Didėja sergamumas lytiškai plintančiomis ligomis

Pasaulyje lytiškai plintančiomis ligomis kasmet užsikrečia apie 250 milijonų žmonių. Rytų Europoje, įskaitant ir Lietuvą, šie susirgimai yra labai paplitę. Dažniausiai šiomis ligomis užsikrečiama nesaugių lytinių santykių metu – su mažai pažįstamu ar net atsitiktiniu asmeniu, nenaudojant prezervatyvų.
Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai nuolat stebi ir registruoja gyventojų sergamumo tokiomis ligomis kaip gonorėja, chlamidijozė ir sifilis pasikeitimus. Šios žinios yra labai svarbios rengiant įvairias visuomenės informavimo bei lytinio mokymo priemones, kurių tikslas – užkirsti šių ligų plitimą ir daromą fizinę bei socialinę žalą ne tik užsikrėtusiam žmogui, bet ir visuomenei. Be to, žinant minėtų ligų sergamumo tendencijas, galima numatyti ir ŽIV plitimo galimybes.
Kasmet Vilniaus mieste lytiškai plintančių ligų daugėja. 2006 metais sostinėje registruoti šių ligų atvejai sudarė net pusę susirgimų registruotų visoje šalyje. 2005 ir 2006 metais vidutiniškai per metus bendras sergamumas šiomis ligomis padidėjo 29%. 2006 metais gonorėja sirgo 13%, chlamidijoze – 11% daugiau negu 2005 metais. Nerimą kelia išaugęs sergamumas sifiliu, kuris 2006 metais padidėjo daugiau kaip du kartus. Be to, suserga vis jaunesni asmenys. 2004 ir 2005 metais sifiliu daugiausia sirgo 30 – 50 metų vilniečiai, jie sudarė 58% visų susirgusiųjų sifiliu. Daugiausia susirgusių 2006 metais buvo 20 – 30 metų asmenys, kurie sudarė net 68% visų susirgimų sifiliu.
Susirgus gonorėja, pirmieji ligos požymiai atsiranda praėjus 2 – 14 ir daugiau dienų po užsikrėtimo. Dažniausiai tai būna pagausėjusios pūlingos išskyros iš lyties organų, padažnėjęs šlapinimasis bei deginimo, perštėjimo jausmas šlapinimosi metu, uždegimas lyties organų srityje, skausmas pilvo apačioje. Labai svarbu yra tai, kad daugelis užsikrėtusių moterų ir kas dešimtas vyras nejaučia ligos požymių. Chlamidijozės simptomai yra panašūs į gonorėjos – taip pat būdingas padažnėjęs skausmingas šlapinimasis, uždegimas lyties organų srityje, tik šiuo atveju išskyros iš lyties organų būtų gausios ir vandeningos. Nustatyta, kad 60% užsikrėtusių chlamidijoze nejaučia jokių ligos požymių.
Skirtingai nuo gonorėjos ir chlamidijozės, sifilis yra klastinga lėtinė liga, negydoma gali tęstis daugelį metų. Pirmosios dvi ligos stadijos, pasireiškiančios neskausminga opele ir bėrimu lyties organuose, gali praeiti nepastebėtos. Tačiau sukėlėjas organizme gyvena ir po kelių metų jau atsiranda negrįžtami organizmo audinių pažeidimai, galintys sukelti aklumą, kurtumą, psichikos ir kitus sutrikimus, o kartais net mirtį.
Žmogus, turėjęs nesaugių lytinių santykių, dažniausiai jaučia nerimą, baimę „ar aš nebūsiu užsikrėtęs”. Jei tai įvyko, reikia ypač stebėti savo sveikatos pokyčius, susilaikyti nuo lytinių santykių ir tiesiogiai kreiptis į gydytoją dermatovenerologą. Šiuo atveju Vilniaus odos ir veneros ligų centro, Lietuvos AIDS centro įsteigtų anoniminių kabinetų gydytojai dermatovenerologai visuomet pasirengę padėti. Po vizito pas gydytoją pacientui visada pasidaro ramiau, palengvėja, atsiranda aiškumo jausmas. Nustačius ligą, apie tai būtina pranešti savo lytiniam partneriui.
Nebijokite kreiptis į gydytoją. Dabar galiojantis sveikatos apsaugos ministro įsakymas, iš esmės pakeitė lytiškai plintančių ligų registraciją bei darbą su pačiu susirgusiuoju. Ligonis susitinka ir bendrauja tik su jį gydančiu gydytoju, kuris vienintelis žino apie žmogaus ligą. Visuomet ligoniui pageidaujant išsaugomas anonimiškumas. Savo lytinius partnerius ligonis taip pat turi informuoti pats – tai paliekama jo sąžinei. Labai svarbu prisiminti, kad dažnai pasitaiko lytiškai plintančių ligų slaptų formų, kuomet žmogus nejaučia jokių ligos požymių arba jie būna tokie nežymus, kad sergantysis nepastebi, ir užkrečia savo partnerį. Tokios negydomos ligos vėliau sukelia rimtus, negrįžtamus sveikatos pažeidimus, tarp jų nevaisingumą. Laiku diagnozuotos šios ligos yra pagydomos ir nepadaro didesnės žalos organizmui (išskyrus ŽIV). Labai svarbu po gydymo sirgusiajam pakartotinai atlikti tyrimus ir įsitikinti, ar visiškai pasveiko, ar organizme nebeliko sukėlėjų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.