriai geriau įsiminė skaičių seką, buvo ne tokie impulsyvūs ir demonstravo geresnę trumpalaikę atmintį.

Medicinos mokslų akademija jau surengė keletą seminarų visoje šalyje, norėdama sužinoti visuomenės nuomonę. Be ilgalaikių padarinių sveikatai, mokslininkams nerimo sukėlė nepakankamas daugumos žmonių informavimas. Viena moteris paklausė, ar nepablogins savo vaikų padėties, jeigu neaprūpins jų panašiais preparatais.

Akademijos tyrimai, kurių rezultatai bus publikuoti šiais metais, tęsia darbą, kurį prieš dvejus metus dirbo tyrimo institutas „Foresight”.

Be preparatų, sukeliančių malonumo jausmą ir aktyvizuojančių lytinį gyvenimą, „Foresight” paminėjo tai, jog gali būti kuriamos priemonės, sukeliančios dalinį atminties praradimą. Pavyzdžiui, žmogus gali pamiršti bombos sprogimo faktą – vadinamieji betablokatoriai išblukina prisiminimus apie stresines situacijas.

Pranešime sakoma: „Vis mobilesniame ir konkurencingesniame pasaulyje panašių medžiagų vartojimas iš marginalinio reiškinio gali virsti norma. Galiausiai „kognityviniai stimuliatoriai” bus vartojami taip, kaip šiandien vartojama kava.” Mokslininkai neatmeta galimybės, kad prieš egzaminus vaikai bus tikrinami, ar nėra vartoję „kogų”.

„Tikriausiai etinis ginčas, vartoti ar nevartoti minėtas medžiagas paprastų moksleivių ir studentų duomenims pagerinti, bus sprendžiamas artimiausius 20 metų, – sakoma pranešime. – Taip pat vyks diskusijos dėl kognityvinių stimuliatorių vartojimo darbo metu etiškumo.”

Viena iš problemų, keliamų pranešime, yra ta, kad farmacijos pramonė gali persiorientuoti nuo vaistų, skirtų psichinei sveikatai palaikyti, prie kognityvinių stimuliatorių.

Medicinos mokslų akademijos spaudos atstovas Nikas Hailieris sakė: „Mes analizuojame, kaip panašūs preparatai gali paveikti visuomenę. Pavyzdžiui, ar studentai gers „proto tabletes” prieš egzaminus, kad geriau atsimintų informaciją.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Psichologija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.